Nyheter

Synes Siv Jensen somler

Politikerne lar selskaper organisere seg vekk fra skatt og innsyn i pengestrømmer. Finansministeren ignorerer Stortinget og FN og lar det gå i to år til, mener organisasjoner.

Onsdag møter sju organisasjoner foran Stortinget. De ønsker å hindre norske selskaper i å utnytte naturressurser i fattige land og snike seg unna skatt og innsyn i hvor de gjør av pengene de tjener, ved å gå veien om skatteparadiser.

Mona Thowsen, generalsekretær i organisasjonen Publish What You Pay Norge, reagerer på at Finansdepartementet ikke følger opp et vedtak der Stortinget i vår ba regjeringen skjerpe kravene til norske selskaper som utvinner naturressurser internasjonalt.

– Når vi skal finne løsninger på enorme problemstillinger som klima og flyktninger, er det nødvendig at multinasjonale selskaper tar sin del av ansvaret. I dag tillater politikerne at disse selskapene får organisere seg bort fra å betale skatt, sier hun.

LES MER: Fikk gjennomslag mot skattegjemsel

Svak forskrift

Norge har en forskrift som krever at selskapene ikke bare rapporterer regnskapstall totalt for hele virksomheten. De skal oppgi tall for hvert enkelt land der de driver utvinning av olje, gass, skog eller mineraler. Det gjør det mulig å sjekke om selskapene betaler den skatten de skal, og også lettere å oppdage eventuell korrupsjon. Men forskriften krever ikke at selskapene oppgir tall for land der de bare har støttefunksjoner. Det kan typisk være skatteparadiser.

I vår ble Stortinget enige om en formulering som skulle gjøre noe med dette. Regjeringen skulle vurdere om forskriften motvirker uønsket skattetilpasning, og sikre at relevante opplysninger også fra skatteparadiser kommer fram i regnskapet.

Nå har Finansdepartementet sendt på høring en forskrift som ikke krever at selskapene oppgir pengeflyt gjennom skatteparadiser. Den tar opp andre sider ved selskapenes rapportering, og følger opp anbefalinger fra OECD og G20-prosjektet Base Erosion and Profit Shifting, Beps.

Thowsen er også skuffet over at finansminister Siv Jensen (Frp) i et svar til Stortinget sa at hun vil evaluere reglene i den norske forskriften først om to år, fordi hun mener det må til for å se hvordan den virker. Statssekretær i Finansdepartementet Tore Vamraak (H) forklarer dette slik:

– Vi mener evalueringen bør basere seg på rapporter fra minst to regnskapsår, og bør derfor kunne ferdigstilles senest våren 2017. Stortinget hadde ikke merknader til dette i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet, sier han i en e-post.

LES OGSÅ: – Norge ønsker å være et foregangsland mot kapitalflukt

Hindrer utvikling

Thowsen mener at fattige land i påvente av strengere politikk er sjanseløse i sin kamp for å styrke egen økonomi og få til en bedre utvikling for sine innbyggere. I rike land må arbeidstakere ta hele skattebyrden for å betale for velferden.

– Vi har et økonomisk system i verden nå som tillater at ulovlig kapitalflukt øker med 9,4 prosent per år. Det er dobbelt så raskt som bruttonasjonalproduktet i verden øker. Dette skjer fordi politikerne tillater det, sier hun.

Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki har på vegne av FN påpekt at store summer hvert år forsvinner ut av det afrikanske kontinentet.

Det dreier seg om 350.000 milliarder kroner årlig, anslo Den Afrikanske Unionen i rapporten Track it, stop it, get it tidligere i år. Mbeki leder FNs høynivåpanel mot ulovlig kapitalflukt fra Afrika.

LES OGSÅ: Starbucks betalte ikke skatt – ble presset til det av aktivister

Følg oss på Facebook og Twitter!

Var optimister

Da Stortinget i vår vedtok en merknad om land-for-landrapportering, sa Siri Meling, medlem av Stortingets finanskomité for Høyre, at Norge ønsker å være et foregangsland på dette.

– Vi skal både ha en mer rettferdig verden der fattige land får beholde sine verdier. Samtidig skal vi bevare eget skattegrunnlag. Det er en vinn-vinn-situasjon for begge parter, sa hun.

Samtidig understreket Meling at Høyre er opptatt av å sikre at norske bedrifter er konkurransedyktige.

Truls Wickholm, medlem av finanskomiteen for Arbeiderpartiet, uttrykte optimisme.

– Stortinget har gjort dette vedtaket tidligere uten at det er blitt fulgt opp. Nå har vi vist i stortingssalen at det er bred enighet om at dagens regler ikke fungerer. Det ville overraske meg stort hvis ikke regjeringen nå følger opp, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter