Nyheter

Sylvi jakter kristne velgere mindre aktivt

Sylvi Listhaug varsler ingen ny velgerjakt i «bedehusland» og Frp taper nå oftere velgere til KrF.

Frps nestleder hyller KrFs nye leder og sier det er bra om partiet «endelig tør snakke om kristne verdier».

– Det har jeg i grunnen savnet lenge, sier Listhaug til Vårt Land.

I dag starter Frps landsmøte på Gardermoen, uten at det i år behandles stridbare saker med kobling til det kristenlandskapet som Listhaug har jaktet velgere i. Men på denne velgermarken synes grepet å være som for få år tilbake.

LES MER: Frp: Bruk u-hjelp, avdekk overgrep

Rappe velgere

Vårt Land har gjennomgått bakgrunnstall fra våre Norstat-galluper. Selv om materialet kan være usikkert, synes en tendens:

Siden valget i 2017 har trafikken av velgere mellom de to partiene egentlig vært begrenset. Og når noen tusen strømmer fra det ene partiet til det andre, er det i de 17 aktuelle målingene KrF som åtte ganger vinner velgere – og Frp fem.

Kontrasten er stor til tiden før 2009, da Frp var en av KrFs største stemmetyver blant konservative kristne.

LES MER: Oslo Frp splittet før landsmøtet

Mistet grepet?

– Har du mistet grepet på disse velgerne?

– Vi må kjempe for velgerne våre hver eneste dag. Det er viktig for oss å vise at vi står opp for de norske verdiene og det kristne fundamentet i samfunnet. Vi vil ha kontroll på innvandringspolitikken. Dette handler også om at vi tenker langsiktig om verdier og velferdsmodell. Det tror jeg mange kristne velgere er enige med oss i, svarer Listhaug.

LES MER: Vil vedta fabrikkutsalg av sterkøl

Mildere tale

Da hun for to år siden gjestet Oslo Symposium, den kristenkonservative storsamlingen som arrangeres før valg, var talen et stort velgerfrieri:

Hun takket kristne menigheter for integrering, tok opp forfølgelse av kristne verden rundt, knallet til mot politiske biskoper, angrep forslag om et tredje kjønn, gikk i strupen på Knut Arild Hareide og hyllet «norske, vestlige kristne verdier» mot det multikulturelle.

Samme sted i år begrenset hun seg til et varmt forsvar for Israel, hjelpe flyktninger i nærområdene og for familien som «det viktigste fellesskapet – ikke staten».

LES MER: Krisemåling for KrF og Frp

Ropstad-hyllest

– Kunne du ikke holdt det innlegget hvor som helst?

– Utgangspunktet mitt er å snakke med én tunge – uansett hvor jeg er. Det er ikke ett budskap ett sted og ett et annet. Jeg snakker om Frps politikk.

Meldingen om at familiene – og ikke staten – bør styre i hverdagslivet var også et hovedbudskap da Kjell Ingolf Ropstad holdt sin tiltredelsestale under helgens KrF-landsmøte.

– Når Ropstad vektlegger det samme, er vel KrF blitt en større konkurrent?

– Han er en fantastisk fin person. Han er en flink politiker, svarer Listhaug og serverer et lite angrep i hyllesten:

– Jeg synes det er bra hvis KrF endelig tør snakke om kristne verdier. Tør å ta for seg forskjeller og være stolt av den kristne arven vi har i Norge. Det har jeg i grunnen savnet lenge. De har liksom vært litt flaue og gjemt seg unna. Det er veldig bra om de nå står opp igjen, sier hun.

LES MER: Knallhard front mot IS-mødre

Menighetsbesøk

I fjor ga Listhaug ut biografi der hun omtalte troen sin. Hun skapte overskrifter gjennom frontalangrep på biskopene.

– Har du selv besøkt noen kristne menigheter siste år?

– Jeg er så mange steder at jeg nesten ikke husker det. Men for to år siden gjorde jeg dette som statsråd og i integreringsøyemed.

– Men vil du drive noen spesifikk velgerjakt i disse miljøene før valget?

– Jeg skal jakte på velgere i hele landet og de personene som kan tenkes å stemme Frp. Jeg skal være gjenkjennelig for alle.

– Gjenkjennelig også for biskopene?

– De har jeg ikke fått mer til overs for siden sist, nei, svarer Sylvi Listhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter