Nyheter

Sverige: Krenkelser skjer i alle frikirker

436 kvinner i svenske frikirker har skrevet under et opprop mot seksuell trakassering og overgrep. Initiativtakerne er ikke overrasket.

«Jeg definerer meg som kvinne og har selv opplevd, eller blitt utsatt for, eller vet om noen andre som har blitt utsatt for seksistiske kommentarer, seksuelle trakasseringer eller overgrep i frikirkelig kontekst».

Dette er teksten i oppropet som 436 svenske frikirkekvinner har signert. 118 av dem har signert anonymt.

Aksjonen skjer innenfor Metoo-kampanjen og har fått sin egen emneknagg i #sanningenskagöraerfria (sannheten skal gjøre dere fri).

– Fryktelig

– Fortellingene er fryktelige. Men det overrasker meg ikke. Vi vet at saker skjer, sier Esther Kazen.

Hun er en av fire administratorer for kampanjen og generalsekretær for Sveriges Ekumeniska kvinnoråd.

Flere kvinner har også fortalt hva de har blitt utsatt for. Her er en av dem: «Ungdomsledaren var snäll och omtänksam, gav mig uppmärksamhet och jag sög åt mig som en svamp. Jag var 14 år, han var 21 år äldre än mig. På ett läger sov alla på liggunderlag på golvet i en kyrksal. Han la sig bredvid mig och på natten var hans händer överallt, på mig, i mig, och jag grät men var tyst och rädd att någon av de andra ungdomarna eller ledarna skulle höra.»

Skjer i dag

Ut fra materialet konstaterer initiativtakerne bak oppropet følgende:

• Seksuelle overgrep og trakasseringer skjer i frikirkene.

• Det har skjedd før, og det skjer i dag.

• Det skjer innen alle frikirkelige samfunn.

• Offer og overgriper finnes i alle posisjoner i kirkene, både blant ansatte og medlemmer.

Dobbel krenkelse

Krenkelsen blir dobbel når den skjer i en kristen sammenheng, poengterer Esther Kazen.

– Å bli utsatt for slikt i en kirke, som skal være et trygt sted, blir enda en skuffelse og forsterker overgrepet. Særlig om kirken ikke håndterer det når det kommer fram, sier hun.

En stor del av kvinnene har opplevd overgrep fra voksne, mannlige ledere mens de selv var tenåringer. Men også kvinnelige pastorer forteller.

– Ingen forsamling kan ignorere dette, sier Esther Kazen.

Snillhetskultur

– Vet alle svenske frikirker nok om hvordan de skal takle varslingene?

– Nei, mange kirker er små, og vi har en snillhetskultur som er et problem. I stedet for å ta overgrepet på alvor og politianmelde, kommer en vanlig respons: Du må tilgi og gå videre. Å legge lokk på er ikke kristen tilgivelse. Det blir en taushetskultur. Derfor trenger vi å utdanne, sier Kazen.

Tematikken må først og fremst høyere på dagsorden i Sveriges kirker, mener hun.

LES OGSÅ:

Vil ha kirkelig Metoo-aksjon

Svartkledd i protest mot kvinnevold

Bør øve på beredskap mot overgrep

– Metoo – alkohol er elefanten i rommet

Makt

– Hva er den grunnleggende forklaringen på at det skjer trakasseringer og overgrep i frikirker i 2018?

– Den røde tråden i dette er at noen har et maktovertak. Derfor må vi snakke om strukturer og hierarkier. Pedofile søker bevisst til der det finnes barn. Dette må vi også ha i tankene.

Esther Kazen mener det er en sammenheng mellom krenkelser og at flest menn leder kirkene. Men det handler mer om makt enn biologi, mener hun, for kvinner begår også overgrep.

Svartkledd

I Norge har det ennå ikke kommet lignende kirkelige opprop. Det er ikke grunnlag for å si at omfanget av overgrep er redusert, sa Elisabeth Torp til Vårt Land i november. Hun leder Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Norske kirkeledere kler seg i svart hver torsdag i protest mot at kvinner trakasseres. #torsdagerisvart ble dratt i gang av Norges Kristne Råd i slutten av november, og generalsekretær Knut Refsdal trodde at det ville få grasrota i kirkene til å reagere. Så langt har han ikke registrert noe.

Ikke luftet ut

– Hvorfor kommer krenkelser til overflaten i Sverige, men ikke i Norge?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg tror at norske kirker har arbeidet godt med overgrepsproblematikken, ikke minst takket være ressurssenteret. Samtidig er sikkert ikke alt luftet ut. Det vil i så fall overraske meg, sier Refsdal.

50 kirker i Norge er med i «Kirkelig nettverk: Sammen mot overgrep». Det skal blant annet «sikre at overgrepsfeltet får oppmerksomhet og fokus i kirker og kristne organisasjoner og institusjoner».

– Ingen skal slippe unna. Dette skal man ha fokus på, sier Knut Refsdal.

Mange bransjer

Grunnen til at Sverige har fått to kirkelige opprop er at Metoo-kampanjen har fått gjennomslag i mange bransjer i landet, mener Esther Kazen.

– Når det ikke kommer kirkelige opprop i Norge, håper jeg at det ikke betyr at man ikke tar spørsmålet på alvor. Det viktigste er ikke opprop, men at vi får en verden fri for overgrep, sier hun.

LES OGSÅ:

Flere anmeldelser etter Metoo

Kristentoppene vil varsles om overgrep og trakassering

Magre tider for gamle griser

Etterlyser bedre overgrepsberedskap

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter