Klima

Terrorofres sko i klimademonstrasjon

I Paris markertes starten på klimatoppmøtet med to tusen par utplasserte sko, blant dem fra terrorofre.

Bilde 1 av 15

Hundretusener av klimaaktivister, politikere og vanlige folk over hele verden har denne helgen markert sin forventning til klimatoppmøtet i Paris ved å gå i tog (se bildekarusell).

Men i byen som er senter for oppmerksomheten, måtte folket la skotøyet stå. Terrorhendelsene som rammet byen for knappe to uker siden, gjorde at marsjen som var planlagt å samle 200.000 mennesker ble avlyst. Alle store markeringer er forbudt, og landet har innført unntakstilstand.

Parisere og klimaaktivister valgte derfor i stedet å markere dagen med å plassere to tusen par sko i rekke på Place de la Republique samt å danne en to kilometer menneskelig klimalenke langs gaten Boulevard Voltaire.

LES OGSÅ: Erna Solberg til Paris – dette står på programmet

Terrorofrenes pårørende tok med deres sko

– Den menneskelige klimalenken ble formet i området der mye av terroren skjedde, blant annet utenfor Bataclan. Mange av dem som mistet sine kjære, hadde også med seg deres sko, og plasserte dem ut i byen for å markere at de ville vært her i gatene i dag om de var i live, forteller Are Einari Skau, leder for klimautvalget i Utviklingsfondets ungdomsorganisasjon Spire og tilstede i Paris.

Skau sto selv i menneskeringen like ved Bataclan. Han forteller om blomster og rosehav langs hele gaten og foran konsertlokalet.

– Det var en utrolig fin markering. Den ble holdt som en reaksjon på at man ikke fikk lov til å gjennomføre den planlagte marsjen. Men samtidig gav det også et tydelig budskap om at terroren ikke gjør at gir opp kampen.

Tror du det har noen betydning?

– Det har jo det. Det viser at folk bryr seg, vil ut i gatene, selv om de ikke får lov til å marsjere i Paris. Og alle marsjene verden over vitner om kjernen i et engasjement som strekker seg langt utover de som er på forhandlingene, svarer Skau.

LES MER: Her er Vårt Lands guide til klimamøtet

Paven sendte sko

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og pave Frans har sendt hvert sitt par sko som bidrag til demonstrasjonen. Ifølge organisatorene bak demonstrasjonen veier alle skoene til sammen mer enn fire tonn.

Skau mener markeringen ved å koble minnet om terrorofrene med opprop om klimahandling har knyttet sammen to kamper som han mener hører sammen:

– Det er et viktig poeng at utløpet til borgerkrigen i Syria og radikaliseringen av ulike grupper delvis ble utløst av tørke og matmangel i årene før borgerkrigen brøt ut. Dette er tilstander vi vil se mer av med økte klimaendringer. Det er to ender av samme tråd som har møttes her i dag.

Endte i tåregass og 100 arrestasjoner

Utover ettermiddagen brøt det ut basketak mellom klimademonstranter og politi. Skau fra Spire hadde selv forlatt markeringen da opptøyene skjedde.

Rundt 200 aktivister, hvorav noen bar svarte masker, slåss med politiet i en gate i nærheten av Place de la Republique. Politiet svarte med å utløse tåregass, og rundt 100 demonstranter er arrestert.

SE HELE VÅRT LANDS DEKNING AV KLIMATOPPMØTET HER.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima