Nyheter

Tilbake til 80-tallet

Etter et bråkete halvår reiser Erna Solberg tilbake til en blå storhetstid. Den gang Høyre betød trygghet og var Nato-parti.

ANALYSE:

Hennes andre landsmøtetale som statsminister sendte nemlig tanker tilbake til 80-tallet. Da var Høyre selve forsvarspartiet – mot sovjetisk kommunistfare i øst og «farlig» fredsbevegelse som marsjerte mot atomvåpen.

Høyre vokste på denne trygghetsprofilen. At partiet var Nato-garantist og ønsket sterkt forsvar var en ikke ubetydelig faktor bak Høyre-bølgen som ga lang regjeringsmakt mellom 1981 og 1986.

I årets landsmøtetale brukte Erna Solberg mye tid på den nye utryggheten i Europa anno 2015. Den heter først og fremst Russland.

LES OGSÅ: Verdi-oppgjør tynger Høyre

Nato på ny

Det er et land som igjen presser ytringsfrihet og demokrati, som «har brutt folkeretten» og som har annektert en del av et annet land. Solberg mener det er «trist å se dette landet», hvor en politisk utvikling «gir ingen grunn til stolthet».

For Norge gjelder det «å huske lærdommene fra aprildagene i 1940». Slike ord fra en partileder og statsminister er spesielle og egentlig sterke ord.

Derfor er det ikke tid for norsk «alenegang og eksperimenter» i forsvarspolitikken. Og derfor skal Norge igjen være en «pålitelig, solidarisk og forutsigbar» Nato-partner.

LES MER: «Uten lyden av motstemmer»

Opprustning

Norske leopard-tanks skal rustes opp. Manglende kampluftvern skal på plass. Og forsvarsbudsjettene skal opp.

Slikt klappet Høyre-delegatene kraftigere for enn for andre saker. Det handler om alvor, men også noe gjenkjennbart: Dyrking av en nisje der partiet har trygg velgerappell og der partiet igjen kan trekke velgere.

Sikkerhetspolitikken kan igjen seile opp som skillelinje i norsk politikk. Og der har motparten – de røde partiene – ikke like tydelig politikk i bagasjen.

Rus-markering

Foran Ap-landsmøtet forrige helg var Ap-leder Jonas Gahr Støre bekymret for norsk alkoholkonsum. Solberg brukte sin tale til å love 400 nye ekstramillioner til opptrapping av rusbehandling i 2016.

For et KrF, der misnøyen med de blåblå vokser, kan det være hyggelige budsjettlekkasjer. Men på et felt kan det igjen bli bråk.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Drama venter

Det handler om flyktningsituasjonen. Overfor den i Middelhavet gir Solberg «et åpent tilbud om hjelp fremover». For «Middelhavet skal ikke være en kirkegård».

Høyre-lederen røpet også at det reviderte budsjettet inneholder ekstrakroner mot Syria-krisen. Både til nabolandene – og «inne i Syria». For det er der Solberg mener hjelpen helst bør gis.

Innsatsen utenfor Syria – altså kvoteflyktninger til Norge – ble ikke nevnt. Der vil Solberg ha handlingsrom. For kampen om antall kvoteflyktninger antas å skape nok et drama om regjering og samarbeid i uken fremover.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter