Nyheter

Tapper flaskekvoten

Senterpartiet vil krympe taxfree-kvoten flaske for flaske. I høstens budsjettpakke foreslo partiet å halvere antall vinflasker.

Partiet går nemlig lenger enn andre som vil fjerne ekstrakvoten på to vinflasker som Fremskrittspartiet kjempet inn for halvannet år siden.

I sitt alternative budsjett foreslår Senterpartiet å ta bort ytterligere en flaske fra kvoten.

– Hvorfor?

– Taxfree-ordningen er blitt altfor stor og er en indirekte trussel mot Vinmonopolet. Den er blitt gradvis utvidet og bidrar ikke uvesentlig til økt alkoholforbruk. Dette ligger bak ønsket vårt om å kutte bort en vinflaske til, forklarer partiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe.

LES OGSÅ: Polen knuser Sylvi-kvoten

Halvorsen-kvoten

I sum er det altså tre av seks vinflasker som med Senterpartiets metodikk forsvinner fra dagens avgiftsfrie kvote:

Ikke bare vil Sp reversere «Jensen-kvoten»: Det vedtatte forslaget fra Siv Jensen våren 2014 om å la reisende veksle inn den avgiftsfrie tobakkskvoten i to vinflasker ekstra.

Sp vil også reversere «Kristin Halvorsen-kvoten» – fra egen rødgrønn regjeringstid. I 2006 ble taxfree-kvoten på vin utvidet fra 1,5 liter til 3 liter. Det ble lov å ta med 3-liters pappkartong over grensen. Nå vil altså Sp redusere denne med en flaske – 0,75 liter.

Stjeler salg

Salget fra taxfree-gigantene ved norske lufthavner stjeler stadig mer omsetning fra Vinmonopolet. Dette har fått flere partier til å reagere. I vår vurderte Ap å gjøre felles sak med KrF og Sp om å la polet overta alt taxfree-salg.

Men Ap-landsmøtet ville ikke gå så langt. Selv om hele taxfree-systemet skal gjennomgås er en slik innskjerping ennå et godt stykke unna stortingsflertall.

LES OGSÅ: KrF vil betale flyktningregning med taxfree-kutt

Skrumpe inn

Sp-talskvinne Toppe tror andre grep kan bidra til å senke alkoholomsetningen fra taxfree-systemet.

– Ingen hindrer oss jo i å kutte antall vinflasker i taxfree-kvoten, forklarer hun.

– Du kan altså tenke deg å kutte bort flere flasker fra kvoten over tid?

– Ja, det kan være et alternativ å skrumpe inn ordningen bitvis. Det kan virke drastisk å fjerne hele kvoten med en gang, men å endre den over tid kan være et alternativ. Sp begynner med én flaske nå.

LES OGSÅ: Blått taktskifte i alkoholpolitikken

Tar reisegleden?

Dermed går Sp nå lengst av stortingspartiene i denne typen innstramminger på rusfeltet. I sine alternative budsjetter ønsket også Ap, KrF og SV å omgjøre «Jensen-kvoten» fra i fjor, men stoppet der.

– Fra Høyre og Frp vil du nok fort høre at gradvis nedtrapping av kvoten vil ha liten effekt?

– Da er det i alle fall uproblematisk å gjøre kvoten mindre, og da kan også andre partier støtte innstrammingen.

– Og Sp får sikkert fort høre at partiet tar reiseglede fra folk?

– Det er masse glede igjen i taxfree-ordningen. Men regelverket favoriserer dessuten enkelte grupper: De som har råd til å reise ofte til utlandet og de som bor i nær avstand til riksgrensen.

LES OGSÅ: Siv-kvoten tapper polet

KrF-støtte

Senterpartiets hovedbegrunnelse er å verne om folkehelsen og stoppe «store kostnader» på helsebudsjettet. Avgiftssystemet bør brukes til å redusere helseskadelig forbruk.

Selv om KrF ikke går like langt i sitt budsjettalternativ, uttrykker helsetalskvinne Olaug Bollestad støtte til strategien fra Sp:

– Taxfree-kvoten må reduseres for å verne om Vinmonopolet som er godt virkemiddel for alle i alkoholpolitikken, sier hun.

Bollestad mener det er paradoksalt at det brukes store ressurser i Helse-Norge på å behandle sykdommer og skader som skyldes alkohol samtidig som drikken selges på «tilbud» og «billig» i taxfree-butikkene.

– KrF vil gjerne redusere kvoten sterkt, gjerne fase den helt ut om det er politisk vilje til det, uttaler Olaug Bollestad, som sitter i Helsekomiteen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter