Klima

Svært kritiske døgn for hele samarbeidet

Ikke siden sentrumspartiene startet samarbeidet med Høyre/Frp har forholdet dem i mellom vært så kritisk.

Før budsjettforhandlinger igjen kom på sporet sent lørdag, var det krisepreget møteaktivitet både borgerlige partiledere imellom og i KrFs leir på Stortinget.

Kilder i partiene legger ikke skjul på at det fra fredag til utpå lørdag ettermiddag var en uavklart situasjon og krisetilstander. De unngår å gi detaljer, men involverte aktører bekrefter overfor Vårt Land at det ikke tidligere har vært lignende drama de fire partiene imellom.

KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande og forhandlerne gjennomførte tre lange møter direkte med statsminister Erna Solberg i forsøk på å rydde bort saker som blokkerte budsjettforhandlingene.

LES OGSÅ: Hjertesaker inn i budsjettspurten

Krisemøter i KrF

Et møte på Statsministerens kontor sent fredag kveld mislyktes i det. Først på det siste møtet hjemme i statsministerboligen lørdag ettermiddag, fikk partene ryddet. Da løste man floker i striden om grønne avgifter – der spesielt Venstre og Frp kolliderer.

Lørdag formiddag satt KrFs stortingsgruppe i et over to timer langt krisemøte. Partileder Knut Arild Hareide spisset tonen og sa etterpå at «det går en grense» for KrF.

– Vi er på overtid av overtiden. Vi jobber konstruktivt for at landet skal få et budsjett, men nå er situasjonen så uoversiktlig at det er stor usikkerhet i KrF, uttalte Hareide på formiddagen, før han hastet videre til statsministerboligen.

LES OGSÅ: – Krigserklæring mot KrF, sier KrFU-lederen

Unngå «situasjon»

Hareide sa da at han jobbet aktivt for å unngå en «situasjon» i samarbeidet med regjeringen, og det betød et drama der Erna Solbergs regjering ikke hadde noen støtte for sitt budsjett.

Det var alvorstungt blant alle KrF-representantene. De var hele lørdagen i beredskap for på kort varsel å kunne ta stilling til fremdrift – eller brudd. I Venstre var møteaktiviteten mindre, men alvoret like stort. Venstre-kilder følte langt inn i helgen at de knapt hadde fått rikket regjeringen i striden om klimagrep i det hele tatt.

LES OGSÅ: Ny budsjett-fart avløser krisedøgnet

Bistands-sjokket

KrF ble fredag provosert av et nytt og overraskende kutt i bevilgninger til bistand. Reaksjonene var kraftige etter at Høyre/Frp – uten å følge samarbeidsavtalen om å konsultere i forkant – kuttet 1,1 milliarder bistandskroner fra budsjettet som gjelder i år. Saken økte definitivt ikke lysten blant KrF-ere til å strekke seg ytterligere for regjeringens statsbudsjett.

Fra før strides partene om bortflytting av 4,2 bistandsmilliarder – det virkelig store dramaet i årets budsjettforhandlinger. Derfor ble det nye 1,1-kuttet tatt opp direkte med statsministeren under helgens krisemøter mellom borgerlige topper.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nytt budsjetthåp

KrFs weekend-drama var over lørdag ettermiddag, da statsministeren, sentrumstopper og rådgivere fikk gjort noen rokeringer også i avgiftsstriden.

Både KrFs og Venstres finanstalsmenn satte seg straks sammen for å jobbe frem en ny løsningsskisse. KrF-leder Hareide uttalte dette:

– Regjeringen har vist reell vilje til å få til en enighet. Det er vi glade for. Men det er mange enkeltposter som må på plass. Derfor er det for tidlig å si om det blir en enighet eller ikke.

Søndag ettermiddag forberedte KrF og Venstre seg til et forhandlingsmøte som kunne innlede selve sluttspurten i høstens budsjettdrama.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima