Nyheter

Tenner nytt klimahåp

Det hersker utbredt pessimisme mot å nå Parisavtalens ambisiøse mål om å begrense klimaoppvarmingen til 1,5 grader. Nå gir ny forskning likevel glimt av håp.

Forskere ved Cicero Senter for klimaforskning er blant forfatterne av en oppsiktsvekkende studie som mener det er mulig å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader. Konsekvensene er i så fall store:

Klarer verden å unngå en fryktet klimaoppvarming på to-tre grader, vil havnivåstigningen bli mindre, lavtliggende øysamfunn kan overleve, ekstremværet blir mindre ekstremt, og flere områder i verdens mest klimasårbare strøk kan fortsatt bli beboelige.

LES MER: Flyr vi inn i solnedgangen?

Trenger politisk vilje

– Vår studie viser at det er fysisk mulig å kunne begrense temperaturøkningen til 1,5 grader. Et helt annet spørsmål er om den politiske viljen og den teknologiske utviklingen vil bli sterk nok til å klare de kraftige utslippskuttene som da er nødvendige, sier seniorforsker Ragnhild Bieltvedt Skeie ved Cicero Senter for klimaforskning.

Sammen med Cicero-kollega Jan S. Fuglestvedt og forskere fra University of Oxford, University of Exeter og University College London, fastslår hun at det er «geofysisk mulig» å overholde Paris-målet om å begrense oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustriell tid.

I så fall kan vi bare tillate oss en total utslippsmengde som tilsvarer 20 år med dagens utslipp. Deretter må vi ha nullutslipp av CO2.

LES MER: Flyktninger på solenergi

Gir oss litt mer tid

Stemmer studien, vil vi ha noe mer tid på å gjennomføre det grønne skiftet enn det FNs klimapanel (IPCC) tidligere har beregnet før 1,5-gradersmålet ryker.

Ragnhild Bieltvedt Skeie er likevel svært forsiktig med å si at forskningsartikkelen, som er publisert i siste nummer av Nature Geoscience, gir grunnlag for optimisme.

– Til det er vi altfor ille ute allerede. Dessuten opererer studien med to-tredjedels sannsynlighet for at det er fysisk mulig å oppnå 1,5-gradersmålet, altså betydelig utsikkerhet. Dette må derfor ikke misbrukes som en sovepute mot resolutt handling fra politikerne. Utslippene må ned mot null, og det må skje så fort som mulig, understreker Skeie.

Utslippene flater ut

Kurvene for globale CO2-utslipp har ennå ikke begynt å peke nedover, men har de siste årene flatet noe ut. En vesentlig grunn er at Kina har tatt resolutte grep for å bremse sin utslippsvekst.

Det var imidlertid liten optimisme å spore i talen til FNs generalsekretær Antonio Guterres på et klimamøte i New York denne uken:

• «Vi vet at nåværende forpliktelser og planer er utilstrekkelige til å holde den globale temperaturstigningen godt under to grader».

• «Vi er fremdeles på kurs mot en verden som kan bli tre grader varmere».

– Det Guterres sier er dessverre en realistisk beskrivelse. Det bare understreker behovet for økte forpliktelser fra landene som har tilsluttet seg Paris-avtalen, sier Ragnhild Bieltvedt Skeie.

LES MER: For barn er miljø viktigst

Veldig gode nyheter

Exeter-professor Pierre Friedlingstein kaller studien «veldig gode nyheter med tanke på å kunne oppfylle ett av Paris-målene». Ifølge Oxford-professor Richard Millar, artikkelens hovedforfatter, har vi 20 år på oss med dagens utslipp før vi bryter Parisavtalens temperaturmål. Men så må det altså bli nullutslipp.

– Jo raskere vi nå tar kraftige kutt, jo mindre bratt blir nedtrappingen vi må ta senere, understreker klimaforsker Ragnhild Bieltvedt Skeie.

Advarer mot feil

Cicero-forsker Glen Peters beskriver konsekvensene av studien som potensielt enorme og egnet til å «endre spillet». Han advarer likevel sterkt mot å legge beregningene til grunn for politiske beslutninger:

– Sett at vi begynner å handle ut fra disse større karbonbudsjettene, men så om fem til ti år oppdager at de var feil. Da kan vi fullstendig ha ødelagt enhver mulighet til å klare 1,5 eller 2 grader, advarer klimaforskeren i en blogg på Ciceros hjemmeside.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter