Nyheter

– Svært brutal pågripelse

Menigheten i Fitjar som huset en afghansk barnefamilie, anmelder Politiets Utlendingsenhet for måten de aksjonerte på mot familien i februar.

Bilde 1 av 2

– Vi opplevde pågripelsen som svært brutal. PU knuste seg inn, sprengte låsen og stormet lokalet tidlig om morgenen. Med høye kamprop tok flere av dem seg helt opp i sengen til familien, som ble vanvittig redde. Det var ikke forenlig med en skånsom pågripelse, sier pastor Frank Håvik i frimenigheten Nytt Liv på Fitjar i Hordaland til Vårt Land onsdag.

Håvik har med menigheten i ryggen anmeldt Politiets utlendingsenhet (PU) til Spesialenheten for politisaker, ifølge NRK. Menigheten mener PUs aksjon er å regne som uforholdsmessig politibrutalitet, brudd på politiinstruksen og brudd på familiens menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Kirkeasyl splitter befolkningen

– Sterkt traumatisert

– Ifølge fagfolk er både foreldrene, guttene deres, som da var 4 og 6 år gamle, og en baby på 6 måneder blitt sterkt traumatisert av hendelsen, sier Håvik, som mener politiet hadde anledning til – og burde ha valgt en annen framgangsmåte.

– Det får være opp til Spesialenheten å vurdere om det er blitt brukt uforholdsmessig makt. Men PU kunne kommet på dagtid og snakket med dem. Det forsøkte de ikke, og de tok heller ikke kontakt med oss, understreker Håvik.

Flere personer skal ha vært vitne til ulike deler av hendelsen, ifølge anmeldelsen som Vårt Land har fått tilgang til. Håvik mener aksjonen skiller seg fra andre kirkeasylsaker der PU har grepet inn.

– Det er aldri blitt gjort på denne måten før. Politiet har tidligere bedt om å ta ut asylanter, for deretter å hente dem rolig ut. Men det er aldri blitt gjort mot en menighets vilje, sier pastoren.

LES OGSÅ: Har søkt ny tilflukt i Hønefoss kirke

Hard kritikk

Politiaksjonen vakte sterke reaksjoner fordi familien og menigheten mener at de var beskyttet av kirkeasylpraksisen. De har fått støtte både fra Den norske kirke og flere politikere.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug var en av dem som rettet ramsalt kritikk mot PU. Han mener begrunnelsen for å hente ut familien betyr at de avskaffer den tradisjonelle ordningen med kirkeasyl, og at de innfører en egen definisjon på hva som er en kirke.

– Vi trodde de var trygge der, i henhold til instruksen i politidirektivet. Bygget har alltid kun vært brukt som kirke og det står også registrert som kirke i kommunen, sier pastor Håvik, noe han også viser til i anmeldelsen av PU.

Men politiet hevder derimot at bygget ikke kunne kalles en kirke, men en bolig.

– Politiet foretar som hovedregel ikke pågripelser i kirkebygg eller bedehus tilhørende kirken. Boligen som personene har bodd i er ikke et kirkebygg, skriver

Anne-Karin Storhaug, fungerende sjef ved juridisk seksjon i PU, i en e-post til NRK.

LES OGSÅ: Politiet hevdet det var et bolighus, ikke kirke

Nytt asyl

Familien har nå søkt tilflukt og kirkeasyl i Hønefoss kirke i Buskerud. Etter pågripelsen på Fitjar, har utsendelsen av familien blitt stanset flere ganger. I mars avgjorde Borgarting lagmannsrett at familien ikke får bli i landet mens anken på avslaget om oppholdstillatelse behandles. Ankebehandlingen er berammet til sommeren neste år.

Ekteparet kom til Norge med sine tre barn i november 2015, og søkte beskyttelse fra forfølgelse i hjemlandet fordi de hadde innledet et hemmelig kjærlighetsforhold i strid med ønskene til kvinnens familie.

Norske asylmyndigheter har flere ganger avslått søknaden, med begrunnelse i at det ikke er fare for forfølgelse eller andre overgrep som følge av kjærlighetshistorien. Utlendingsdirektoratet og senere Utlendingsnemnda (UNE) har også kommet til at det ikke er grunnlag for å innvilge opphold på humanitært grunnlag.

Etter at de kom til Norge har familien oppgitt å ha konvertert til kristendommen, og bedt om at avslaget blir omgjort av denne grunn. Også denne begjæringen er blitt avslått, fordi UNE mener konverteringen ikke var reell.

LES OGSÅ: Biskop: Listhaug avskaffer kirkeasylet

LES OGSÅ: Støttespillere mister troen på Listhaug

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter