Nyheter

To kvinner og tre menn nominert

Stavanger bispedømmeråd har nominert to kvinner og tre menn som kandidater til å bli biskop etter Ivar Braut.

Det skriver Den norske kirke på sine egne nettsider mandag formiddag.

29. august la Stavanger bispedømme ut listen over foreslåtte bispekandidater. 53 kandidater, 12 kvinner og 41 menn, var foreslått av 228 forslagsstillere.

Etter intervjuer og behandling i rådet, står det igjen fem kandidater som rådet mener vil være godt egnet til å bli biskop i Stavanger bispedømme:

• Marta Botne (59), prost i Ofoten, Sør-Hålogaland bispedømme.

• Helge Gaard (60), prost i Karmøy, Stavanger bispedømme.

• Alf Petter Bu Hagesæther (59) feltprost/sjef for feltprestkorpset.

• Haakon Kessel (57), sokneprest i Ræge menighet, Stavanger bispedømme.

• Anne Lise Ådnøy (61), domprost i Stavanger.

Luksusproblem

Marie Klakegg Grastveit, leder i Stavanger bispedømmeråd, er svært fornøyd med kandidatene.

– De representerer ulike deler av kirkelandskapet og det tenker jeg er viktig. Når det nå skal ut på avstemning er det bra å ha en liste som er relativt bred. Jeg tror og håper alle vil finne en kandidat de kan stemme på, sier hun.

Hun sier det har vært et luksusproblem å velge ut fem stykker. Fire av de fem kandidatene har jobbet eller jobber i Stavanger bispedømme. Alle er mellom 57 og 61 år.

– Verken forholdet til bispedømmet eller alder har vært noe avgjørende kriterier, men vi har vært opptatt av å få vite hva kandidatene mener blir viktig for bispedømmet fremover. Det har gitt oss et godt grunnlag. Bisperollen er en krevende stilling, og krever erfaring og kompetanse. Det mener jeg alle fem har.

Avstemningen i bispedømmerådet den 19. oktober var hemmelig, og foregikk ved at rådets medlemmer skrev hver sin lapp med tre navn. De fem som fikk flest stemmer, ble kandidater til å bli Stavangers neste biskop.

I august i år ble det kjent at biskop i Stavanger, Ivar Braut, hadde bestemt seg for å gå av som biskop. Braut har slitt med gjentatte infeksjoner på øyet, og har vært sykemeldt fra sin stilling siden i fjor høst. Domprost i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, har vikariert som biskop mens Braut har vært sykemeldt.

LES MER: Ivar Braut slutter som biskop

Bråkete

Det ble bråk sist gang det var bispevalg i Stavanger, altså da Braut ble utnevnt av Kirkerådet i desember 2016.

Både ansatte, menigheter, bispedømmeråd og biskoper hadde satt Braut på tredjeplass. I tillegg reagerte mange Åpen Folkekirke-medlemmer på at et Kirkeråd der Åpen Folkekirke (ÅF) hadde flertall valgte å utnevne en biskop som ikke ville vie likekjønnede.

Brobrygger

«Hovedregelen må være at ÅF bidrar til at kandidater med vår teologiske profil blir valgt. Det er slik vi får videreutviklet Den norske kirke som en åpen folkekirke», skrev styret i ÅF etter utnevnelsen av Braut.

– Braut er brobyggingens kandidat, slo Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum fast da valget av Braut ble kjent.

Knut Holter, professor ved VID teologiske høgskole i Stavanger, sa til Vårt Land tidligere i høst at Kirkerådet igjen bør velge en brobygger.

– I Stavanger er det mange konservative grupperinger som har dannet egne frikirker eller er på vei til å gå inn i frimenigheter. De trenger en biskop som kan snakke til dem. Hvis Stavanger får en veldig liberal biskop, kan det forsterke en tendens der folk melder seg ut av Den norske kirke, sa han.

LES OGSÅ: Stavanger trenger en brobrygger

Prosessen videre

9. november blir det offentlig presentasjon av bispekandidatene. Da vil også eventuelle supplerende nominasjoner bli presentert. Disse er det frist for 7. november.

Etter at kandidatene er presentert, inviterer Kirkerådet til en bred avstemningsrunde, som avsluttes 3. januar. 10. januar, etter at stemmegivningen er avsluttet, skal bispedømmerådet gjøre en prioritering blant tre som har fått flest stemmer, og gi en begrunnelse for det til Kirkerådet. Også biskopene skal gi sine begrunnede anbefalinger til Kirkerådet.

På Kirkerådets møte 24.-25. januar tilsettes en av de tre kandidatene som har fått flest stemmer.

Saken oppdateres.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter