Kirke

Tar ildovn-preken i forsvar

Han holdt årets mest kontroversielle preken, men var bortreist da debatten om den raste. Nå er Alv Magnus tilbake.

– Jeg innestår for hele talen. Den er vel overveid og gjennomtenkt, og jeg har holdt meg til et manuskript. Men jeg innrømmer at jeg skulle vært flinkere til å bygge bro over til de tilhørerne som var fremmed for en slik forkynnelse, sier Alv Magnus, tidligere leder for Ungdom i Oppdrag.

I juli sendte biskop Atle Sommerfeldt et brev til alle proster i Borg bispedømme der han advarte mot å invitere Alv Magnus som forkynner. Bakgrunnen var en tale Magnus holdt på en felleskirkelig gudstjeneste i Tomb kirke i februar.

LES MER: Her er ildovn-prekenen

Mens debatten rundt talen og biskopens advarsel foregikk, var Magnus på reise i Mongolia uten anledning til å gjøre rede for hva han mente og ikke mente med prekenen. Nå er Magnus tilbake på norsk jord og tilgjengelig for intervju, forutsatt at han får svare på spørsmål skriftlig.

Han er overrasket over biskopens advarsel.

– Jeg skjønner at han ble provosert. Men at han skulle bruke sin posisjon som biskop for å hindre forkynnelse av alvoret ved å velge en livsstil på tvers av Guds vilje, det hadde jeg ikke trodd jeg skulle få oppleve, sier Magnus.

LES MER: Advarer mot Ungdom i Oppdrag-veteran

Ildovn

Alv Magnus talte med utgangspunkt i Jesu liknelse om «ugresset i hveteåkeren». I lignelsen forteller Jesus om en åker der hvete og ugress vokser opp side om side. Under innhøstingen skal ugresset kastes i ildovnen. Når Jesus senere forklarer lignelsen, er innhøstingen et bilde på det som skal skje «ved verdens ende».

Slik Sommerfeldt oppfattet talen, koblet Magnus «ugresset» med mennesker som har konkrete meninger i samlivsetiske spørsmål, blant annet de som støtter likekjønnet ekteskap i kirken. Slik ble den også oppfattet sokneprest Arne Leon Risholm og flere som var til stede.

Alv Magnus «påtar seg rollen som Gud og dømmer de som har konkrete oppfatninger i ­enkeltspørsmål til helvete», var anklagen fra biskop Atle Sommerfeldt i et debattinnlegg 16. august.

Magnus sier til Vårt Land at biskopen misforstår. Han er helt enig i at det er opp til Gud å dømme hvem som går fortapt og ikke. Mennesker kan ikke bedømme hvem som er «hvete» og hvem som er «ugress», mener Magnus.

– Men Jesus advarer oss for at vi ikke skal havne i den kategorien som blir «luket ut». Og apostelen Paulus nevner helt konkret at en homoseksuell livsstil diskvalifiserer for Guds rike. Da må vi som dagens disipler av Jesus si det samme. Vi har ingen ny innsikt som skulle sette apostelens ord til side.

Selv oppfatter ikke Magnus talen sin som en dom, men en advarsel.

– En må evne å se forskjellen på å advare og å dømme. Min advarsel gjaldt kristne som lever i opposisjon til Guds vilje og de som oppmuntrer dem til det. Gud vil stille de mennesker som fører andre vill ansvarlig.

LES MER: Konfronterte Alv Magnus etter ildovn-prekenen

Synd og nåde

Dersom Magnus har rett i at homofilt samliv bør kategoriseres som synd, kan man likevel spørre hva Guds nåde betyr for de som har «tatt feil» i dette spørsmålet på dommens dag.

– Er det et alternativ at de blir tilgitt?

– Tilgivelse skjenkes alle dem som ber om å bli tilgitt. Forutsetningen er at en erkjenner behovet for det.

I Den norske kirke har Kirkemøtet vedtatt at det skal være rom for to syn i spørsmålet om likekjønnet ekteskap. Dermed er man ikke enige om at homofilt samliv bør kategoriseres som synd man behøver tilgivelse for.

– Hva når man synder uten å vite at det man gjør er synd?

– Poenget er at synd ødelegger. Synd er destruktivt for alle relasjoner. Det er derfor om å gjøre å få den opp i lyset så vi kan få den tilgitt. Den hellige ånd bruker Guds ord for å peke på konkrete synder vi må vende oss fra. Blant annet derfor trenger vi å lese Bibelen daglig.

LES OGSÅ: Debatten som gikk i grøften

Det finnes mange i Den norske kirke som har kommet til en annen konklusjon enn deg i spørsmålet om likekjønnet ekteskap. For mange er ikke dette et spørsmål om man skal følge Bibelen eller ikke, men om hvordan Bibelen skal forstås. Rammes man av dommen dersom man gjort sitt beste for å forstå Bibelen, men kommet til «feil konklusjon»?

– Norges kanskje fremste ekspert på nytestamentlig gresk, Bjørn Helge Sandvei fra MF vitenskapelig høgskole, har stått frem som homofil offentlig. Han sier at det ikke fins dekning for å hevde at Det nye testamente åpner for en homoseksuell livsstil. Tekstene er entydig imot dette.

Sandvei er blant annet portrettert i Espen Ottosens bok «Mine homofile venner» og har skrevet flere artikler om temaet.

– Er ikke hele poenget i luthersk frelseslære at man er både synder og rettferdig på samme tid? Betyr ikke det at Guds nåde gjelder – også for alle de synder man ikke er bevisst på eller bekjenner?

– Vi er gjort rettferdig av Gud ved tro på Jesu soningsverk på Golgata. Det står fast. Men det betyr ikke at vi ikke kan falle i synd. Det er derfor Luther i katekismen kaller oss til den daglige omvendelse, sier Magnus.

Felleskirkelig

Flere har påpekt at Magnus burde ha vektlagt Guds nåde mer enn han gjorde. Denne kritikken tar Magnus til seg.

– I ettertid tror jeg kanskje det ville gjort det lettere for noen å ta imot budskapet.

Talen ble holdt på en felleskirkelig gudstjeneste. I etterkant har det blitt argumentert for at felleskirkelige møter bør brukes til å løfte fram det som er felles på tvers av ulike menigheter.

– Hvorfor valgte du likevel å snakke om et kontroversielt tema som samlivsetikk?

– Jeg forholdt meg til søndagens tekst som jeg var gitt å tale over. Uansett hvilken menighet tilhørerne kommer fra har vi alle den samme Bibel. Jeg ville la Bibelens tale om samlivsetiske spørsmål klinge med fordi det angår oss alle. Det er også her forvirringen er størst på grunn av at mange av Den norske kirkes ledere har adoptert samtidens syn i sin teologiske forståelse. Jeg minnes hva Luther en gang sa: «Om du med klarest stemme forkynner hele Guds råd, uten den lille del som djevelen i øyeblikket angriper, forkynner du ikke Kristus selv om du bruker hans navn. Det er der hvor kampen raser, soldatenes lojalitet blir testet.»

– Hvordan kan du mene at det du taler om «angår oss alle» når du så spesifikt peker ut enkelte grupper av mennesker du mener lever i strid med Guds ord?

– Jeg mener det angår oss alle fordi det er disse samlivsetiske problemstillingene storsamfunnet presser på oss som kirke, sier Magnus.

LES OGSÅ: Mener Sommerfeldt blir misforstått: – Han tillegges meninger han ikke har

LES OGSÅ: – Uvanlig å advare mot predikanter

LES OGSÅ: 'Streng tale, men ikke retorisk uredelig'

---

Dette er saken

  • I begynnelsen av juli sendte biskop Atle Sommerfeldt et brev til alle proster i Borg bispedømme. Her advarte han mot å bruke tidligere Ungdom i Oppdrag-leder Alv Magnus som forkynner.
  • Foranledningen er en tale Alv Magnus holdt under en felleskirkelig gudstjeneste i Tomb kirke i Råde i februar der Magnus talte med utgangspunkt i liknelsen om ugresset i hveteåkeren i Matteus 24, 30–31 og 36–43.
  • Sommerfeldt mente Magnus gikk for langt i å antyde at mennesker med bestemte meninger i samlivsetiske spørsmål vil gå fortapt dersom de ikke omvender seg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke