Politikk

SVs Audun Lysbakken sitter like gjerne i regjering med MDG som med Jonas Gahr Støre

Mens Ap debatterer om de kan regjere med MDG åpner SV-lederen døra på vidt gap. Men MDG selv utelukker ikke et samarbeid som inkluderer Høyre i 2021.– Det er ikke sikkert at en rødgrønn regjering er eneste alternativ i 2021, sier derimot MDGs Arild Hermstad.

– For oss er det ikke navnet på partiet som avgjør om vi kan sitte i regjering med dem.

Slik svarer Audun Lysbakken på spørsmål om Sosialistisk Venstreparti vil ha med Miljøpartiet De Grønne i en ny rødgrønn regjering etter valget i 2021.

– Er du mer lunken til MDG enn dine gamle rødgrønne regjeringspartnere i Ap og Sp?

– Nei, svarer SV-lederen.

LES OGSÅ: Vårt Lands partimåling: Miljøpartier gjør byks og tapper Ap

Helt annet signal enn fra Arbeiderpartiet

Dermed sender Audun Lysbakken et helt annet signal enn Ap. Der er det brutt ut hard debatt om hvorvidt det er ok å snakke med MDG om regjeringssamarbeid i 2021.

– For SV er det politikken som avgjør hvem det er naturlig å samarbeide med. Vår holdning har hele tiden vært at ikke vi ikke vil lukke dørene til noen av opposisjonspartiene, sier SV-lederen.

Fredag taler han på SVs første landsstyremøte etter lokalvalget, der SV landet på 6,1 prosent. Nå begynner posisjoneringen og den lange kampen om makten etter stortingsvalget om to år.

Lysbakken varsler at han vil gi en første pekepinn på hva som kan bli SVs krav for å være del av en ny rødgrønn regjering:

– Nå skal vi begynne å diskutere våre hovedkrav fremover. På landsstyremøtet skal jeg si litt mer om dette.

BAKGRUNN: Historien om MDG – fra utopi til maktparti

Endret maktbalanse skaper samarbeidsdebatt i Ap

Torsdag kom Vårt Land med det første partibarometeret etter lokalvalget 9. september. Målingen gir SV og MDG rekordtall og soleklart rødgrønt flertall.

Ap synker derimot til lave 21 prosent. I sum er SV og MDG få prosentpoeng unna å være jevntore med «ørnen blant partiene».

Den endrede maktbalansen mellom opposisjonspartiene kan gjøre de gamle rødgrønne regjeringspartnerne i Ap, SV og Sp avhengig av støtte fra Rødt – eller MDG – i 2021. Per i dag stiller begge krav om utfasing av norsk oljevirksomhet.

Etter et historisk dårlig lokalvalg har Ap-topper i tradisjonelt mer klimaradikale storbylag, slik som byrådsleder Raymond Johansen i Oslo, tatt til orde for å ta MDG inn i regjeringsvarmen og vist til lokale samarbeidserfaringer.

LO-topper i industrien og oljen har derimot ropt varsko og smelt døra igjen. I torsdagens Klassekampen setter imidlertid leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, døren på gløtt. Han sitter i Aps sentralstyre.

BERIT AALBORG: «Dersom Ap fortsetter nedgangen kan de rødgrønne stå uten et lederparti som staker ut kurs»

MDG: Ikke sikkert de rødgrønne er eneste alternativ

MDGs Arild Hermstad mener derimot at det ikke er sikkert at de rødgrønne vil være eneste regjeringsalternativ for partiet etter stortingsvalget.

– Det kan skje mye i norsk politikk fram til 2021, som gjør at det kan komme opp helt nye konstellasjoner. Men MDG kommer til å stå knallhardt på at vi ikke vil regjere med Frp, sier Hermstad, som er en av partiets to nasjonale talspersoner.

MDG kaller seg selv blokkuavhengige, men i Høyre og Frp har flere stilt spørsmål ved det. Frp-politikere har kalt MDG for en «vannmelon» – grønn på utsiden, rød på innsiden.

Så det er ikke gitt at det eneste alternativet er MDG i rødgrønn regjering, Hermstad?

– Nei. Spørsmålet som Høyre, KrF og Venstre må stille seg er om de vil være gift med Frp i evig tid og miste all troverdighet i miljøpolitikken.

LES OGSÅ: Ingen Raja-effekt for kriserammet Venstre

MDGs oljeultimatum

I motsetning til MDG går ikke SV inn for å sette en sluttdato for norsk oljevirksomhet. Arild Hermstad sier partiets oljeultimatum for å gå i regjering står ved lag fram til de har vedtatt nye krav før stortingsvalget i 2021.

Hva tenker du om MDGs oljeultimatum, Lysbakken?

– Jeg tenker at ikke det ikke er noen grunn til å begynne å forhandle om disse tingene nå. Så får vi se hva vi og de går til valg på, svarer SV-lederen.

---

Samarbeid

  • Lokalvalget er unnagjort og partiene er så smått i gang med evalueringen av resultatet. Men allerede nå begynner posisjoneringen og den lange kampen om makten etter stortingsvalget i 2021.
  • Allerede dagen etter lokalvalget brøt det ut debatt i Arbeiderpartiet: Kan Ap sitte i regjering med MDG? Ja, mener miljøbevisste storbylag. Fagbevegelsen innen industrien og «olja» har derimot vært avvisende. Debatten fortsatte i forbindelse med Aps landsstyremøte tidligere denne uken.
  • Fredag og lørdag avholder Sosialistisk Venstreparti sitt landsstyremøte. Der vil Audun Lysbakken komme med de første signalene om hva som kan bli SVs krav for å gå i regjering i 2021.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk