Nyheter

Tilbyr åndelig hjelp til unge

Ventil er et nyoppstartet sjelesorgstilbud for unge voksne som føler på ensomhet i hovedstaden. Mental Helse Ungdom ønsker tilbudet velkommen.

– Når man har fått avstand fra barndomshjemmet, begynner man gjerne å reflektere over hva man har med seg i bagasjen. Da kan man kjenne på tyngden av sår og udekte behov fra egen livshistorie, sier Johne Stødle.

Han er prosjektleder og en av initiativtakerne til «Ventil», et tilbud om sjelesorg midt i Oslo sentrum.

– Vi håper å kommunisere et rom hvor man kan lufte noe, slippe ut et indre trykk, og ha et sted man kan puste fritt.

Ung ensomhet

Stødle er instituttprest ved Institutt for sjelesorg (IFS), og fikk våren 2016 tilbud om en prosjektstilling for å bygge opp et samtaletilbud for unge voksne. I sommer var tilbudet offisielt åpnet.

– Vi hadde egentlig en plan om å markedsføre tilbudet, men pågangen har vært så stor at det ville vært mot sin hensikt. Vi har allerede flere på venteliste, sier han.

Ventil sin målgruppe er «unge voksne», altså de mellom 18 og 30 år. En undersøkelse gjennomført av Sentio på oppdrag fra studentavisen Universitas og Norsk studentorganisasjon, viser at 28 prosent av unge voksne i Oslo føler seg ensomme i studietiden. Stødle mener dette viser at behovet for noen å snakke med er stort.

– Det kan være en fantastisk tid, der alle muligheter ligger åpne. Samtidig møter mange på utfordringer, og at man plutselig er langt fra mamma og pappa med nøkler til egen leilighet i hånda.

LES OGSÅ: – Digitale betroelser krever grenser

Supplement

Han understreker at Ventil er et tilbud for alle i aldersmålgruppen, men at de i kraft av å være prester besitter en spesiell kompetanse på å adressere tro og eksistensielle spørsmål.

– Når en livskrise oppstår, vil mange spørre etter mening. De som har en tro, vil gjerne integrere dette aspektet inn i forståelsen av seg selv, sier han.

Sjelesørgeren tror også noen kan oppleve at en terapeut vil vegre seg mot å gå inn i trostematikk.

Er dere et supplement til psykologtjenesten?

– Ja, vi er et hjelpetilbud som kan bidra til å minske helsekøen, og en lavterskel som er med å 
bidra inn i det store arbeidet med unge mennesker som trenger en lyttende samtalepartner.

Godt tilbud

Mental Helse Ungdom (MHU) er en brukerstyrt organisasjon for barn og unge opp til fylte 31 år.

– Det er flott at det finnes tilbud om å snakke med noen ut i fra det livssynet man har. Så lenge det ikke markedsføres som en erstatning for helsehjelp, er det helt greit, sier Adrian Lorentsson i MHU.

Han forklarer at det er mange som har behov for hjelp, og mange som ikke får det.

– Det er også mange som ikke oppsøker hjelp før det har gått lang tid. Å ha et sted der man kan bli lyttet til er et kjærkomment tilbud, sier Lorentsson.

LES OGSÅ: Predikant prekte uten selv å tro

Søker støtte

Ventil drives på frivillig basis, og har i alt åtte prester som tilbyr sjelesorg til unge voksne i hovedstaden. 
Likevel har de behov for økonomiske midler.

– Det var et helt bevisst og muligens litt dristig valg å gjøre tilbudet gratis for målgruppa vår. Mange studenter har en presset økonomi, og vi ville ikke la dette være et hinder for å oppsøke oss, sier Stødle.

Han sier hele tilbudet står i fare for å gå dukken om de ikke får finansiell støtte, da de ikke har egne inntekter.

– Jeg snur på alle steiner for å se om det finnes aktører som kan bidra. Den pågangen vi har hatt viser at det er et stort behov, og vi trenger støttespillere

Hvem etterlyser du hjelp fra?

– Både faste givere, rike filantroper og bedrifter som gir penger til humanitære formål.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter