Nyheter

Tåregass mot flyktninger

Politiet i Makedonia brukte fredag tåregass for å spre tusener av flyktninger som ville krysse grensen fra Hellas.

Myndighetene i Makedonia innførte torsdag unntakstilstand i et forsøk på å begrense det store antallet av migranter som kommer over grensen.

Flere tusen mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia, blant dem flere Syria-flyktninger, tilbrakte en kald natt i ingenmannsland etter at unntakstilstanden straks lukket grensepasseringen ved Gevgelija.

Fredag formiddag vokste frustrasjonen og raseriet blant migrantene, og de tungt bevæpnede grensevaktene på makedonsk side svarte med å skyte tåregassgranater for å spre menneskemengden.

Fem personer ble skadd, melder AFP.

LES OGSÅ: FN sier Makedonia lover å ikke stenge grensa

Unødvendig harde metoder

Pål Nesset i Flyktninghjelpen mener Makedonias håndtering er unødvendig hard.

– Å innføre unntakstilstand er et svært alvorlig virkemiddel, som man skal være svært forsiktig med. Vi har forståelse for at situasjonen er vanskelig, men det kan umulig være nødvendig å bruke tåregass, sier Nesset.

LES OGSÅ: Jagland raser mot Slovakias krav om kristne syrere

Han mener resten av Europa må ta noe av skylden for situasjonen.

– De andre landene i Europa har ikke gitt flyktningene noen alternativer og transittlandene har ikke fått nok hjelp til å takle situasjonen, sier han.

Om ikke EU raskt får på plass et apparat for å håndtere flyktningstrømmen tror Nesset det vil bli flere situasjoner med harde politimetoder fremmover.

– Vi så noe lignende på Kos i Hellas i forrige uke. Og om ikke Europa får på plass en ordning for hvordan flyktningstrømmen kan håndteres, må vi regne med at det vil oppstå flere lignede episoder i tiden som kommer. Det er ille, spesielt siden dette er en varslet situasjon og noe Europa kunne håndtert helt annerledes.

LES OGSÅ: Dramatiske flyktningscener på Makedonias grense

Minimum

Flyktningeruten går gjennom Tyrkia, til Hellas, deretter gjennom Makedonia, videre til Serbia, og Ungarn og EU er et mål for mange.

– Vi kan ikke lukke grensen hermetisk, men vi vil forsøke å redusere den ulovlige passeringen til et minimum, sier innenriksdepartementets talsmann Ivo Kotevski.

Han opplyser at det ikke er noen samordning mellom gresk og makedonsk politi.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Flyktningene vil selv med åpen grense til Makedonia støte på store problemer lenger nord. I Ungarn arbeides det for fullt med å bygge et grensegjerde på 175 kilometer for å stanse immigrantstrømmen.

Verre på 90-tallet

Nesset mener situasjonen kan håndteres annerledes og trekker linjer til Kosovo-krigen på 90-tallet.

– Da flyktet 800.000 bosniere på bare noen uker. Da kom mange til Makedonia, men situasjonen ble håndtert helt annerledes enn det vi ser nå. De andre europeiske landene var også langt mer villig til å avhjelpe situasjonen den gangen, sier han.

– Har Norge noe ansvar i situasjonen?

– Vi bør støtte FNs høykommissær for flyktninger med personell. Vi må også forberede oss på å ta i mot flere asylsøkere, sier Nesset.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Nyheter