Nyheter

Syrere i kirkeasyl: – Sjokkert over Norge

Har mistet troen på Norge som en rettsstat.

De tre syrerne som søkte kirkeasyl i Kirkenes for å unngå å bli returnert til Russland, sier de er sjokkert over måten de har blitt behandlet på i Norge.

Det sier Marek Linha fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), som besøkte dem i kirken torsdag kveld.

– De er fortvilet over systemet. De er sjokkert, for de hadde hørt at Norge er en rettsstat, men det finnes ingen rettssikkerhet for dem her. Deres sak ble ikke vurdert, sier Linha til NTB.

LES OGSÅ: – Folk er fortvilet og barna gråter, sier Abdul som er innelåst på mottak

Ingen garanti

Ifølge Linha søkte de tre om studentvisum i Russland etter å ha flyktet fra Syria, men gikk etter hvert tom for penger. Linha sier de ikke hadde lov til å jobbe med studentvisum i Russland, og dermed ikke kunne finansiere studiene og oppholdet lengre.

LES MER: Dette er historien om hvordan kirkeasylet oppsto

– Dersom de blir sendt tilbake til Russland, blir de nødt til å søke om asyl der. Det er rulett. Det er ingen garanti for at de vil få asyl, og de frykter å bli sendt tilbake til Syria, forklarer NOAS-rådgiveren.

Gravid i tredje måned

Det er et ektepar og en mann, alle tre i studentalder, som har søkt tilflukt i kirken. Kvinnen er gravid i tredje måned.

Nå bor de i et rom i kjelleren i kirken. Linha beskriver forholdene som enkle, men sier det er varmt der. Ifølge kirkeasylantene var det så kaldt i ankomstsenteret at de hadde problemer med å sove.

– De er slitne, og trenger å slappe av. Derfor har de heller ikke villet snakke med mediene. Her får de slappet av, sier Linha.

LES OGSÅ: – Stopp deportasjonene, Listhaug

Får forelegg

De tre som ble pågrepet for å hjelpe asylsøkere med å komme seg bort fra Ankomstsenter Finnmark torsdag, er ilagt forenklede forelegg for sin aktivisme.

Merete Nordhus, Merete Eriksson og Eirik Nilsen ble pågrepet av politiet under kaoset ved ankomstsenteret før en planlagt retur av avviste asylsøkere ble avlyst torsdag.

De tre sier til VG at de satt i arrest i over to timer. De er siktet etter utlendingslovens paragraf 108, som blant annet omfatter å hjelpe folk som forsøker å unndra seg plikten til å forlate landet eller å vanskeliggjøre utsendelse.

LES MER: Listhaug vil overholde strenge returfrister

Kronerulling

Nordhus har vedtatt sitt forelegg. Det har ikke Nilsen og Eriksson. Bekjente av dem har startet kronerulling for å finansiere bøtene. Nordhus sier hun følte at pågripelsen var veldig nedverdigende.

– Jeg måtte kle av meg alle klærne, sette meg ned på huk og hoste. De sa det var vanlig prosedyre, sier Nordhus til avisa.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter