Nyheter

Taler frem oppbrudd

Foran innspurten om KrFs regjeringsvalg snakker topper i partiets landstyre frem sentrum og helt nytt samarbeid.

I den politiske debatten under KrFs landstyremøte fredag, entret en rekke fylkesledere talerstolen og ønsket et politisk oppbrudd. Om muligheten for fire, nye blå år med Høyre og Frp, var det taust.

– Vårt nærmeste parti er Sp. Vi må ta noen radikale valg i november. KrF kan samarbeide begge veier. Men om vi noen gang må gå mot venstre – altså Ap og Sp – så er det nå, sa eksempelvis Ole Døvik, fylkesleder i Vestfold.

– Dagens samarbeidspartier har i tre år ikke nærmet seg hverandre eller har noe felles prosjekt, påpekte han.

LES OGSÅ: Nervøse for Hareides vei

Biotek-frykt

Det er under KrFs landsstyremøte i november at partiet skal ta den endelige avgjørelsen om de går for fire nye med dagens partnere eller frikobler seg og åpner døren for Ap.

I fredagens «generalprøve» på samarbeidsdebatt var det spesielt Sp som møtte rosende ord. Og de siste signalene fra Høyre og Venstre i bioteknologidebatten har gjort samarbeidsspørsmålet enklere for sentrale tillitsvalgte i partiet:

– I verdisaker kan vi se for oss et rom der Sp og Ap sitter – og et annet der Høyre, Frp og Venstre er. De to siste partiene ligger lengst unna KrF, konkluderte sentralstyremedlem Dag Sele.

«Kraften i sentrum». Fylkesleder Pål Kårbø i Hordaland tok til orde for å alliere seg med Sp.

– Å gå inn i regjering som samler sentrum er veldig viktig, sa han.

Andre fulgte opp med fraser som at KrF må «løfte opp kraften i sentrum» og at det er «på tide å sprenge toblokks-tenkningen».

Dunk til Ap og H. I åpningstalen forsterket KrF-leder Knut Arild Hareide meldingen han kom med i et sommerintervju med Vårt Land:

– KrF vil i regjering, fastslo han kontant og tok oppgjør med de to «styringspartiene» i norsk politikk.

Hareide kjøper ikke forestillingen om at Ap og Høyre på en måte er hevet seg over andre hensyn og er de som best kan «styre landet trygt gjennom krevende farvann». Debatten Ap og Høyre imellom «er til tider mer forutsigbar enn den neste episoden av Hotel Cæsar».

– Jeg mener fullt og helt at KrF også er et styringsparti. Derfor skal vi fremover bli tydeligere på at vi både kan og vil styre landet, slik vi har gjort med suksess i flere perioder.

LES OGSÅ: KrFU-opprør mot blå linje

Oppvarming. Hareide mener sentrumspartiene Sp, KrF og Venstre også har styringskraft, og står for verdier som betyr mer enn de større og mer «materialistiske ideologiske prosjektene» i Høyre og Ap.

– Var budskapet ditt en oppvarming til din egen konklusjon senere i høst?

– Vi er jo et sentrumsparti og jeg slår fast noen av våre egne føringer, svarer Hareide.

Venstre-korreks. I talen ga Hareide korreks til partner Venstre, der nytt programutkast åpner for såkalt altruistisk surrogati (bære frem barn for venninne eller nær slektning).

Hareide advarer mot begrunnelsen fra Venstre: At i vanskelige verdispørsmål må avgjørelser overlates til individet.

– Vi har hørt de samme tonene fra fraksjoner i både Ap og Høyre. Oftest kommer imidlertid denne type argumenter fra Frp, påpekte Hareide, som la til at han aldri vil godta premisset om at verdispørsmål er for vanskelige til å løses i fellesskap. Verdispørsmål er felleskapsspørsmål.

LES OGSÅ: Høyre sier ikke lenger nei til eggdonasjon

Høyres eggdonasjon. Onsdag la Høyre frem sitt programutkast, der «nei til eggdonasjon» var tatt ut.

– Rød og blå side fremstår vel nå atskillig likere i bio-debatten?

– På disse feltene er det Sp vi har mest felles med. Men tradisjonelt har Høyre frem til nå stått nærmere oss om bioteknologi enn Ap. Høyre må få fullført programprosessen før vi kan svare klart.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter