Religion

Sylvi Listhaug følger med på Islamsk Råd

Statsråden er bekymret og sier at statsstøtten må vurderes.

I helgen ble Kebba Secka utpekt som ny midlertidig leder for Islamsk Råd Norge, etter at hele det gamle styret trakk seg i protest.

Skjulte opptak i forbindelse med TV 2-programmet «Rikets tilstand» i 2000 avslørte at Secka støttet omskjæring av jenter. Han valgte da å trekke seg som leder av Islamsk Råd Norge og som medlem av Verdikommisjonen. Secka hevdet å være misforstått, og mente deler av samtalen med Kadra Yusuf var klippet bort for å gi programmet større slagkraft. Vårt Land har vært i kontakt med Secka, men han ønsker ikke å kommentere saken nå.

– Når vi ser hvilke holdninger han har hatt tidligere til kjønnslemlestelse, så blir man bekymret. Kjønnslemlestelse er noe vi bekjemper i Norge og ønsker å fortsette å bekjempe, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og legger til:

– Det er interessant å høre hvilke holdninger han nå har til denne type spørsmål, til likestillingsspørsmål, tvangsekteskap og de tingene som er viktig for å gi jenter like muligheter i det norske samfunnet.

LES OGSÅ: Islamsk Råd fra vondt til verre

– Kjønnslemlestelse har ingenting med islam å gjøre

Safia Abdi Haase i Stiftelsen Amathea har i en årrekke jobbet mot kvinnelig kjønnslemlestelse. Hun håper Kebba Secka nå kan bruke rollen sin i Islamsk Råd på en positiv måte og gi tydelig beskjed om at kjønnslemlestelse er straffbart og ikke noe han støtter.

– Vi vil veldig gjerne ha Secka på vår side og bruke religionen aktivt i kampen mot kjønnslemlestelse. Da kan vi nå langt, sier Haase.

Hun reagerer kraftig på at praksisen nok en gang kobles til islam.

– Kjønnslemlestelse har ikke noe med islam å gjøre. Det er kun kultur og mangel på kunnskap som ligger bak praksisen, sier hun, og påpeker at det ifølge Koranen ikke er lov å endre på kroppen slik Gud har skapt den.

– Vi trenger tydelige religiøse ledere som kan stå fram og si at dette ikke er et religiøst krav, sier Haase.

LES OGSÅ: Den nye lederen i Islamsk Råd Norge er mannen som i år 2000 støttet kjønnslemlestelse foran skjult kamera

Listhaug vil vurdere statsstøtten

Sylvi Listhaug trekker frem at Islamsk Råd Norge får statsstøtte.

– Vi lurer selvfølgelig på hva som skjer i organisasjonen. Dette er en toneangivende røst i den offentlige debatten knyttet til ulike spørsmål som er viktig, også i integreringsperspektiv, sier hun og fortsetter:

– Jeg kommer til å snakke med kulturministeren som blant annet utbetaler støtte til Islamsk Råd Norge for å høre hvordan vi skal gå videre for å finne ut mer om hva som skjer.

– Vil det være aktuelt å kutte støtte?

– Jeg mener i hvert fall at vi må undersøke nærmere hva som foregår, og vil snakke med kulturministeren siden hun er ansvarlig for det, sier Listhaug.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion