Nyheter

Syrere gikk ut av kirkeasyl

Nå sitter det ikke lenger asylsøkere i norske kirker.

Mandag forlot åtte syrere Rypefjord kirke ved Hammerfest. Nå skal Utlendingsnemnda (UNE) realitetsbehandle asylsøknadene deres likevel.

– Personene har reist tilbake til mottaket her i Hammerfest, forteller operasjonsleder Anders Vidringstad i Finnmark politidistrikt til Vårt Land.

De to familiene søkte kirkeasyl i kirken midt i desember da de ikke fikk behandlet asylsøknadene i Norge, siden de kom via Russland. Syrerne er kristne og våget ikke å reise tilbake til mottaket etter et kirkebesøk. Da fryktet å bli sendt til Russland.

LES MER: Kirken laget ikke nye retningslinjer for kirkeasyl

Pålagt dialog

Kort tid etter at familiene hadde søkt kirkeasyl, ble politiet i Hammerfest pålagt av Politidirektoratet å «etablere dialog med menigheten» og asylsøkerne «med sikte på snarlig avvikling av oppholdet i kirken».

– Gjennom dialogen med bes politidistriktet om å realitetsorientere utlendingene, herunder opplyse om konsekvensene av å ikke overholde utreiseplikten, skriver seniorrådgiver Maren Vaagan i en epost til politiet i Hammerfest.

Operasjonsleder Anders Vidringstad bekrefter at de hadde ett møte med menighet og asylsøkerne, der de ble realitetsorientert.

– Utover dette har vi ikke hatt kontakt med dem.

LES MER: Kirkeasyl splitter nordmenn

NOAS hjalp

Bevegelse i saken ble det først da Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) ble koblet inn.

– De fremmet en begjæring om omgjørelse av avslaget om ikke å realitetsbehandle asylsøknadene i Norge, forteller sokneprest Jon Arne Tandberg.

Utfallet ble at UNE snudde. Nå skal asylsøknadene til syrerne likevel behandles i Norge, selv om de kom via Russland.

– De har fått tent et håp, sier Tandberg.

– UNEs avgjørelse motiverte dem til å avslutte kirkeasylet, sier operasjonsleder Vidringstad.

Kort tid

I januar gikk tre syrere i kirkeasyl i Kirkenes. Men etter få dager vendte de tilbake til mottaket. De fikk bli i Norge mens Utlendingsnemnda vurderer sakene deres på nytt.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter