Nyheter

Tatere stevner staten for retten

Stiftelsen taternes-/romanifolkets kulturfond stevnet staten for retten kort tid før Stiftelsestilsynet feller sin dom over dem. – De skjemmer oss ut, svarer andre tatere.

Stiftelsen romanifolkets/taternes kulturfond (RT-fondet) har stevnet staten ved Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) for retten.

RT-fondets advokat, Henning Brath, sier stevningen er et forsøk på å frigi den årlige bevilgningen til stiftelsen, som KMD frosset tidlig i fjor.

Ifølge Kapital skyldtes det konflikter i et styre «dominert av to familier». KMD stilte i et brev spørsmål ved «styrets virksomhet og evne til å fungere», samt høye reiseregninger.

LES OGSÅ: Mistenker misbruk av taterfond

Flere år med bråk i Romanifolkets/taternes kulturfond

Fondet på 75 millioner ble opprettet i 2004 som kollektiv oppreisning for myndighetenes overgrep mot den nasjonale minoriteten. Pengene var til kulturbevarende tiltak.

– Uroen rundt stiftelsen har pågått i flere år, sa seniorrådgiver Bjarte Urnes i Stiftelsestilsynet til Vårt Land i fjor.

• I 2011 kritiserte tilsynet at to tredeler av de årlige midlene gikk til administrasjon og styrehonorarer.

• I 2014 trakk Stortinget tilbake fondet og erstattet det med en årlig bevilgning på fem millioner.

• Tidlig i 2015 ble bevilgningen frosset av KMD. Rundt samme tid varslet Stiftelsestilsynet tilsyn med om midlene gikk til formålet.

Høsten samme år avslørte Kapital at under en tredel av avkastningen gikk til formålet i perioden 2012-2014. Resten gikk til administrasjon og godtgjørelser.

Kapital pekte også på habilitetsproblemer hos flere styremedlemmer i stiftelsen. Styremedlemmer i RT-fondet var også sentrale i Romanifolkets/taternes senter (RT-senteret), som RT-fondet bevilget penger til.

Styreleder Holger Gustavsen (Taternes landsforening) avviste alle anklager. Gustavsen står oppført som daglig leder for RT-senteret.

LES OGSÅ: Tilbakeviser alle anklager

Stevner staten før Stiftelsestilsynet får sagt sitt

– KMD har ikke påvist at de har rettslig grunnlag for å holde pengene tilbake, utover overfladiske begrunnelser som bekymringsmeldinger og opprettelsen av RT-senteret, sier advokat Brath.

Å fryse midlene er rettslig sett ikke et forholdsmessig skritt å ta med en slik begrunnelse, mener han. Saksbehandlingsregler og god forvaltningsskikk er også brutt, hevder han.

– Mest alvorlig er det at midlene ble holdt tilbake uten forvarsel og mulighet til å uttale seg på forhånd, sier Brath.

Stevningsbrevet er datert 21. november. Stiftelsestilsynets tilsynsrapport er ventet før jul. Tidligere styremedlem i RT-fondet for nedlagte Romanifolkets Riksforbund, Wigdis Larsen-Ross, reagerer på timingen.

– Det er som å anke en dom før den er avsagt, sier Larsen-Ross, som mener det er useriøst.

Advokat Brath viser til at tilsynsrapporten tidligere har blitt utsatt. Han mener det er useriøst at det har gått 20 måneder uten verken tilsynsrapport eller en skikkelig begrunnelse fra KMD.

LES OGSÅ: – De hadde en dødelighet uten sidestykke

Andre tatere/romani:– Skjemmer oss ut

Wigdis Larsen-Ross trakk seg fra styret i RT-fondet på grunn av samarbeidsproblemer. Hun er dypt kritisk til hvordan foreningene har forvaltet «folkets» kollektive erstatning og at de synes å få opptre som representanter for alle tatere.

– Når foreningene går til sak mot staten slik, så angår det hele folket. Uorganiserte, som er veldig mange, vil ikke bli skjemt ut slik, sier Larsen-Ross, som tror fremferden til RT-fondet styrker fordommer mot tatere.

Selv er hun med i Facebook-gruppen, «Vi står sammen (Reisendes Romani)», som ifølge henne samler mange uorganiserte. Flertallet av dem er vokst opp i den reisende kulturen, men ønsker ikke særordningene som foreningene argumenterer for, ifølge Larsen-Ross.

– Jeg var på styremøtet der vi fikk beskjed om at pengene ble holdt tilbake. Ut fra situasjonen den gang, kan jeg ikke se noe problem i at pengene ble holdt tilbake, sier hun.

LES OGSÅ: Kirkens Sosialtjeneste ønsker å gjøre opp for Omstreifermisjonens overgrep, men konflikter i og mellom taterorganisasjonene ødelegger

Tilbakeholdent Kommunal- og moderniseringsdepartement

KMD ønsker ikke å kommentere innholdet i stevningen.

– Vi følger opp stevningen i tråd med vanlig praksis i slike saker. Som et første skritt vil staten utforme et tilsvar som vil bli sendt Oslo tingrett, skriver avdelingsdirektør Kristin Ryan i Same- og minoritetspolitisk avdeling hos KMD.

– Planlegger KMD å gripe inn overfor stiftelsen eller styret på noe vis?

– Myndigheten til eventuelt å endre vedtak om bevilgninger til stiftelsen ligger til Stortinget. KMD har imidlertid myndighet til å holde igjen midlene når det er vesentlig tvil i departementet om midlene bør utbetales, og forelegge saken for Stortinget. Neste anledning til å forelegge saken for Stortinget er forslaget til revidert budsjett 2017, svarer Ryan i e-posten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter