Nyheter

Tidligere Jesus-soldater varsler om vonde opplevelser

Ledelsen i Pinsebevegelsen har fått 29 historier fra tidligere medarbeidere i Jesus Revolution på sitt bord.

– Vi tar henvendelser som dette svært alvorlig. Det gjelder ikke bare henvendelsene om Jesus Revolution som har kommet etter VGTV-serien «Frelst», men også henvendelser fra andre menigheter, sier Sigmund T. Kristoffersen, leder i Pinsebevegelsens lederråd.

Pinsebevegelsens lederråd fikk nylig overlevert historiene til 29 tidligere medarbeidere i Jesus Revolution. Historiene er samlet inn av en tidligere sentral medarbeider i organisasjonen. Mange av de anonyme historiene beskriver et usunt lederskap fra grunnlegger og tidligere leder Stephan Christiansen. Hans lederstil skal ifølge flere av historiene ha resultert i at flere opplevde maktmisbruk, utbrenthet og manipulasjon i møte med Jesus Revolution.

– Det er ikke ukjent for oss at mennesker har hatt vonde opplevelser knyttet til pinsemenigheter, sier Kristoffersen.

LES MER: Gransker egen fortid som Jesus-soldat

– Kontinuerlig arbeid

Jesus Revolution er ikke en del av Pinsebevegelsen, mens menigheten der Stephan Christiansen er pastor og der mange nåværende og tidligere medarbeidere hører til, Jesus Church i Oslo, er medlem.

Kristoffersen forteller at lederrådet har fått lignende henvendelser tidligere, og at også medlemmer fra andre menigheter tar kontakt. Derfor har lederrådet allerede en rekke tiltak og ordninger for å følge opp disse menneskene.

– Dette er et kontinuerlig arbeid som vi har jobbet med i lang tid. Lenge før debatten om Jesus Revolution la vi opp til en ledersamling om pastorenes liv og tjeneste. Vi arbeider også med å tilrettelegge for en frivillig tilsynsordning for menighetene og medarbeidersamtaler for ledere og forkynnere. Dette gjør vi fordi vi ønsker å være sunne menigheter.

LES MER: Debatten om Jesus Revolution må ikke bli for ensidig

Forebyggende

Kristoffersen forteller at de jobber forbyggende gjennom et personalråd. De har også et etisk utvalg som følger opp saker. I tillegg har bevegelsen en avtale med Modum bad hvis noen skulle ønske ytterligere samtaler med profesjonelle.

– Du nevner en rekke tiltak som alt er operative. Betyr det at dere ikke vil opprette noen nye tiltak for å følge opp alle dem som nå tar kontakt?

– Vi har allerede de tiltakene som trengs for å fange opp og hjelpe disse menneskene og vil løpende vurdere eventuelt andre tiltak.

Pinsebevegelsens lederråd kan ikke gripe inn overfor menighetene dersom menighetene ikke ønsker dette. Hver pinsemenighet er registrert som et eget, selvstendig trossamfunn. Pinsebevegelsen er ikke et trossamfunn, men er mer å regne som en paraplyorganisasjon.

LES MER: Stephan Christiansen svarer på kritikken

Etterlysning

Den tidligere sentrale medarbeideren som har overlevert historiene fra Jesus Revolution til lederrådet, er kritisk til hvordan rådet skal kunne rydde opp i menighetene uten noen form for formell makt.

Han etterlyser at:

• Rådet håndterer den nåværende situasjonen med Stephan og Anne Christiansen.

• Iversetter mekanismer som kan fange opp enkeltmennesker.

• Finner verktøy for å håndtere henvendelsene.

• Utarbeider en definisjon som kan være med på å gjenkjenne usunt lederskap.

Eks-medarbeideren etterlyser også en teologisk opprydning. Mange av henvendelsene som er kommet inn til lederrådet omhandler den teologiske praksisen i Jesus Revolution. Blant annet hevdes det at tolkningen av enkelte bibelvers bidrar til maktmisbruk fra ledernes side.

– Alle menigheter i pinsebevegelsen er selvstendige. Lederrådet har en teologisk refleksjonsgruppe hvor ulike teologiske og etiske spørsmål er oppe til debatt. Det er en service for menigheten, slik at de kan få en anbefaling i teologiske spørsmål, sier Kristoffersen fra Pinsebevegelsens lederråd.

– Blir disse anbefalingene fulgt?

– Anbefalingene er viktige signaler, og stort sett følges de. Samtidig ønsker vi rom og takhøyde for de ulike menighetene. Vi har et teologisk fundament, og så vil det være nyanser rundt dette i de ulike menighetene.

Stephan Christiansen hadde ikke tid til å snakke med Vårt Land i går.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter