Nyheter

Tar ingen raske grep mot flerkoneri

Solveig Horne ser kampen mot flerkoneri i sammenheng med kampen mot tvangsekteskap.

«Det er viktig at alle som er i Norge er kjent med at det etter norsk rett ikke er tillatt å bruke vold eller trusler for å tvinge noen til ekteskap eller samliv,» skriver likestillingsminister Solveig Horne (Frp).

Etter at Vårt Land rettet oppmerksomheten mot flerkoneri i Norge, sendte Geir Jørgen Bekkevold (KrF) inn et skriftlig spørsmål til Horne.

– Omgår norsk lov

– Det viser seg at skikken med å gifte seg med flere kvinner også er en problemstilling i Norge, skriver han og fortsetter:

– Man omgår norsk lov ved å juridisk gifte seg med én kvinne, men gifter seg religiøst med én eller flere. Der denne skikken er utbredt er et religiøst ekteskap like bindende som et juridisk.

Han ber Horne svare på hvordan hun skal «sikre at forbudet opprettholdes og at lovverket fanger opp denne problemstillingen».

LES OGSÅ: Amal Aden mener flerkoneri er kvinnenes ansvar

– Streng praksis

I sitt svar nevner Horne at departementet for 26 år siden i en lovproposisjon uttalte at «selv om flere kulturer i andre land aksepterer flerkoneri så kan man ikke begrunne at bigamiforbudet i Norge endres».

Men hun viser også til lovparagrafen som sier at ekteskap med flere partnere inngått i utlandet kan godkjennes, dersom sterke grunner taler for det.

­- Praksis her er streng. I bigamitilfellene vil et særlig moment kunne være om det første ekteskapet er oppløst ved død eller skilsmisse, skriver Horne.­

LES OGSÅ: Shoaib Sultan er ikke sikker på om myndighetene bør legge seg opp i om mannen lever i religiøse ekteskap med flere kvinner

– Loven bør endres

Hun viser så til stortingsmeldingen «Likestilling i praksis».

­- Påtalemyndigheten mener straffelovens bestemmelser om tvangsekteskap og barneekteskap bør endres for å omfatte inngåelse av ekteskap gjennom utenomrettslige avtaler og religiøse seremonier, skriver Horne.

Hun nevner så rapporten «Gift, men ugift», som Vårt Land har skrevet om i denne serien, og viser til at rapporten har samme anbefaling som påtålemyndighetene.

– Regjeringen vil utrede om dagens rettstilstand er tilstrekkelig for effektiv håndtering av lovverket mot tvangsekteskap, skriver Horne, som oppgir at svarene er utarbeidet i samarbeid med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Religiøse ekteskap og polygami kan være en del av tvangsekteskapsproblematikken, og disse spørsmålene vil også vurderes i forbindelse med ny handlingsplan mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, skriver Horne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter