Politikk

Tilsyn av trossamfunn omfordeles

Mens Oslo og Viken styrer seg selv, får Fylkesmannen i Agder ansvaret for resten av landets tros- og livssynssamfunn.

Når ny lov om tros- og livssynssamfunn trer i kraft ved årsskiftet, skal tilsynet av landets mange tros- og livssynssamfunn fordeles mellom to fylkesmenn. Mens Fylkesmannen i Oslo og Viken skal fortsette å ha ansvaret for sine fylker, vil Fylkesmannen i Agder få ansvar for resten av landet.

Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, forteller at de hadde sett for seg at all tilsynsmyndighet skulle plasseres ett sted.

– Det å flytte vekk fra Oslo ville vært rart, der har de kompetanse og knyttet til seg majoriteten av de tilskuddstellende. Men det at de også ønsker ett embete til, for ikke å samle all kompetanse i Oslo og Viken, virker fornuftig, sier hun.

Tidligere i år uttalte hun at Ap og Frp bidro med å mistenkeliggjøre religioner med sine krav til trossamfunn.

Joys tror det kan være fint å ha to tilsynsorganer som jobber parallelt, slik at «man kan dra nytte av hverandres betraktninger». Samtidig understreker hun at hun ikke synes det hadde vært problematisk dersom alt ble samlet på ett sted.

Omkring 35 prosent av alle tros- og livssynssamfunn hører til i Oslo eller Viken, men det utgjør til sammen over 75 prosent av alle tilskuddstellende medlemmer.

Grunnen til at Fylkesmannen i Oslo og Akershus beholder sitt ansvarsområde, er ifølge regjeringen «erfaringen og kompetansen som allerede finnes» der.

LES OGSÅ: Historisk avtale om landets nye livssynspolitikk

– Gjøres bedre

Oppgavene som de to fylkesmennene nå får ansvaret for, er registrering av tros- og livssynssamfunn, tildeling av tilskudd og forvaltning av vigslingsrett. Til arbeidsoppgavene hører også oppfølging av regnskap og rapporter. Med samlokaliseringen ønsker regjeringen at arbeidet effektiviseres.

– Ved å samle alle ressursene kan forvaltningsoppgavene rettet mot tros- og livsynssamfunn gjøres bedre og mer effektive, sier tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad i en pressemelding.

Forslaget om å innføre tilsynskontroll var omdiskutert, men den nye loven om tros- og livssynssamfunn ble vedtatt i Stortinget tidligere i år. Den trer i kraft 1.1.2021.

I den forestående loven slås det fast at registrerte tros- og livssynssamfunn årlig skal rapportere til tilsynsmyndigheten. En slik årsrapport skal redegjøre for det enkelte samfunns barne- og ungdomstilbud, bruk av statlige midler og tiltak knyttet til kjønnslikestilling.

LES OGSÅ: Bitter finale da ny troslov ble vedtatt

---

Ny lov om tros- og livssynssamfunn

  • Alle tros- og livssynssamfunn med minst 50 medlemmer kan få tilskudd.
  • Tros- og livssynssamfunn som mottar tilskudd, skal hvert år sende inn regnskap til tilsynsmyndigheten.
  • Støtten Den norske kirke får per medlem, skal være utgangspunkt for støtten tros- og livssynssamfunnene får.
  • Det innføres ny ordning med rapportering om likestilling.
  • Den nye loven trer i kraft ved årsskiftet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk