Nyheter

Ti kommuner har reservasjonsleger

Fastleger mistet i 2015 retten til å reservere seg mot å henvise gravide til abort. Fremdeles har ti kommuner reservasjonsleger. Helsetilsynet holder andre kommuner under oppsikt.

– Verken kommunene eller departementet har fulgt opp godt nok. Selv om det er mulig å henvende seg direkte til sykehus, vil noen likevel gå til legen og de skal ikke møte en lege som nekter å henvise til selvbestemt abort. Rett og slett ikke godt nok og nå må Bent Høye rydde opp i dette, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV til Vårt Land. Hun var en av reservasjonsrettens sterkeste kritikere.

Kartlegging

Helsetilsynet og fylkesmennene har kartlagt kommunene i Norge for å avdekke om det fremdeles finnes fastleger som ikke retter seg etter påbudet som trådte i kraft 1. januar 2015: Ingen fastleger kan nekte å henvise gravide til abort.

30. september 2013 smilte KrF-leder Knut Arild Hareide bredt da samarbeidsavtalen mellom de fire borgerlige partiene ble presentert. Venstre avstod fra å signere avtalepunktet, men både Høyre og Fremskrittspartiet godtok at KrF sikret fastleger retten til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort:

«Det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening», lød formuleringen, som ganske raskt ble en brennhet stridssak.

LES MER Vil gi fri reservasjonsrett

Kritikk

Kritikken rettet seg først og fremst mot Høyre og helseminister Bent Høie (H) som forsvarte avtalen med KrF. Utover høsten og vinteren økte intensiteten i det politiske ordskiftet om reservasjonsretten, og 8. mars-togene i 2014 samlet uvanlig mange deltagere som krevde at abortloven og abortretten måtte sikres.

Til slutt bøyde Høie og Høyre av – i forståelse med Hareide og KrF. Sammen skrotet statsråden og partilederen reservasjonsretten for fastleger 7. mai 2014, og Høie utarbeidet nye forskrifter.

Lovendring

Både abortforskriften og fastlegeforskriften ble endret 1. januar 2015. Etter dette skal fastleger ikke lenger henvise abortsøkende kvinner til sykehuset, men de skal fortsatt informere og veilede, gjøre kliniske undersøkelser og sende kvinnens begjæring om abort til sykehuset.

Kommunene på sin side fikk et tydeligere ansvar for å sørge for at fastlegene etterlever regelverket.

Informerer

Nå viser en fersk kartlegging at de aller fleste kommuner etterlever innstrammingene:

– Resultatene tyder på at forskriftsendringene har virket i tilsiktet retning. 35 prosent av kommunene har gjennomgått sine fastlegeavtaler for å sørge for at fastleger ikke reserverer seg mot å bistå kvinner i forbindelse med uønskede svangerskap, mens 60 prosent av kommunene har svart at de orienterer nye fastleger om at det ikke er anledning til å reservere seg, opplyser Helsetilsynet og fylkesmennene i en felles rapport.

LS MER Spiralnekter tapte rettssak

Tilsyn

Men rapporten avdekker at ti kommuner fremdeles har leger som reserverer mot den lovpålagte tjenesten. Disse kommunene blir nå fulgt ekstra tett opp.

– Kommuner som fremdeles har fastleger som reserverer seg vil bli fulgt opp tilsynsmessig av fylkesmannen, skriver Helsetilsynet og fylkesmennene.

Risikokommuner

Men det er ett forhold som bekymrer den statlige tilsynsmyndigheten: Vel mange kommuner har unnlatt å svare på kartleggingen – og det etter «gjentatte purringer».

11 prosent har unnlatt å svare. Disse blir nå fulgt ekstra nøye opp.

– Helsetilsynet vil be fylkesmennene om å holde øye med disse spesielt, siden det ikke kan sees bort fra en risiko for lovbrudd i denne gruppen, står det i rapporten.

Klager

Kartleggingen viser at kommunene ikke har mottatt klager fra gravide som mener at de ikke har fått den hjelpen de skal ha. Men mangelen på klager trenger ikke bety at alt er vel, mener Helsetilsynet og fylkesmennene.

– Kvinner i en sårbar situasjon kan imidlertid vegre seg for å klage inn sin fastlege, kanskje særlig i små lokalsamfunn med få andre leger. Ikke alle er kjent med hvordan og til hvem man kan klage, står det i rapporten.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter