Nyheter

Thriller hos røde og blå

Biomelding kan gi nye uventede slag. Om ikke småpartier blokkerer i regjeringsforhandlinger.

– Valget kommer til å ha stor betydning for utfallet på behandlingen av biopolitikken, vedgår helseminister Bent Høie (H).

Fredag la han til slutt frem stortingsmeldingen om bioteknologi – i det som trolig er det aller siste statstrådet på Slottet i stortingsperioden. Senere kunne knapt en lenge varslet stortingssak komme.

Seks hete tema presenteres helt uten konklusjon – og det gjelder mer enn gjengangerne eggdonasjon og assistert befruktning. En av de fremste kritikerne på Stortinget er oppgitt:

– Regjeringen lanserer dette som en stortingsmelding, men det er ingen stortingsmelding. Det er noen forslag til lovendringer, og et «diskusjonsnotat. Det er for tynt. Det mangler jo avklaring om det alle spør om, som eggdonasjon, sier Sp-talskvinne Kjersti Toppe.

LES MER Jakten på bioenighet er parkert

Langvarig drama

Tidlig i januar omtalte Vårt Land den ukjente kampen på bakrommet der partitopper i Høyre, Frp, KrF og Venstre gjorde forsøk på å finne enighetspunkter foran den kommende biomeldingen.

KrF jobbet for å unngå noe frislipp «på sin vakt» i ikke-sosialitisk samarbeid. Helsepolitikere i KrF og Høyre drev hemmelig kartleggig i detalj hvor enighetspunktene i en hel rekke saker lå. Men på toppen var enighet umulig. Splittelsen kom før påske.

Støydemping?

– Har jakten på kompromiss egentlig pågått i hele vår eller ga dere egentlig opp i vinter?

– Samtalene mellom oss fire var gode, men det har aldri vært sånn at vi forhandlet om innholdet. Det er stor uenighet mellom Høyre og KrF på den ene siden – og Frp og Venstre på den andre, svarer helseministeren.

– Var det et bevisst forsøk på å begrense støy at en slik melding først kom siste dag?

– Det kan man nok ha ulike vurderinger om. Vi har ikke holdt saken tilbake av andre grunner enn at vi skal gjøre den ferdig. Men tematikken kan nok bli mer fremtredende i valgkampen nå enn om meldingen kom tidligere, svarer Høie.

Thriller i flere akter

Når Høyre/Frp nå fremmer stortingssak med flere åpne konklusjoner, blir det opp til det nyvalgte Stortinget å finne flertallene selv. Men i biopolitikken er det fronter både på ikke-sosialistisk og rødgrønn side. Og liberale partier kan dunke på plass partier over blokkgrensene:

• Ap, Frp, Venstre, SV og enkeltrepresentanter i Høyre kan jobbe frem flertall som åpner for eggdonasjon. Muligheten for ja til assistert befruktning for enslige kan også finnes her. Det samme gjelder mulige allianser for åpning for mitokondriedonasjon og vilkår for preimplantasjonsdiagnostikk: Sjekk av befruktede egg utenfor kroppen før innsetting i livmoren.

• Bremsekreftene mot liberalisering finnes i KrF, Sp og Høyre.

LES MER Til kamp mot Aps bioforlik

Blokkering

Tidligst sent på høsten – eller mer trolig på nyåret – kan Stortinget ferdigbehandle bioteknologi-meldingen. Da vil det ventelig gå ett år før det hele blir til helt ny lov, tidligst i 2019.

Men avgjørelser på enkeltpunkter kan komme alt i oktober – når enten ikke-sosialister eller rødgrønne skal forhandle regjeringsplattform. Høie vedgår at da kan kritiske sentrumspartier også ha et ord med i laget og bremse innhold. Den utfordringen finnes i følge Høie «på begge sider» i politikken.

– Så KrF kan altså bremse eksempelvis eggdonasjon med å delta i forhandlinger om en regjeringsplattform?

– Det må de selv svare for. Men når meldingen nå er lagt frem, finnes det jo et grunnlag for å løfte slike spørsmål inn i forhandlinger mellom partiene etter valget, svarer Høie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter