Politikk

Tillitskvinnen

Ap-nestleder Hadia Tajik er ordknapp om hva partiet har lært av halvåret med uro. Nå vil hun drive med politikk.

Hadia Tajik har nettopp lagt bak seg et halvår som har vært preget av en av Aps dypeste kriser i moderne tid. I dette intervjuet­ varsler hun pensjonskamp på Stortinget til høsten. I tillegg avslører hun at partileder Jonas Gahr Støre egentlig er en skap-trønder.

– Hva er du mest fornøyd med å ha fått gjennom på Stortinget i vår?

– Det er den kraftige innstrammingen i bruken av innleid arbeidskraft. Hovedregelen skal nå være at innleide skal være omfattet av tariffavtale inngått av en fagforening med innstillingsrett og at det er et forbud mot nulltimerskontrakter. Det er viktig for at denne ansettelsesformen ikke skal fortrenge arbeidslivet.

– Det siste halve året har vært preget av mye uro for Ap. Hva har partiet lært av dette?

– At Ap gjør sitt beste når vi driver med politikk.

– Så det vil si at dere ikke har gjort deres beste det siste halve året?

– Det tror jeg er den konklusjonen jeg trekker ut fra svaret mitt.

LES OGSÅ: Sommerintervju med Høyre-nestleder Bent Høie

– Hva blir høstens store ­saker?

– Jeg vil trekke frem to saker. Den ene er et forslag jeg selv har. Det er at opptjening av pensjon skal skje fra første krone i tjeneste-­posisjon. Det betyr at folk som tjener 400.000 årlig vil få opp til 10.000 mer i pensjon i året. Den andre saken er saken Riksrevisjonen har initiert om objektsikring. Den forteller at regjeringen mangler gjennomslagskraft i beredskapsarbeidet.

– Hva tror du kan bli konsekvensene av Riksrevisjonens sak?

– Det er for tidlig å si hva som kan bli konsekvensene av det. Men Kontrollkomiteen på Stortinget skal ha sin høring i august, så får vi se hva som skjer.

– Hva blir de viktigste sakene i lokalvalgkampen neste år?

– Fra vår side blir det særlig tre saker. Den første er å få ned andelen ufrivillig deltidsarbeid, noe som vil ha mye å si for folk. Den andre er å bedre kvaliteten på sykehjems- og eldreomsorgstilbudet. Det er viktig fordi vi vet at det stadig blir flere eldre, og det er viktig å kunne tilby god kvalitet til de aldrende. Det tredje er billigere barnehage og skolefritidsordning.

LES OGSÅ: Sommerintervju med Sp-nestleder Anne Beathe Tvinnereim

– Hvorfor har Ap noe å gjøre i norsk politikk?

– Fordi vi er det partiet som sørger for at det er gode velferdsløsninger på skole, helse og ­eldreomsorg som er tilgjengelig for folk og til god kvalitet, uansett størrelsen på lommeboka.

– Tror du Norge klar for en muslimsk statsminister?

– Jeg tror at det aller viktigste er hva en person står for og de verdiene man har, ikke hvilken religion man har.

– Nevn en sak som har gjort inntrykk på deg som vi har skrevet om i Vårt Land?

– En sak er oppfølgingen man har hatt på mirakelpredikantene. Det er predikanter som utnytter sårbare folk i dyp krise for å tjene penger. Det tror jeg mange opplever som grovt og utnyttelse av egen maktposisjon.

– Hva er hellig for deg?

– At noen stoler på meg, og at jeg stoler på andre. Altså tillit.

LES OGSÅ: Sommerintervju med KrF-nestleder Olaug Bollestad

– Hvilken politisk motstander ville du helst tatt med på ferie?

– Iselin Nybø. Jeg jobbet en del med henne da hun skygget ­Justiskomiteen for Venstre. Hun viste seg som en stødig og ordentlig person, selv om vi til tider hadde vanskelige diskusjoner.

– Nevn en sak vi ikke ville trodd du hadde en mening om?

– Jeg bekymrer meg litt for den økende tipskulturen i Norge og at det skal gå utover lønnsdannelsen på sikt. At man skal ta tips inn i beregningsgrunnlaget for lønn.

– Fortell noe vi ikke vet om Jonas Gahr Støre?

– Det er kanskje at han er en slags skap-trønder. Han kommer egentlig fra Støre gård i Skogn i Trøndelag. I det siste har det kommet til uttrykk ved at han har nynnet mye på den trøndersangen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk