Nyheter

Tar papirløse til Stortinget

SV vil gi ureturnerbare immigranter med endelig avslag rett på helsetjenester og midlertidig arbeidstillatelse, men har liten tro på at det vil gå igjennom i Stortinget.

– Vi ønsker en permanent regulariseringsordning­ for immigranter­ uten oppholdstillatelse. Det handler om at man får arbeidstillatelse og lik rett til helsetjenester. Så må man lage en ordning hvor man etter et visst antall år i arbeid og uten kriminalitet kan oppnå permanent oppholdstillatelse, sier Karin­ Andersen, innvandringspolitisk talsperson for SV.

Tusenvis av personer med avslag på asylsøknaden kan ikke returneres til hjemlandet og ender opp rettighetsløse i Norge.

– Norge henger etter

Andersen hevder at 23 EU-land har innført ulike former for slike ordninger, men at Norge henger etter.

– Det er i Norges interesse at flest mulig kan forsørge seg selv og fungerer i samfunnet. Finner vi en permanent løsning, vil både staten og den enkelte vinne.

Andersen tviler derimot på at et slikt forslag vil få flertall på Stortinget.

– Frp, Høyre og Ap har i mange år avvist å finne en løsning på problemet. Det er ille, for dette er et problem som ikke vil gå over. Man er livredde for å sende et signal om at noen som i utgangspunktet ikke har krav om opphold skal få bli, sier hun.

LES OGSÅ: I denne norske byen får flyktninger traumehjelp fra dag én

Dilemmaer

Geir Toskedal, stortingsrepresentant for KrF, sier dilemmaene står i kø for gruppen som verken har rett til å bli i Norge eller kan returneres.

– Utgangspunktet for KrF er at de som ikke har behov for beskyttelse skal reise ut, sam
tidig kan vi ikke «sulte» noen ut av landet. Det bør være et visst beskyttelsesnett også for denne gruppen, sier Toskedal.

Han sier KrF er åpne for å se på midlertidige løsninger.

– I utgangspunktet må 
det være sånn at de som ikke har oppholdstillatelse må ut, sier André Skjelstad, innvandringspolitisk­ talsmann for Venstre.

Han sier at partiet ikke har programfestet rett til arbeid for papirløse, men utelukker ikke at det kan bli en aktuell sak i den pågående programprosessen for neste stortingsperiode.

LES OGSÅ: Uaktuelt å gi amnesti

Lunken

Stein Erik Lauvås, innvandringspolitisk talsmann for Ap, er lunken til å gi arbeidstillatelse til personer med asylavslag.

– Uten å konkludere, tror jeg ikke det er løsningen vi vil gå inn for. Utgangspunktet må være at myndighetene får på plass returavtaler­, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter