Nyheter

Talskvinne for det ufødte liv

Marie Ljones Brekke (KrF) vil de politisk korrekte sannhetene til livs. Hun mener drømmesamfunnet kun kan oppnås med en vekkelse i befolkningen.

Hvordan skiller du deg fra andre politikere?

– Jeg tror jeg skiller meg ut ved hvilke type motivasjon jeg har for å være med i politikken. Min motivasjon handler først og fremst om at jeg som kristen vil være med på å bygge det samfunnet jeg er en del av.

Hvordan kommer du til å sette ditt preg på Stortinget, dersom du blir valgt?

– Jeg vil jobbe for en av hjertesakene mine: rettighetene til det ufødte liv. Jeg vil prøve å være dets talsperson, uavhengig av årsaken til at det velges bort. Det er for lite rom til å snakke om dette i dag.

På Oslo symposium snakket du om de politisk korrekte sannhetene som blir servert oss. Hva legger du i dette?

– Det er sannheter som ikke gir rom for andre meninger. For eksempel i familiepolitikken, er slike sannheter at alle barn har bra av å komme i barnehage når de er 12 måneder, og at det er like bra om et barn vokser opp med homofile foreldre eller med en mor og en far. I den politiske debatten i Norge er det vanskelig å nå ut med meninger som motstrider slike sannheter, fordi man blir stemplet som noe man ikke er. Man må ta en vurdering om man orker alle angrepene før man ytrer seg.

Forventer du ikke motbør når du ytrer kontroversielle meninger?

– Jo, selvfølgelig. Men jeg oppelever at når jeg prøver å skape debatt, blir jeg ofte møtt med ikke-argumenter. I abortdebatten hører jeg ofte ting som: «Vet du at vi lever i 2017? Du lever 100 år tilbake i tid!» «Du fratar kvinners rett over egen kropp.» Kan vi ikke heller snakke med saklige argumenter, knyttet til når menneskeverdet oppstår?

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– Noe av problemet er oppløsningen av den tradisjonelle familien. Mange av de problemene vi står ovenfor i samfunnet i dag kunne vært løst ved flere stabile familier, med tydelige foreldre som er tilstede for sine barn.

Du er mot samarbeid med Arbeiderpartiet. Vil det være vanskelig for deg å sitte på Stortinget hvis KrF samarbeider med Ap?

– Ja, det vil være krevende, og det forutsetter at jeg fortsatt får lov til å være en tydelig stemme for våre verdisaker.

Om du får plass på Stortinget – hva er det første du vil snu?

– Jeg vil gjøre om abortloven som gjør det lovlig å ta tvillingabort i Norge.

Hvor sterkt bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Det bør være mulig å uttrykke sin religiøse tro innenfor gitte grenser. Jeg vil åpne for et forbud mot nikab, fordi det må være mulig å kommunisere med folk og se hvem de er.

Hva er det verste politiske forslaget du har hørt?

– Det er vanskelig å rangere. Men en boikott av Israel som flere kommuner har innført er fryktelig håpløst. Israel er et lyspunkt for demokratiet i en uttrygg region, og er ikke et land som vi bør boikotte.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Jeg synes vi burde vært tydeligere mot Kina, i forbindelse med Liu Xiaobo. Ved å tie ovenfor Kina kompromitterer vi våre verdier. Så får vi heller risikere et kjøligere forhold med Kina. Vi må stå opp for våre verdier, selv når det koster.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– Å legge prinsippet om ubetinget menneskeverd og nestekjærligheten til grunn for alle bestemmelser som blir tatt. Det politiske handlingsrommet er likevel begrenset. Å oppnå et drømmesamfunn vil kreve mer enn politiske vedtak. Jeg tror dette bare vil komme med en vekkelse i befolkningen, der folket får et gjennomgripende møte med Gud. Hjertene våre må forandres.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter