Nyheter

Thorvald Stoltenberg er død

Tidligere utenriks- og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg døde fredag, 87 år gammel. – For humanisten, diplomaten, medmennesket og fortelleren Thorvald Stoltenberg var dette det viktigste: Det enkelte menneskets krav på verdighet, sier partileder Jonas Gahr Støre.

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet, skriver Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre i en e-post til Vårt Land.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om én av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald. Gjennom hele sitt voksne liv var Thorvald en levende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen. Det er evner vår verden trenger mer enn noen gang før, utdyper Støre.

Han minnes Stoltenberg som en som var hjemme overalt, og at han hadde en enestående evne til å komme i kontakt med folk, få dem til å føle seg verdsatt og sett.

– Klokskap

Nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet sier til Vårt Land at Thorvald Stoltenberg vil bli dypt savnet.

– For arbeiderbevegelsen har han vært en viktig politiker som har vist mye klokskap og varme i møte med folk, og i måten han har utøvd og utviklet politikk på, minnes Tajik.

– Vi er takknemlige for at han ga av seg selv til det siste. Mange opplevde at han var der for dem, ga råd og delte livserfaring. Thorvald hadde alltid tid til folk. Han har lagt igjen spor av seg selv på en rekke politikkområder, ikke minst i en mer menneskelig ruspolitikk, sier 
hun.

Fredsmegler

Thorvald Stoltenberg var også FNs fredsmegler i det tidligere Jugoslavia mellom 1993 og 1995, et tidspunkt der Balkan-krigen sto på for fullt. I 1990 fungerte han som FNs høykommissær for flyktninger. Fra 1999 til 2008 var han president i Norges Røde Kors.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Tidligere partisekretær og Ap-veteran Martin Kolberg, sier til Vårt Land at han vil huske Stoltenberg for hans 
store engasjement.

– Jeg har kjent Stoltenberg i alle mine år – helt fra 1960-tallet. Thorvald har vært en av de mest markante og betydningsfulle politikerne for Ap i etterkrigshistorien. Han har selvsagt betydd mye for Aps utenrikspolitiske autoritet, og for forståelsen av internasjonalt samarbeid, sier han Kolberg.

– Partibygger Han mener Stoltenberg utmerket seg særlig som en partibygger – som forsto og respekterte partiet.

– Ingen forsamling var for stor eller liten. På det grunnlaget var han godt likt, ja nærmest elsket i partiet som foredragsholder og kåsør. Ved siden av å være en markant utenrikspolitiker. Alle disse tingene gjør at vi nå fylles med sorg når han nå er død, sier Kolberg, som har kjent Thorvald Stoltenberg siden 1960-tallet.

– Hans store skuffelse var nok at Norge aldri med meldte seg inn i EU, men han forsonet seg jo med at folket ville noe annet, mener Kolberg.

Thorvald Stoltenberg er far til tidligere statsminister og nåværende NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg. Etter å ha vært vert for USAs president Donald Trump og de andre statslederne i forsvarsalliansen under toppmøtet denne uken, dro Jens Stoltenberg til Oslo torsdag kveld.

Thorvald Stoltenberg døde fredelig fredag formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter