Nyheter

Tapte ledervalget – kan bli nestleder

Åpen folkekirke stiller ikke kandidat når Kirkerådet tirsdag skal velge nestleder.

Bilde 1 av 2

– Jeg er villig til å være kandidat, sier Harald Hegstad til Vårt Land.

I april var MF-professoren en av tre kandidater til det mektige kirkevervet som leder i Kirkerådet. Men allerede i første valgrunde gjorde Kristin Gunleiksrud Raaum rent bord ved at hun fikk over 50 prosent av stemme på Kirkemøtet i Trondheim.

Kirkerådet forbereder de sakene som skal behandles av Kirkemøtet, iverksetter Kirkemøtets beslutninger og leder arbeidet mellom Kirkemøtets samlinger.

Første møte i nytt råd

Kirkerådet har 15 medlemmer: ti leke medlemmer, hvorav minst én kirkelig tilsatt, og fire prester. Disse velges av Kirkemøtet. Dessuten er Bispemøtets preses medlem. Kirkerådet velges for fire år på Kirkemøtet.

Tirsdag skal de 15 medlemmene velge en nestleder når rådet samles i Asker. Nestlederen velges for to år om gangen.

Flere verv til Åpen folkekirke

Organisasjonen Åpen folkekirke (ÅF) som ble etablert før kirkevalget i fjor, fikk nær full uttelling i valgene på Kirke­møtet. Kristin Gunleiksrud Raaum fra Oslo og Kristine Sandmæl fra Sør-Hålogaland, som begge er styremedlemmer i Åpen folkekirke, ble valgt som ledere i henholdsvis Kirkerådet (KR) og Mellomkirkelig råd (MKR) for Den norske kirke.

Nå er leder i Åpen folkekirke, Gard Realf Sandaker-Nielsen, klar på én ting:

– ÅF synes det er viktig med bredde i ledelsen av KR, så vi har ikke hatt en prosess for å finne en ÅF-kandidat til dette vervet, skriver han i en tekstmelding til Vårt Land.

LES MIN TRO-INTERVJU MED KRISTIN GUNLEIKSRUD RAAUM

Flertall for nytt syn på ekteskapet

Da Kirkemøtet i april valgte nytt Kirkeråd, fikk de samlivskonservative kandidatene dårlig uttelling i valget. Bare 3 av 15 står på gammelt ekteskapssyn.

Alle de 15 medlemmene i det nyvalgte Kirkerådet stemte for at likekjønnede par skal få gifte seg i Den norske kirke, og at det skal utarbeides en ny vigselsliturgi.

Men tre av de 15 - Ivar Braut, Jan Olav Olsen, og Harald Hegstad - mener i utgangspunktet at ekteskapet er en ordning for én kvinne og én mann.

Flere av de andre som fikk plass i Kirkerådet er også medlemmer i Åpen folkekirke eller deler organisasjonens syn i ekteskapssaken.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter