Nyheter

Tania Michelet takknemlig for dåpseffekt

Sokneprest Sevald Leknes er ikke i tvil om at Tania Michelets dåp i Moss kirke har bidratt til en markant økning av døpte i menigheten.

Da Tania Michelet, den e­ldste ­datteren til forfatteren Jon ­Michelet, omsider «kom ut av skapet» som kristen, og tok kontakt med Moss menighet for å bli døpt, skjedde det ikke i all stillhet. Hun gjorde det ­under en vanlig dåpsgudstjeneste, sammen med flere barn som ble båret fram til døpefonten. Det gjorde inntrykk, og det fikk ­konsekvenser for flere enn Michelet.

– Tania Michelets dåpshandling, og alt som har vært om det i media i etterkant, har helt klart vært en medvirkende årsak til at vi i år for lengst har passert det dåpsantallet vi hadde i hele fjor, sier Sevald Leknes.

Ny optimisme

Andelen barn som blir døpt i Den norske ­kirke synker stadig. I 2018 var det 51 prosent som ble døpt, et fall på 2,6 prosentpoeng fra året før, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Men i Moss menighet er ­trenden snudd. Mens det i hele fjor ble foretatt 65 dåps­handlinger, var tallet fram til september 72. ­Hvilket tall de til slutt vil ende på, vet ikke Sevald Leknes.

– Det blir uansett et ­atskillig høyere tall enn i fjor, og jeg ­regner som sikkert at det vil være på høyde med tallet vi hadde før nedturen startet, nemlig omlag 110 døpte, sier han.

LES OGSÅ: Tania Michelet får ikke nevne at hun er kandidat for Åpen Folkekirke i kirkeintervjuer

Før dåpstallet stupte i fjor, hadde de allerede for fem-seks år siden merket at pila for antall døpte pekte nedover. At de for tre og et halvt år siden måtte stenge kirken i halvannet år på grunn av oppussing, tror han ga et ­etterslep som medvirket til at fjorårstallet på døpte falt. Ved å innføre dåp hver søndag, i stedet for bare annenhver søndag, har de – ifølge Leknes – fått ­flere dåpshandlinger. Det forringer uansett ikke hans klare oppfatning av at Tania Michelets dåp i februar er en viktig årsak til ­økningen, og som gjør at han ser optimistisk på fremtiden.

– Er det antall barnedøpte som øker, eller er det flere voksne som døper seg?

– Det er barnedåp som øker mest. Hittil i år har vi hatt fire konfirmanter og én annen ­voksen som er blitt døpt, ­forteller Sevald Leknes.

Inntrykk

Soknepresten innrømmer at han ble litt nedstemt da antallet døpte i menigheten begynte å synke. De prøvde drop in-dåp, forteller han – uten at det ble noen suksess.

Da Tania Michelet tok kontakt, tenkte han ikke umiddelbart at dette ville få den effekten det ­tydeligvis har fått. Men da det ble en mediesak, og Tania ­begynte å gå på gudstjenester, ble valgt inn i menighetsrådet, og ble 1. varamedlem i bispedømmeråds­valget, skjønte Leknes hvilket inntrykk saken gjorde på folk.

– Det var nok med på å endre en del menneskers oppfatning av hva kirken og dåpen er for noe, og ikke minst for hvem det er. Når en person som har en ateistisk bakgrunn, og er datter av en av Norges mest leste forfattere, velger å la seg døpe, ja da får nok flere noe å tenke på.

LES OGSÅ: Rekrutterer til kirkevalg med Eidsvåg-konsert

Ufarliggjør dåpen

Tania ­Michelet synes selv det er kjempe­hyggelig hvis hennes dåp, og senere kirkelige ­engasjement, har hatt en slik effekt i byen hun bor.

– Det har nok også å gjøre med arven etter faren min. Veldig mange hadde jo et positivt forhold til Jon Michelet, sier datteren.

Kateket Anne Sigrid Kristiansen i Moss menighet er heller ikke tvil om at Tania Michelet-effekten har bidratt til den økte dåpsinteressen. Likevel tror hun det også skyldes det gode grunnarbeidet som er gjort i Moss ­menighet. De har vist hva en åpen folkekirke, hvor det er rom for alle, er i praksis, tror 
hun.

– En stabil stab i menig­heten har jobbet veldig ­bevisst for å ­stimulere interessen rundt for eksempel babysang og ­konfirmasjon. Men vi har også lagt vekt på å presentere kirken som en kulturarena. Vi ønsker å vise en stor bredde av folke­kirken, sier kateketen.

– Hvordan har dere jobbet?

– Vi bruker tid på folk som kommer til kirken. Vi er til ­stede på konfirmantarrangement i ­kirken, hvor vi også blir igjen etterpå hvis noen har lyst til å prate med oss.

Interesserte i tro

­Kateketen forteller også om kirkelige ­arrangementer som – i tillegg til ordinære gudstjenester – dreier seg om idrett, mat, film, fotball og turgåing.

– Vi prater med folk om alt ­mulig, der de er. Det blir en ­naturlig samværsform, som ofte fungerer bedre enn å s­nakke til dem – eller «undervise» dem.

– Hvor interessert er folk i å snakke om tro?

– Mitt inntrykk er at de er ­veldig interessert, ikke minst i symbolikken rundt for eksempel dåpen: Hvorfor presten tar vann tre ganger på barnets hode, hvorfor dåpskjolen er hvit og så videre. Noen lurer også på om de kan døpe barna hvis de selv ikke er troende, men gjør det ut i fra en kristen tradisjon? Jeg svarer at det kan de.

LES OGSÅ: – Venstre­siden søker mot kirken

---

Dåpstall

  • Andelen barn som blir døpt i Den norske kirke synker stadig.
  • I 2018 var det 51 prosent som ble døpt, et fall på 2,6 ­prosentpoeng fra året før, ifølge ­Statistisk sentralbyrå.
  • I Moss menighet er trenden snudd: Mens det i hele fjor ble foretatt 65 dåpshandlinger, var tallet fram til september 72.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter