Nyheter

Svindeltiltalt pastor skylder på kollega

Han avviser også Kripos' påstand om juks med signaturer.

Pastoren som er tiltalt for å ha svindlet til seg 2,5 millioner i studiestøtte, mener det var en annen ansatt i menigheten som stod bak.

Tirsdag startet rettssaken mot rwanderen som er anmeldt for å ha lurt til seg offentlig tilskudd gjennom K-stud (Kristelig studieforbund) ved å ha diktet opp kursvirksomhet i menigheten var leder for.

LES MER: Risikerer seks års fengsel

Nekter skyld

Pastoren la vekt på at mange av dem som deltok på kursene og foredragene som han hevder har blitt holdt, er personer uten gyldig oppholdstillatelse. Det gjør det vanskelig for ham å bevise at kursene har funnet sted, argumenterte han.

Han peker på at det er flere år siden kursene ble holdt, og at mange av deltakerne ikke tør å stå frem fordi de er redde for å bli sendt ut av landet. Mange av dem befinner seg heller ikke i Norge lenger, ifølge tiltalte.

Under rettsaken i Oslo tingrett tirsdag erkjente han seg «ikke skyldig» på alle de tre punktene han er tiltalt for. Hovedforklaringen hans bygget på at en annen ansatt – en administrasjonssjef – i menigheten er den som har forfalsket underskriftene, og det er denne personen som har hatt ansvaret for økonomien på det tidspunktet da bedrageriet angivelig skal ha skjedd.

LES OGSÅ: Kirkeverge tiltalt for underslag

Konfrontert

Aktor konfronterte tiltalte med hvorfor han ikke har nevnt denne administrasjonssjefen under de to politiavhørene som har funnet sted.

– Men du snakker om en sentral person fra menigheten, som du tidligere aldri har nevnt? Hvorfor gjorde du ikke politiet oppmerksomme på han?

– Politiet stilte bare spørsmål om meg selv. Jeg trodde jo at de skulle avhøre andre i tillegg. Da jeg ble avhørt var kursene fortsatt i gang. Jeg ville ha vært svært glad dersom politiet kunne blitt med slik at jeg kunne vist at kurset foregikk. Men jeg ville at politiet skulle drive en fri og uavhengig etterforskning.

Da svarte aktor:

– Du var pågrepet av politiet og var i avhør. Du ble stilt åpne spørsmål om hvem som har tilgang til kontoen? Hvorfor forteller du ikke disse opplysningene?

– Politiet sa de ville invitere meg dersom de trengte flere opplysninger, svarte tiltalte.

Ifølge pastoren var administrasjonssjefen i Norge uten lovlige papirer, og han er nå utvist av landet.

– Papirløse medlemmer

Tiltalte kom til Norge som asylsøker fra Rwanda i 2003. Han skal ha startet med å lede bønn og gi åndelig veiledning da han bodde på asylmottaket.

– Jeg ble oppfordret til å fortsette med dette, og i 2007 stiftet jeg en menighet for innvandrere. Etter hvert fikk vi et lokale her i Oslo.

Fem dager i uken skal det ha blitt holdt en rekke kurs med rundt en håndfull deltakere på hvert sted, på asylmottak, hjemme hos folk og i lokaler som pastoren leide. Kursene skal ha vart om lag 2,5 timer. Deltakerne skal stort sett ha bodd på asylmottak eller vært papirløse innvandrere som de har møtt på gata og tatt med inn i kirken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Under Filadelfia

Menigheten var først tilknyttet pinsemenigheten Filadelfiakirken i Oslo, ifølge daglig leder i K-stud, Hege Irene Fossum. Ifølge vitneforklaringen hennes, var nettopp det avgjørende for at menigheten mottok støtte av dem. Filadelfiakirken er medlem i K-stud, noe man må være for å få tildelt midler.

– Pastorens menighet var medlem av pinsebevegelsen ved at de tilhørte Filadelfia, men vi ble ikke gjort oppmerksomhet på at pastoren dannet en egen organisasjon i 2010. Hadde vi fått vite dette, ville vi gått inn i vedtektene til organisasjonen for å se om de fortsatt hadde grunnlag for å være medlemmer hos oss.

I ettertid ser K-stud at vedtektene til pastorens menighet ikke tilfredsstiller kravene, og pastoren ville ikke ha fått støtte dersom det hadde vært kjent, sa Fossum i retten. Hun viste til mangelen på demokrati i menigheten.

– I vedtektene er pastoren innsatt på livstid som styreleder. Det står heller ingenting om hvem som er økonomisk ansvarlig, sa Fossum i sin forklaring.

Vi prøvde systematisk å finne deltakerne på alle kurs, men da det var vanskelig, konfererte vi pastoren og ble gjort oppmerksomme på at deltakerne bodde på mottak.

– Hege Irene Fossum, leder for K-Stud.

K-stud tildeler midler per avholdte kurs etter en fast sats. Det spiller ingen rolle hvor mange deltakere kurset har.

Mistanke

Fossum fortalte at forbundet helt fra starten av har satt spørsmålstegn ved omfanget av virksomheten til den aktuelle menigheten.

– Vi har fått forklart at det er viktig i deres kultur å møtes hyppig og ha jevnlig kontakt. Vi har snakket med andre i lignende miljøer, der vi har fått bekreftet at det er vanlig. Men når det er så omfattende og mange timer som det her er snakk om, er det viktig for oss å ha bedre kontroll på hva studiene er.

Ifølge Fossum begynte de derfor å stille strengere krav. De ba også om å få snakke med kurslederne og deltakerne.

– Vi prøvde systematisk å finne deltakerne på alle kurs, men da det var vanskelig, konfererte vi pastoren og ble gjort oppmerksomme på at deltakerne bodde på mottak. «De har ikke oppholdstillatelse. De bruker kontantkort og låner telefoner av andre», var forklaringen vi fikk fra ham, sa Fossum.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Stanset utbetalingene

Til slutt fikk de snakket med fire personer som bekreftet at de var på kurs i Oslo og Kristiansand.

– Men det var for lite grunnlag. I februar 2013 bestemte jeg meg derfor for å stoppe alle utbetalinger, sa Fossum.

Mistanken om at noe var galt ble ytterligere styrket da Fossum 21. februar 2014 ble varslet av en anonym person med kjennskap til organisasjonen og tiltalte.

– Personen sa det ikke har foregått slike kurs i menigheten. Mange i miljøet kunne fortelle hvilken pengebruk pastoren har, ifølge tipseren.

Nekter skyld

Under tiltaltes forklaring spurte aktor om mannen har søkt om tilskudd til kurs som ikke er blitt avholdt, noe han avviste.

Aktor: – Har menigheten mottatt mer penger enn dere har hatt krav på?

Tiltalte: – Avtalen var at vi først skulle ha kurset, og etter kurset skulle vi verifisere det. Dersom de (K-stud, red.anm.) fant at alt var korrekt, skulle de utbetale pengene. Da denne saken startet, hadde vi ikke fått støtte ennå.

Jeg forteller sannheten, og det kan jeg stå for når som helst.

– Titalt pastor

– Vanskelig å skaffe beviser

Pastoren mener det har vært vanskelig å bevise sin uskyld, fordi anklagene dreier seg om forhold fra 2012.

– Det stiller min klient i en vanskelig situasjon, fordi han ikke lenger har kontakt med disse personene. Anmeldelsen kom sent, og etterforskningen ble satt i gang sent i henhold til saksforholdet, sier forsvarer Robina Hussain.

Pastoren tok han aldri ut noen lønn for arbeidet i menigheten. Han skal imidlertid ha fått 3.000 kroner i honorar i måneden fordi han var lærer på noen av kursene. Han mottar nå sosialstønad fra Nav.

Laboratorieundersøkelse fra Kripos.

Aktor la fram bevis fra Kripos, som har konkludert med at en rekke av lærersignaturene sannsynligvis er påført av tiltalte.

– Det er ikke sant. Det er ingen grunn for oss til å forfalske signaturen når det er folk som kan skrive under. Slik jeg forstår, kan det hende at økonomiansvarlig har signert. Derfor tror ikke jeg på det Kripos konkluderer med. Jeg forteller sannheten, og det kan jeg stå for når som helst, svarte tiltalte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter