Nyheter

Tidenes bistandsbudsjett

Forslaget til bistandsbudsjett for 2018 holder seg på høyt nivå. Sammenlignet med årets bistandsbudsjett er økningen på 1,3 milliarder kroner til 35,1 milliarder kroner.

Avskjedsbudsjettet til utenriksminister Børge Brende er i rene kroner svært høyt. Dessuten vil enda færre av bistandskronene neste år gå til utgifter for flyktninger i Norge.

Mens flyktningutgifter i Norge i fjor «spiste» 4,6 milliarder kroner, vil slike hjemlige utgifter neste år bare legge beslag på knappe 1,3 milliarder kroner.

Når ikke prosenten

– Det er et høyt nivå på bistanden, men likevel irriterende at regjeringen ikke oppfyller målet om 1 prosent av BNI til bistand. Det gjør at vi får den unødvendige debatten om å løfte budsjettet til 1 prosent, i stedet for heller å snakke om det viktigste: Hva som skal være innholdet i norsk bistanden, sier KrFU-leder Ida Lindtveit til Vårt Land.

Fornøyd Brende

– Vi øker innsatsen for å nå FNs bærekraftsmål og satser på områder vi vet bidrar til langsiktig utvikling, vekst og stabilitet. Budsjettet har en tydelig prioritering av utdanning, helse, klima og bærekraftig energi, jobbskaping, humanitær bistand og innsats i sårbare områder, sier utenriksminister Børge Brende.

Helse og utdanning vinner

Den blå-blå regjeringens bistandspolitiske fanesaker har vært utdanning og helse. Utdanningsbistanden er doblet siden 2013, og nå plusser regjeringen på en ytterligere økning på 190 millioner kroner. Søtten til global helse økes med 400 millioner, slik at disse to sektorene totalt utgjør 7,7 milliarder kroner av budsjettet på 35 milliarder.

Satser på næringsutvikling

Regjeringen satser også tungt på næringsutvikling og jobbskaping, der de legger inn to milliarder kroner. Også denne gang er Norfund budsjettvinner:

– Norfund er vårt viktigste redskap for næringsutvikling i utviklingsland, og et godt eksempel på hvordan bistanden brukes katalytisk for å utløse større kapitalstrømmer, sier utenriksminister Brende i en pressemelding.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter