Nyheter

– Tillatt å spørre om og vektlegge samlivsform ved ansettelser

Sjefen i KA, den kirkelige arbeidsgiverorganisasjonen, tror kirken i Sandnes er nokså alene om å ha et personalreglement der det heter at «søkere som lever i homofilt samliv kan etter dette ikke bli ansatt».

Bilde 1 av 2

Tirsdag kveld bekreftet Kirkelig fellesråd i Sandnes i en avstemning at denne formuleringen fortsatt skal være nedfelt i reglementet.

– Har ikke sett dette før

Administrerende direktør Frank Grimstad i KA, den kirkelige arbeidsgiver- og interesseorganisasjonen, sier at «dette er første gang jeg ser en slik formulering i et personalreglement».

– Derimot er det en del fellesråd som i stillingsutlysningstekster presiserer det samme som noen bispedømmeråd gjør: At «opplysninger om samlivsform vil kunne bli innhentet og vektlagt», opplyser Grimstad.

Men han presiserer at dette gjelder stillinger som er knyttet opp til religionsutøvelse.

LES OGSÅ: Kristenfolket – mer enn et irriterende begrep

I februar ba Sandnes kirkelige fellesråd kirkevergen, som er daglig leder for rådet, om å se nærmere på personalreglementet, og særlig punktet som gjelder ansatte og homofilt samliv.

Har vært på høring

Etter at temaet hadde vært på høring i menighetsrådene i Sandnes, foreslo kirkeverge Andreas Eidsaa jr. at personalreglementet ikke skulle omformuleres.

I kirkevergen innstilling ble det vist til en åpning i arbeidsmiljøloven.

– Mulig å forskjellsbehandle

– Det er nok slik at fellesrådene har en mulighet for å forskjellsbehandle homofile i samliv. Adgangen er imidlertid begrenset til vigslede stillinger og stillinger sterkt knyttet til kjernevirksomheten i trossamfunn. Vår anbefaling er at de bruker denne muligheten med stor omtanke og kun der det er helt nødvendig, sier Elisabeth Lier Haugseth, nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, til Stavanger Aftenblad.

Kirkelig fellesråd er arbeidsgiver for kirketjener, graver, klokker, menighetsforvalter, menighetssekretær, organist og kontormedarbeidere.

Åtte mot én i avstemningen

I avstemningen i Sandnes kirkelige fellesråd tirsdag kveld var det åtte for og én mot videreføring av dagens nei til tilsetting av personer som lever i homofilt samliv.

– Det var en respektfull debatt på møtet som belyste begge syn, sier kirkeverge Eidsaa til Stavanger Aftenblad.

Frank Grimstad i KA, som organiserer de 420 fellesrådene i Den norske kirke, sier at de ble bedt av Sandnes kirkelige fellesråd om å uttale seg.

Åpnet for ulik praksis

Situasjonen var at et par av menighetsrådene ville ha en mer liberal praksis. Spørsmålet vi fikk var om det var mulig for den samme arbeidsgiveren, fellesrådet, å ha ulik praksis i menighetsråd i samme fellesrådsområde. Vi mente at det prinsipielt kunne være mulig å åpne for slik ulik praksis.

Dette kan skje enten ved at tilsettingen delegeres til det enkelte menighetsråd eller ved at fellesrådet åpnet for ulik praksis i de enkelte sokn, sier Grimstad.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter