Nyheter

Teologiutdanning kan forsvinne fra Misjonsmarka

Det Norske Misjonsselskap jobber for å få VID vitenskapelig høgskole til sin egen tomt i Stavanger. Alternativet er at den tidligere Misjonshøgskolen havner i Sandnes.

Bilde 1 av 4

– Våre beste kort er at Stavanger er en universitetsby, et eventuelt kirkens hus på samme tomt og historien til tomta her, sier Jeffrey Huseby generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS).

I juni må VID vitenskapelig høgskole bestemme seg for om skolens avdeling i Rogaland skal ligge på NMS' tradisjonsrike tomt i Stavanger, der ­Misjonshøgskolen har hatt ­lokaler siden 1864. Alternativet er at skolen blir ­lokalisert Sandnes, der ­Diakonhjemmets Høgskole har holdt til de siste tiårene.

I 2022 skal nemlig disse to ­avdelingene av VID samlokaliseres. Konkurransen står mellom NMS, som eier tomten «Misjonsmarka» på den ene siden – og ­eiendomsselskapet Dueberget AS, som eier eiendommen Vågsgata 40 i Sandnes.

Har solgt «arvesølvet»

­Tomten «Misjonsmarka» ligger rett utenfor villaområdet ­Eiganes i Stavanger. Over mønet til det eldste bygget ruver et stort, hvitt kors.

Generalsekretær Huseby har kontor i et slitt kontorbygg fra 1989. Her viser han fram planene om et nybygg og oppussing av et eksisterende bygg. Han håper det er tilstrekkelig i konkurransen om å huse VID i Rogaland.

– Jeg tror ikke NMS sin ­eksistens står og faller ved at ­Misjonshøgskolen ligger her. Men det er veldig viktig for oss, sier Huseby.

Vårt Land har tidligere skrevet flere saker om at NMS på grunn av anstrengt økonomi har solgt eiendommer de siste årene. Like før påske vedtok NMS' landsråd å selge ærverdige Lyder Sagens gate 7 i Oslo.

Men nå er det slutt på salg av eiendommer, ifølge Huseby.

– Når du har solgt og brukt opp arvesølvet kan du ikke bruke det om igjen. Nå tenker vi mer i ­retning av å forvalte eiendommene slik at de kan gi en langsiktig avkastning, sier han.

Les også: Landsstyret i NMS diskuterte både Lyder Sagens gate 7 og nedbemanning i et møte før helgen

Sentralt i Sandnes

Evald Storaas Traa er administrerende direktør i selskapet Duberget AS. I konkurransen om VID trekker han fram skolens sentrale plassering i Sandnes, og dermed gode ­kollektivtilbud, som deres ­fremste kort.

Sandnes kommune har vært behjelpelige med å tilgjengeliggjøre tomter rundt den eksisterende tomten, ifølge Traa.

– De er veldig opptatt av å ­beholde høgskolen i ­Sandnes, og har gått med på å selge ­kommunalt tomteareal i ­Sandnes sentrum for at hele det nye VID-campuset skal ligge i sentrum, sier han.

Ordfører i Sandnes, ­Stanley Wirak (Ap), forteller at ­kommunen vil være ­«maksimalt på tilbudssiden» hvis VID vil bli i Sandnes.

– Hvis de velger Sandnes skal vi gjøre alt vi kan for å legge til rette for studentliv og gi kjapp kommunal behandling hvis de vil bygge ut, sier han.

Les også: ‘Det koker i NMS’

Historisk tomt

Jeffrey Huseby i NMS mener «Misjonsmarkas» historiske betydning bør vektlegges når vedtaket om sam­lokalisering skal fattes.

Misjonshøgskolen, grunnlagt i 1843, var fram til den ble fusjonert inn i VID den tredje eldste høyere utdanningsinstitusjonen i Norge etter Krigsskolen i Oslo og Universitetet i Oslo.

– Vi var den første høyskolen i Norge som fikk en student fra Afrika. Han het Moses og kom fra Kamerun på 1860-tallet, sier Huseby.

Han mener det er viktig at BI og Universitetet i Stavanger ­ligger i samme by.

– Jeg vil tro det betyr noe at Stavanger er en universitetsby med et adskillig større studentmiljø enn Sandnes, sier han.

Ordfører Wirak i Sandnes frykter på sin side å miste de 700 VID studentene byen huser i dag.

– Vi vil ikke miste de s­tudentene vi har. Det hadde vært veldig kjekt fortsatt å ha et studentmiljø i Sandnes, sier Wirak.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter