Nyheter

Tidligere stortingsrepresentant melder seg ut av KrF i protest

Randi Karlstrøm kritiserer KrF for å være distriktsfiendtlig og for å ha liten forståelse for behovene i Nord.

– Jeg aksepterer ikke de grep som KrF har gjort mot Finnmark, sier Karlstrøm.

Den tidligere KrF-politikeren har vært medlem i 39 år og satt på Stortinget for Finnmark KrF fra 1997-2001. Sidan den gang har hun vært aktiv i distriktspolitikken siden.

Det var i et debattinnlegg på nordnorskdebatt.no på tirsdag at Karlstrøm meldte sin utmeldelse fra partiet.

Karlstrøms utmelding skjedde samme dag som den sentrale KrF-politikeren Dag Sele meldte seg ut. I et innlegg i Vårt Land fortalte han om hvorfor han valgte å melde seg ut.

Kvotemelding ble dråpen

Til Vårt Land utdyper hun at utmeldelsen kommer i kjølvannet av at KrF stemte ja til den nye kvotemeldinga om norsk fiskerinæring.

Kvotesystemet er det nasjonale reguleringssystemet i fiskeriernæringen. Kvotemeldinga er tilnavnet på reformen som heter Et kvotesystem for økt verdiskaping En fremtidsrettet fiskerinæring.

Før avstemmingen over kvotemeldinga i Stortinget i begynnelsen av mai, hevet Karlstrøm stemmen flere ganger innad i partiet. Hun sendte også et åpent brev til partiets stortingsgruppe, hvor hun ba KrF stemme nei til meldinga, og heller utsette i vente på Riksrevisjonens vurdering av hele fiskerinæringen.

Da hun ikke ble hørt, og KrF sa ja, tippet flertallet for reformen. Karlstrøm bestemte seg for å melde seg ut.

– For å si det kort, så handler dette om at rettighetene til fiske siger sørover i landet.

Bekymret for innteksgrunnlaget i Nord

– Dette er Høyre- og Frp- politikk, og strider med den distriktspolitikken KrF tradisjonelt har jobbet for, sier Karlstrøm.

Grunnen til at hun opprøres over vedtaket, handler om at inntektsgrunnlaget i Finnmark blir sterkt berørt av det.

– Vi har deltakerloven og havressursloven, som forfekter at fisken eies av folket og at den skal disponeres slik at det skapes inntekt, sysselsetting og bosetting langs kysten.

I innlegget tirsdag skriver Karlstrøm at Kvotemeldinga har svært negativ langtidseffekt på livet i Nord-Norge. Hun opplever at fiskerinæringen i nord blir ofra for at KrFs regjeringsprosjekt kan flyte videre.

– Det finner jeg meg ikke i. Utmeldingen er en markering, og jeg tror ikke det kan bli tydeligere.

Ville ikke melde seg ut etter veivalget

Den tidligere stortingspolitikeren synes det er vemodig å melde seg ut av partiet, ettersom hun har vært med i det siden hun meldte seg inn i KrFU som tjuetoåring.

– Ved retningsvalget i 2018 valgte jeg å bli, fordi jeg mente det var viktig å være tilstede i store, politiske spørsmål og at det var kritiske stemmer innad i partiet. Å melde seg ut nå er trist og vondt, men det er en så viktig sak at jeg måtte sette ned foten.

Karlstrøm ble overrasket da hun også leste at Dag Sele melder seg ut av partiet. Hun kjenner seg igjen hans skildring av at smerten ved å bli, ble større enn smerten ved å gå.

Bare delvis enig i kritikken

Truls Olufsen-Mehus, Fylkesleder Troms og Finnmark KrF, synes det en synd å miste Randi Karlstrøm fra partiet.

– Hun har vært synlig i partiet, men når hun har beslutta sin utmelding, må vi respektere det. Jeg håper hun finner de verdiene hun leter etter i et annet parti.

Fylkeslederen forstår noe av kritikken Karlstrøm fremmer om Kvotemeldinga, men mener ikke at KrF har svikta Nord-Norge.

– Regjeringssamarbeid og politikk handler om å gi og ta. I Kvotemeldinga har både Høyre, Frp og KrF måttet vike fra sine partiprogram. KrF har også hatt innvirkning på hvordan det endelige resultatet ble.

Olufsen-Mehus er uenig i at Kvotemeldinga i seg selv vil ha negative langtidseffekter for livet i nord.

– Fiskerinæringen er Norges mest regulerte næring. Den har blitt så sammensatt, at det er derfor et behov for reformen som skal forenkle og ivareta verdiskapingen.

LES MER HER:

Tidligere sentralstyremedlem melder seg ut av KrF

Nestlederen i Agder KrF melder seg ut

Emil André Erstad: Derfor melder eg meg ut av KrF

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter