Nyheter

Sviende exit, men løftet bistand

David Cameron vant to valg og brøt et 13-årig Labour-styre, men vil bli husket for sin gigantiske EU-tabbe. Og for å ha løftet bistanden.

Bilde 1 av 2

Sjelden har et strategisk valg slått så feil i politikken som da britenes konservative stats-
minister David Cameron åpnet for folkeavstemning om EU-medlemskap, for å nøytralisere EU-kritikere i egne rekker og opposisjonen.

Resultatet ble et nederlag uten sidestykke for statsministeren, som onsdag overlot kontoret og den ekstremt vanskelige oppgaven med å sikre en god EU-exit til partifellen Theresa May.

Stor ulikhet

De politiske ­nekrologene er bitre for Cameron, som styrte Storbritannia gjennom økonomisk gode tider sammenlignet med mange andre EU-land. Det har vært til liten trøst for store deler av befolkningen som knapt har fått ta del i veksten, i et land der det fortsatt er enorme sosiale forskjeller.

LES OGSÅ: – Problematisk at media stoler blindt på hjelpeorganisasjoner

Men om Cameron sviktet i ­evnen til å fordele godene mer jevnt i sitt eget klassedelte land, var han en statsleder med betydelig vilje til å løfte de aller fattigste i verden.

Under Cameron ble Storbritannia det første landet blant de mektige G8-landene som oppfylte­ et gammelt FN-mål om at 0,7 prosent av brutto ­nasjonalinntekt (BNI) skal gå til ­utviklingshjelp for verdens fattige land.

Stolt Cameron

Før gårsdagens avgang pekte Cameron på regjeringens bistandsløft for verdens fattigste som noe av det han er mest stolt over. Han har en klar melding til etterfølgeren Theresa May: Ikke kutt i bistanden. Målet om 0,7 prosent til bistand er fortsatt en del av Toryenes manifest.

LES OGSÅ: Norske penger til Clinton bryter med bistandsprinsippene

Bare fem land i verden gav i fjor en større andel av BNI til bistand enn Storbritannia: Sverige, Norge, Luxembourg og Danmark. Den britiske bistanden er imidlertid mye viktigere, på grunn av størrelsen. For selv om Norge er verdensledende på utvikling, utgjør norsk bistand langt under en fjerdedel av den britiske i rene penger.

USA i skyggen

Av verdens land gir bare USA et større ­totalbeløp i bistand enn Storbritannia. Som andel av BNI gir amerikanerne imidlertid godt under en fjerdedel av britene. Storbritannia regnes dessuten blant de beste når det gjelder å vise hva bistanden går til og hvordan den fungerer.

– Vi skal være stolte av dette historiske øyeblikket for landet, sa Camerons finansminister ­George Osborne da han i mars 2013 la fram det første budsjettforslaget som nådde 0,7-målet.

LES OGSÅ: SV vil ha abortklinikker i utlandet

I fjor gav EU-medlemslandene i gjennomsnitt bare 0,47 prosent av BNI til bistand, et nivå som britene overgikk med 50 prosent.

– Idiotisk

Camerons ­bistandsløft kom ikke uten ­intern kamp og protester fra deler av opposisjonen, særlig fra det høyreekstreme UKIP. Fra egne rekker raste parlamentsmedlemmet Jacob Rees-Mogg nylig mot eget parti fordi regjeringen oversteg egne løfter og kom opp i 0,71 prosent i bistand i fjor:

– Det kan ikke være et mer tydelig eksempel på idiotien i å sette seg et slikt fast mål, sa backbencheren som vil høvle ned bistandsbudsjettet.

Derimot har Cameron fått ros fra den anglikanske kirken, ikke minst fordi regjeringen våget å øke bistandsbudsjettet i en tid da mange europeiske regjeringer gikk motsatt vei.

Brexit koster

Britenes nei til Ehar allerede fått negative ­effekter for bistanden. Det britiske pundet har falt betydelig, slik at verdien av bistandsbudsjettet på 12 milliarder pund er vesentlig redusert.

LES OGSÅ: Dette koster all verdens vold og konflikter deg

Fallet vil bli enda sterkere dersom beregningene om svekket økonomisk vekst i Storbritannia utenfor Eslår til.

Det hersker tvil om May-­regjeringen vil være like positiv til stor bistand, selv om Camerons utviklingsminister Justine Greening er blant Theresa Mays allierte. Brexit vil dessuten svekke Esom utviklingsaktør, og stående alene vil britene ha mindre innflytelse som pådriver for global kamp mot fattigdom, frykter bistandsorganisasjoner.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter