Nyheter

Terapeuter etterlyser meldeplikt til barnevernet

Alternative behandlere har taushetsplikt, men ingen opplysningsplikt dersom de skulle mistenke at barn blir utsatt for omsorgssvikt. Det får gestaltterapeuter og Bufdir til å reagere.

– Vi gestaltterapeuter støter noen ganger på situasjoner der vi vet eller mistenker at barn blir utsatt for omsorgssvikt. Vi ønsker selvsagt barnas beste og det er derfor jeg har bedt om veiledning, sier Hans Petter Frydenberg.

Han er gestaltterapeut og sitter i styret til Norsk Gestaltterapeut Forening. For snart ett år siden henvendte han seg til Barne- ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) om gestaltterapeuters mangel på opplysningsplikt til barnevernet. Forrige måned tok Bufdir saken videre til Helsedirektoratet.

– Mitt spørsmål var om vi kunne pålegge alle gestaltterapeuter en type meldeplikt. I dag er det slik at kun omtrent halvparten av landets gestaltterapeuter har en slik opplysningsplikt fordi de også er offentlig godkjent helsepersonell, forteller Frydenberg.

– Taushetsplikten er også til hinder

All helsepersonell i Norge har en lovpålagt taushetsplikt og om opplysningsplikt til barnevernet. Opplysningsplikten er et lovfestet unntak fra taushetsplikten.

Gestaltterapeuter regnes som alternative behandlere i Norge. I lov om alternativ behandling, er det gitt regler om taushetsplikt, men ikke tilvarende korresponderende regel om opplysningsplikt.

– Det betyr at alternative behandlere som ikke er helsepersonell, ikke har meldeplikt til barnevernet. Taushetsplikten er også til hinder for at det gis opplysninger. Dette mener vi er uheldig, sier Anders Henriksen, avdelingsdirektør for barnerett i Bufdir.

Etter Bufdirs vurdering er det ingen gode grunner til å behandle alternative behandler som er helsepersonell og alternative behandler som ikke er det, forskjellig, påpeker Henriksen.

Hans Petter Frydenberg understreker at selv om gestaltterapeuter ikke har noen formell opplysningsplikt er det selvsagt en generell formening om at de som borgere og medmennesker bør kontakte barnevernet i tilfeller der man mistenker omsorgssvikt. – Samtidig er vi jo også omfattet av en taushetsplikt og vi har en relasjon til klienten som vi ønsker å ivareta. Noen ganger må vi ta affære på bekostning av relasjonen og da kan man bryte en fruktbar prosess med klienten. Det er et etisk dilemma, sier Frydenberg.

Tok kontakt: Hans Petter Frydenberg tok selv kontakt med Bufdir og etterlyste en meldeplikt for alle gestaltterapeuter.

– Regelverket er ikke tilfredsstillende

I Norge har alle en avvergingsplikt gjennom straffeloven. I utgangspunktet er denne plikten overfor politiet, men kan også benyttes overfor for eksempel barnevernet. Bufdir mener imidlertid ikke at denne avvergingsplikten er tilstrekkelig for å fange opp alle de tilfellene der barn som utsettes for alvorlig omsorgssvikt får den hjelpen de har krav på.

På bakgrunn av dette mener Bufdir at dagens regelverk for alternative behandlere ikke er tilfredsstillende og derfor har de bedt Helsedirektoratet om å vurdere å foreta nødvendige endringer.

– Lov om alternativ behandling gir, etter vår oppfatning, alternative behandlere rett til å varsle barnevernet i situasjoner hvor behandlere mistenker at barn utsettes for omsorgssvikt, sier Anita Bergh Ankarstrand, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, som svarte Bufdir i et brev i september. Der avviser Helsedirektoratet at ikke dagens regelverk er tilfredsstillende.

Bufdir vurderer annerledes enn Helsedirektoratet

I brevet viser også Helsedirektoratet til forarbeidene til lov om alternativ behandling. Her konkluderer Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) med at det ikke er hensiktsmessig å lovfeste opplysningsplikten for alternative behandlere. HOD viser til at det ikke finnes noe effektivt offentlig klage- og tilsynsorgan for alternative behandlere, og at det dermed er problematisk å føre kontroll med og gjennomføre effektive sanksjoner overfor behandlere som ikke overholder pliktene sine.

Med tanke på den store variasjonen i utdanning og «faglighet» blant alternative behandlere, konkluderer HOD med at meldeplikten ikke bør innføres for hele feltet.

– Vår vurdering er annerledes. Vi mener at en opplysningsplikt til barnevernet verken krever effektive kontroll- og sanksjonsmekanismer eller høy grad av faglighet, sier Anders Henriksen i Bufdir.

Hans Petter Frydenberg stiller seg bak Bufdirs vurdering om at dagens regelverk ikke er tilfredsstillende.

– Opplysningsplikt kunne vært en god retningslinje og en kvalitetssikring. Vi har høy bevissthet om temaet selv og har nedfelt i foreningens etiske retningslinjer at vi i en rekke tilfeller skal gjøre tiltak, men vi har kun en begrenset juridisk begrunnelse for å gjøre det. Det kan være problematisk.

Vil vurdere om det er behov for å se på temaet

HOD opplyser til Vårt Land at Barne- og familiedepartementet og HOD i samarbeid skal gjennomgå regelverket knyttet til markedsføring av alternativ behandling.

I den forbindelse vil de også vurdere om det er behov for å se nærmere på spørsmålet om opplysningsplikt til barnevernet. Det er foreløpig for tidlig å si når dette arbeidet kan ferdigstilles, ifølge HOD.

Forrige uke diskuterte Bispemøtet presters taushetsplikt og meldeplikt. Les mer om det her:

• Biskop Solveig Fiske mener kirkelig ansattes taushetsplikt ikke skal omfatte alvorlig omsorgssvikt for barn: Hvor taus skal presten være?

• Prester som mistenker at barn blir utsatt for omsorgssvikt har i dag ikke plikt til å melde fra til barnevernet: Utsetter avgjørelsen om taushetsplikt

• Frps Solveig Horne vil endre taushetpliktsreglene for prester: Skal diskutere taushetsplikten

---

Gestaltterapi

  • Gestaltterapi er en retning innen psykoterapi og regnes i Norge som en alternativ behandlingsform.
  • De grunnleggende ideer i gestaltterapi er at hvert menneske selv er ansvarlig for sine valg og handlinger innenfor de begrensninger omgivelsene gir.
  • Gestaltterapi har utviklet metoder for å bevisstgjøre mennesker på egne følelser, reaksjoner og handlinger slik at de tydeligere kan erkjenne og se seg selv og sine valg. Denne bevisstgjøringen skapes gjennom samtale, eksperimenter og rollespill.
  • Gestaltterapeuten utfører både individuell terapi, parterapi, familieterapi eller gruppeterapi.
  • Kilde: Norsk Gestaltinstitutt Høyskole og Utdanning.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter