Nyheter

Syrisk ikonmaler nektes innreise

Kunsten får komme hit, men ikke kunstneren. – En skam for Norge. UDI «antar» i økende grad at folk lyver, mener tidligere Midtøsten-ambassadør.

I september skal den syriske kunstneren Ossama Mossleh etter planen vise frem sin religiøse kunst på Drammen Sacred ­Music Festival og flere andre steder i Norge.

Men nå har UDI vendt tommelen ned. Ikonene får komme til Norge, men ikke kunstneren, som har syrisk pass.

Avslaget provoserer de norske arrangørene:

– Dette er totalt urimelig. Han har vært i Norge flere ganger tidligere, og det er helt usannsynlig at han vil benytte innreisetillatelsen til å «hoppe av», sier Svein Erik Sandvold, som har invitert kunstneren.

LES OGSÅ: Jordanske musikere fikk visumtrøbbel

– UDI antar løgn. UDI kan ikke kommentere enkeltsaken, men påpeker at de innvilger 95 prosent av alle visumsøknader.

– Men søknader hvor vi vurderer at risikoen er stor for at en visumsøker ikke vil returnere­ til sitt hjemland, er vi nødt til å ­avslå. I vurderingen ser vi på forholdene i søkerens hjemland og hvilken tilknytning vedkommende har til hjemlandet, sier enhetsleder Steinar Rotevatn i UDI.

– En skam for Norge, er derimot dommen over ikonmaler-vedtaket fra Norges tidligere ambassadør til Damaskus, Odd Andreas Wibe.

Han kastet seg inn i diskusjonen i en tråd på Facebook, og mente den var uttrykk for en holdningsdreining hos UDI:

– I økende grad «antar» UDI at søkere og deres norske garantister lyver, skrev Wibe, som i en årrekke har arbeidet for norsk utenrikstjeneste i konfliktfylte områder, i sær i Midtøsten og Nord-Afrika.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ingen flyktning

Mossleh er fra Syria, men bor i dag i sammen med sin libanesiske kone Thérèse­ og deres to barn Charbel og Naya i Libanon. Som mange andre kristne, flyktet de fra Damaskus da krigen brøt ut.

Kunstneren behersker dårlig europeiske språk, men Thérèse­ sier til Vårt Land at de er fast ­bestemt på å bygge et liv i Zahlé, som er hennes hjemby. Hun sier kontakten med skandinaviske kristne har vært viktig for dem i denne tøffe tiden, og at de er lei seg for avslaget:

– Vi har alltid jobbet for å bygge ­­broer. Vårt hjem er alltid åpent for verden. For fattige og rike. For landsmenn så vel som europeere. Jeg hadde aldri trodd at Ossama skulle måtte forklare seg for et land som respekterer mennesket, slik som Norge. At Osama bærer et syrisk pass, betyr ikke at han er terrorist eller flyktning.

LES OGSÅ: UDI beklaget seg etter at kirkeleder fikk visumnekt

Et ekko

– Hvorfor er det viktig at han kommer på besøk til Norge?

– Ikonkunst er ikke bare skjønnhet og dekorasjon. Det er en teologi i farger. Det er et helt unikt arbeid som har behov for forklaring. Ikonene er et ekko av det åndelige livet til ikonografen, slik som det er et ekko av Guds nærvær. Derfor er Ossamas nærvær viktig. Det blir ikke det samme om andre viser det frem, sier hun, og forteller at de også pleier å be om navnene til dem som kjøper ikonene.

– Fordi vi føler at det gir oss en mulighet til å ha kontakt med dem gjennom bønnen, forklarer hun.

Utstillingene skal etter planen gå fra 6. til 23. september i kirker, klostre og retreatsteder i Norge. I tillegg til Drammen Sacred Music festival, et møtested for lokale, nasjonale og internasjonale aktører innenfor all åndelig relatert kunst og musikk.

Svein Erik Sandvold, kunstnerens garantist, klandrer UDI for at de aldri har tatt kontakt med ham som arrangør:

– Det virker som de har tatt en avgjørelse ut fra antagelser. I lys av at myndighetene understreker at det er viktig å hjelpe til i nærmiljøet i konfliktområder, blir avslaget desto mer underlig. Dette ville vært en anledning til å støtte virksomhet blant syrere i Libanon. Og for kunstneren vil dette være en voldsom oppmuntring, fordi han har gått igjennom en tung tid siden han flyktet fra Syria.

UDI opplyser at de ikke kontakter garantist om de vurderer saken som et klart avslag.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter