Nyheter

Svinnet skal bli halvert innan 2030

Vel 350.000 tonn fullgod mat blir kasta årleg. Svinnet skal vere halvert på 13 år.

Klima- og miljødepartementet har koordineringsansvaret for arbeidet, som er heimla i ein avtale mellom styresmaktene og ein samla matbransje. Departementet skal rapportere oppnådde resultat i 2020, 2025 og 2030.

Kvart år blir det kasta drygt 350.000 tonn fullgod mat i Norge. Samla verdi: 20 milliardar kroner.

Butikk

Fordelinga er denne, fortel ForMat-prosjektet frå Østfoldforskning:

  • 74.404 tonn matsvinn hjå matindustrien.
  • 3.067 tonn matsvinn i grossistleddet.
  • 60.177 tonn matsvinn i butikkleddet.
  • 217.480 tonn matsvinn hjå forbrukarane.

LES MEIR: Matmangel rammar 150.000 nordmenn

Frukt

Over 60 prosent av matsvinnet stammer frå privathushaldningar. I snitt kastar kvar nordmann over 42 kilo mat i året – eller 13 prosent av forbruket, eller kvar åttande handlepose. Ein god del av maten er emballert og ikkje opna før han hamnar i søppelkassa.

Forbrukarane kastar, i året:

  • 8 kilo brød og andre bakarvarer.
  • 11 kilo frukt og grønt.
  • 13 kilo tallerken- og gryterestar.

LES MEIR: Opnar fleire matsentralar

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter