Nyheter

Tilleggs­stemmer

Reglene for kumuleringer ved kirkevalget er litt kompliserte. Her kommer en mer presis forklaring.

En spalte er for lite dersom regelverket for stemmegivning ved ­kirkevalget skal gjennomgås grundig. Gårsdagens kommentar var derfor ikke ment som en utførlig presisering av reglene, kun som en forklaring av hvorfor vi presenterer listetoppene – også på nominasjonskomiteens lister.

Reglene for tilleggsstemmer, ­såkalte kumuleringer, er i virkeligheten betydelig mer komplisert enn gårsdagens artikkel tar høyde for, blant annet fordi de er forskjellige for ulike lister. Her kommer en grundigere – og riktigere forklaring:

Desimaler

Nominasjonskomiteens lister har ikke forhåndskumuleringer. Dersom en kandidat får et kryss ekstra, får kandidaten én personstemme i tillegg. Her er det imidlertid innført en sperregrense: For at vedkommende skal få mulighet til å flyttes oppover på listen, må han eller hun få tilleggsstemmer fra minst fem prosent av dem som stemmer på listen.

På de andre listene er det tillatt med forhåndskumuleringer. En forhåndskumulering gir kandidaten et stemmetillegg på en kvart stemme for hver eneste liste som puttes i stemmeseddelen. Dersom 100 personer stemmer på Bønnelista i en menighet, får med andre ord de forhåndskumulerte automatisk 25 personstemmer hver i tillegg.

Teknisk sett er det altså mulig å flytte et navn nederst på listen opp til toppen, over de forhåndskumulerte kandidatene. Skal det skje, må over 25 prosent av de som stemmer – i dette eksemplet på Bønnelista – gi en tilleggsstemme til vedkommende.

Men også forhåndskumulerte kan kumuleres ved å sette kryss i boksen ved siden av navnet. I så fall får de en hel tilleggsstemme oppå den kvarte stemmen de allerede har fått som forhåndskumulert.

LES OGSÅ: Den store guiden til kirkevalget

Personvalg

Du har med andre ord mulighet til å påvirke listeplasseringen – på litt forskjellige måter – på alle listene du leverer.

Bønnelista og Åpen folkekirkes kandidater er bundet av et program. De fleste av sakene på Kirkemøtet og i Bispedømmerådet fanges imidlertid ikke opp av disse programmene. Dermed må du til syvende og sist stole på at den du har valgt inn gjør kloke vurderinger på dine vegne.

Derfor er personstemmer så viktig i kirkevalget.

Les Alf Gjøsunds andre kommentarer om kirkevalget

2. september: Det neglisjerte valget
30. august: Valgets usikkerhet
29. august: Bør alle medlemmer stemme?
28. august: Vil nye valgregler hjelpe?
27. august: Anbefalinger i det skjulte?
26. august: Aktøren på sidelinjen
23. august: Dans som våpen
22. august: Nominasjonslistene presenterer seg som om de var partilister
21. august: Derfor er personstemmer så viktig
20. august: Stemningen er amper

Les også Vårt Lands lederartikkel om kirkevalget før valgdagen: 
Kirken betyr alt for mye for Norge til å la den seile sin egen sjø

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter