Nyheter

Taktiske velgere drar Venstre begge veier

Et uhyre jevnt valgoppløp beveger flere velgere til å stemme på noe annet enn sitt førstevalg. En risikabel strategi, mener valgforsker Anders Todal Jensen.

I Venstres valgbod på Karl Johan i Oslo er signalet fra velgerne klart: Mange sier de vil stemme taktisk. Men valgsjef Håvard Haagenrud frykter et nullsum-spill:

– Jeg har hatt flere Høyre-folk innom her som sier at de vil stemme Venstre denne gang. Samtidig har flere Venstre-velgere sagt at de vil stemme på den røde siden for å holde Frp unna regjering.

For smart?

Professor Anders Todal Jensen ved NTNU bekrefter at taktisk stemmegivning har høyst usikkert utfall:

– Velgere kan fort lure seg selv når de stemmer et annet parti enn sitt foretrukne.

Ved sist valg fikk SV mange taktiske stemmer fra Ap-sympatisører som ville hjelpe partiet over sperregrensen. Samtidig mistet de like mange fra velgere som tenkte at en stemme på SV ville være bortkastet.

– De to gruppene utlignet hverandre. Partier nær sperregrensen vil fort kunne vinne like mye som de taper på såkalt taktisk stemmegivning, advarer Todal Jensen.

Høyre tapte sist.

Ved forrige stortingsvalg stemte 18 prosent av velgerne på et annet parti enn sitt førstevalg. Hovedsakelig rammet det Høyre, som mistet flest velgere til Frp, men også til Venstre.

Denne gangen spekuleres det i taktisk stemmegivning rundt både Venstre, SV, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og tildels Rødt. Selv KrF ligger på noen målinger faretruende nær den magiske sperregrensen på 4 prosent.

– KrF ser tradisjonelt ut til å være lite berørt av taktisk stemmegivning. Deres kristendemokratiske søsterparti i Sverige (KD), holder seg derimot over sperregrensen i valg etter valg utelukkende takket være taktisk stemmegivning fra høyrevelgere som vil sikre partiet som støttespiller til Moderaterna, påpeker Todal Jensen.

Leonard Snoeks (i midten) vil stemme Venstre eller MDG, men vil vente så lenge han kan for å se om valgvinden blåser mot Erna eller Jonas i statsministerstolen.
Leonard Snoeks (i midten) vil stemme Venstre eller MDG, men vil vente så lenge han kan for å se om valgvinden blåser mot Erna eller Jonas i statsministerstolen.Foto: Erlend Berge 

Forsiktig Solberg

Da statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande møttes på valgkamptreff i Stjørdal i helgen, avviste Solberg å anbefale Høyre-velgere å stemme taktisk på Venstre.

– Det ligger i rollen som topp-politiker å ikke oppfordre til å stemme taktisk. Hadde Solberg gjort det, ville det blitt en stor belastning for henne og partiet, sier Todal Jensen.

Derimot har andre med hell prøvd seg på slike anbefalinger. Ved valget i 2005 hjalp trolig et opprop med kjente personer Venstre over sperregrensen:

– Det hjalp Venstre til et oppsiktsvekkende bra resultat, men hindret ikke en rødgrønn regjering, påpeker Todal Jensen.

VENSTRE-LEDER: Til kamp for den helt nøytrale staten 

Velgere: På kanten

– Er det betenkelig at velgere stemmer strategisk for å få et regjeringsutfall som samsvarer med egne prioriteringer, snarere enn på det partiet de er mest enig i?

– Som valgforsker har jeg ingen mening om det, men undersøkelser viser at svært mange velgere oppfatter taktisk stemmegivning som litt på kanten. Et flertall synes at man uansett skal stemme på det parti man foretrekker. De oppfatter dette nærmest som et moralsk spørsmål som handler om oppriktighet, sier Todal Jensen.

Avveining av interesser

Moralfilosof Einar Øverenget finner ingen grunn til å sette noe moralsk negativt stempel på taktisk stemmegivning.

– Nei, demokratiet er tuftet på at enhver skal få lov til å ta sitt eget valg. Det vil alltid være en avveining av mange interesser, for det er jo knapt noen som har et parti de er 100 prosent enig med i alle saker. Velgerne vurderer både enkeltsaker og regjeringskonstellasjoner, sier Øverenget.

– Det svekker ikke demokratiets idé om representativt styre hvis en grunnfestet Høyre-velger stemmer grønne Venstre for å sikre fire nye blå år?

– Absolutt ikke. De færreste vil uansett stemme på et parti de er veldig politisk uenig i, og det er en misforstått tanke at noe parti har krav på din lojalitet. Det ligger i sakens natur at du stemmer ut fra hvem som best kan styre ut fra dine interesser og prioriteringer slik det politiske landskapet ser ut, sier Øverenget.

Lørdag møttes statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande i Stjørdal. Glipper sperregrensen for Venstre, mister trolig Solberg statsministerjobben.
Lørdag møttes statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande i Stjørdal. Glipper sperregrensen for Venstre, mister trolig Solberg statsministerjobben. Foto: Torstein Bøe, NTB/Scanpix 

Venter med avgjørelsen

På Karl Johan i går traff vi flere velgere som synes taktisk stemmegivning er helt greit. Leonard Snoeks vil vente så lenge han kan for å se om valgvinden blåser mot Erna eller Jonas. Først da bestemmer han seg for om det blir Venstre eller Miljøpartiet De Grønne.

– For meg er miljøsaken overordnet alle andre saker. Det handler om framtiden for kloden og våre barn. Om det blir Erna eller Jonas er ikke så viktig for meg. Det viktige er å få et miljøparti i regjeringen, sier Snoeks.

– Hvis du stemmer taktisk, stemmer du da mot egen overbevisning?

– Det syns jeg ikke. Jeg gjør bare en avveining av hva som er aller viktigst.

Tenker taktisk

På Høyres stand treffer vi ekteparet Bjørg og Jens Hansen. Bjørg skal stemme det hun har stemt hele livet, mens det står mellom KrF og MDG for ektefellen.

– Jeg vil tenke taktisk. Den viktigste saken er miljøet, men jeg synes MDG er litt for radikale på noen andre områder. Stemmer jeg MDG kan de havne på vippen, og da får de stor innflytelse på samfunnsutviklingen framover. Jeg vil tenke grundig gjennom dette før jeg bestemmer meg, sier Jens Hansen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter