Nyheter

Test-overnattet på byggeplass

Før Statsbygg kunne sette i gang bygging av en ny kontorfløy ved Sametinget, ble det innhentet klarsignal fra «de underjordiske».

– Jeg er så vant med det at jeg reagerer ikke på det. Når man skal bygge hus i et samisk område, så legger man seg der for å sove om natta, uttalte daværende biskop i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas, til Vårt Land i august 2014.

Bakgrunnen var at Statsbygg ikke nøyde seg med tillatelse fra plan- og bygningsetaten i Karasjok da ny kontorfløy til Sametinget skulle bygges. I tillegg valgte avdelingsdirektør Kjersti Sandvik å overnatte på stedet der bygget skulle reises, sammen med sametings­direktør Rune Fjellheim og flere ­andre representanter fra byggherre og leietaker.

LES OGSÅ: Børge Brende tok strømmen fra en bygd i Guatemala for å gi nødhjelp til Syria

Tradisjon

Ifølge samisk tradisjon må man nemlig spørre de «underjordiske» om lov før man kan ta i bruk en bygning eller et landområde. Dersom man har sovet godt, betyr det at man har fått aksept fra ­åndeverdenen. En urolig natt indikerer det motsatte, og man bør finne seg en annen tomt.

– Noen vil kanskje synes dette er overtro. Selv har jeg ikke behov for å karakterisere ritualet, jeg er bare nysgjerrig. Både Statsbygg og jeg har respekt for denne samiske tradisjonen, og stiller med et åpent sinn. Og så håper jeg på en god natts søvn, sa Sandvik til VG før hun gikk til ro i lavvoen som var satt opp for anledningen.

LES OGSÅ: Suu Kyi under hardt press etter overgrep mot muslimer

Høie sa nei

Daværende leder i Finnmark Frp, mente Statsbyggs lavvo-natt skyldtes frykt for å tråkke noen på tærne. Han viste til at helseminister Bent Høie (H) takket nei til en lignende overnattingsinvitasjon i forbindelse med byggingen avnytt sykehus i Kirkenes.

– Vil Statsbygg gjøre dette generelt overfor tro og sedvaner rundt om i Norges land, eller­ er det bare i dette tilfellet fordi det er Sametinget? De tenker vel at det er bedre å gjennomføre enn å få avisoppslag, sa han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Frykter Statkraft gir opp Nepal

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter