Nyheter

Sylvis andre smell

Innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) rett til å instruere Utlendingsnemnda om å stramme inn asylpolitikken, kan ryke. Sp sier nei, og Ap skal være i ferd med å snu.

Stortinget skal snart avgjøre om de midlertidige asylinnstrammingene som ble hastevedtatt i november 2015, skal videreføres. Gyldighetsdatoen på innstammingene er 1. januar 2018.

Listhaug ivrer særlig for at Justisdepartementet fortsatt skal kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE) om skjønnsutøvelse og lovtolkning i saker etter utlendingsloven.

– Det vil gi oss mulighet for hurtig avklaring av spørsmål om hvordan regelverket skal forstås og hvordan det skal praktiseres. I dagens situasjon kan det være behov for raskt å iverksette tiltak på bakgrunn av hendelser i verden, eller fordi politikken i andre land blir lagt om, sa Listhaug på Frp.no da «videreføring av midlertidige endringer i utlendingsloven» ble sendt på høring i januar.

LES MER Listhaug skal plukke sjefer til UDI og UNE

Advarsel

I høringen fikk Frp-statsråden svar på tiltale fra Utlendingsnemnda:

«Jo mer omfattende instruksjonsadgangen er, og jo mer hyppig og detaljert departementet anvender den, jo sterkere vil en instruksjonsadgang kunne støte mot UNEs rolle som et uavhengig og domstolliknende organ», skrev direktør Ingunn-Sofie Aursnes i UNE i høringssvaret til Justisdepartementet.

Stortinget vedtok å opprette UNE som et domstollignende klageorgan for å få slutt på at regjeringer og statsråder overprøvde avslag på asylsøknader. UNE har vært i drift siden 2001.

Vrake

Forslaget om å videreføre instruksjonsretten avgjøres nå i Stortingets kommunalkomité. Venstre mener det samme nå som vi mente i november 2015, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Ketil Kjenseth til Vårt Land:

– Vi ønsker ikke at Justisdepartementet skal ha mulighet til å instruere Utlendingsnemnda (UNE).

KrF og Venstre har i flere runder etter 2015-vedtaket ivret for å vrake UNE-instruksen, og innvandringspolitisk talskvinne Torhild Bransdal i KrF sier til Vårt Land at partiet ikke har skiftet mening. Men hun skal ha en runde i KrF-gruppa før hun sier mer om saken.

Støtte

Asylforliket høsten 2015 samlet støtte fra alle partier, minus SV og MDG. Men når det kom til retten til å kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE), måtte Høyre og Frp finne støtte hos Ap og Sp, for budsjettvennene i Venstre og KrF sa nei.

For to år siden mente Ap situasjonen fordret instruksjonsrett:

– Jeg skjønner veldig godt betenkelighetene ved at man vedtar lovendringer på veldig kort tid, men vi mener vi står i en ekstraordinær situasjon, og da er det viktig at hele forvaltningen kan snu seg raskt rundt. Muligheten til å kunne instruere UNE mener vi kan bidra til det, sa Aps daværende talsperson, Helga Pedersen, til NTB i november 2015.

Snur

Nå varsler Senterpartiet at de snur:

– Vi støtter ikke videreføring av myndighetenes mulighet til å instruere UNE, skrev parlamentarisk leder Marit Arnstad (Sp) i en tekstmelding til VG onsdag.

Avisen meldte at også Ap vil snu – partiet ønsker å gjeninnføre UNEs uavhengighet. Til Vårt Land er ikke partiets innvandringspolitisk talskvinne Rigmor Aasrud like tydelig:

– Saken er i komité og vi jobber med våre forslag, er hennes knappe svar.

LES MER Stortinget stagget Listhaug

Smell

Finner Ap, Sp, Venstre og KrF sammen, får de med seg SV, MDG og Rødt og påfører Sylvi Listhaug smell nummer to på kort tid. Tirsdag ble Listhaug sendt hjem fra Stortinget med beskjed om å la utlendingsforvaltningen vurdere asylsaker fra unge afghanere på nytt – noe Frp-statsråden ikke ønsket.

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (A) oppsummerte stortingstirsdagen slik:

– Til slutt til statsråd Listhaug: I dag går hun på en smell, og hun har styrt dit selv.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter