Nyheter

Svenskene kan få valgsjokk og kaos

ANALYSE: KrFs svenske søsterparti kjemper for livet – for høyrepopulistene står slaget om å bli størst. Nabofolkets valg i høst kan snu politikk på hodet.

Det er først valgdagen 9. september dommen faller – men alt nå peker galluper og hendelser mot et sjeldent drama i Sverige.

Høyrepopulistiske Sverigedemokraterna (SD) er fire prosent unna Socialdemokraterna, partiet som i etterkrigstiden var garantist for styringskraft og stabilitet. «Alle» snakker hardere om innvandring – men det er originalen SD som vinner profilkampen.

Samtidig spøker det et vinn eller forsvinn for KrFs svenske søsterparti, Kristdemokraterna (KD). Siden forrige valg har KD ligget under sperregrensen på fire prosent. Også andre småpartier kaver: Miljøpartiet – i dag i regjering med Socialdemokraterna – er så vidt over sperren. Norske Venstres ene søskenparti – Liberalerna – har også kurs nedover dit.

Alle er tappet. Mens Sverigedemokraterna jakter på å bli landets største parti.

LES OGSÅ: Hull i svensk mur mot høyrepopulister

Nedslitt KrF-søster

Etter åtte år i regjering lå et regjeringsslitt Kristdemokraterna ille an for fire år siden. Men partiet fikk 4,5 prosent ved valget i 2014 og reddet seg. Året etter ble partiet «nytt»: Halvt norske Ebba Busch Thor overtok etter Göran Hägglund og har etter hvert skapt et litt annerledes KD.

Det har hittil ikke gitt noe gallupløft. Busch Thor er hardtslående i justispolitikken – og kompromissløs borgerlig. Hun er såpass bastant at mange sentrumsorienterte i KD strever med å kjenne igjen partiet.

Bønnerop

For tiden er hun på sin egen valgturne – der blant annet kjendisen, plateselskapsdirektøren og eks-politikeren Bert Karlsson er engasjert som utspørrer. Karlsson satt i sin tid i Riksdagen og var leder for det svenske populistpartiet Ny Demokrati.

For KD handler alt nå om å redde seg over sperregrensen. I den aktuelle serien med partiledertaler i svensk statskringkasting, var et av hovedpoengene fra Busch Thor å forby bønnerop. Akkurat som norske Frp vil hun forebygge en utfordring som ikke er helaktuell akkurat nå. Tilleggsbudskapet var at den sosialdemokratiske statsministeren Stefan Löfven må avsettes.

«Troende høyrefolk»

KDs nye tone får mange moderate kjernevelgere til å føle uro. En profilert «flyktningpastor» takket nylig for seg, og begrunnelsen var i følge den svenske avisen Dagen at han ikke lenger kunne være med i et parti «som var i ferd med å bytte velgerbase».

Og i en fersk bok om velgerne hevdes det at det som var en svensk KrF-velger er blitt til en troende høyremann. Skulle KD falle under sperregrensen, kan epoken som startet i 1991 være over. Da havnet KD i riksdagen – og rett i regjering. Utenfor høsten 2018 kan de bli et lite særinteresseparti.

LES OGSÅ: «Svenske KrF» velger tydelig borgerlig kurs

Populistbølgen

I svensk politikk er det bare én som vokser sterkt: Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. Etter at 162.000 ankom Sverige i asylåret 2015, har de etablerte partiene slitt med velgertilliten. Men SD noteres stadig hyppigere over 20 prosent på gallupene.

SD ligger nå 7,5 prosent over valgresultatet fra 2014. Mens Socialdemokraterna med sine 24,8 prosent ligger hele 6,3 prosent under. Også norske Høyres søsterparti – Moderaterna – er bare to prosentpoeng større enn SD.

I den store TV-debatten i slutten av april var det Åkesson som sto for en offensiv mot statsminister Stefan Löfven og Moderaterna-leder Ulf Kristersson med «hverdagsanklagene» fra folk flest i asyl- og integreringspolitikken.

Folkhemmet

Også Löfven har nylansert en strengere profil på feltet, men det stopper ikke lekkasjene til SD, partiet med sakseierskapet. Selv om SD har nasjonalistiske røtter, er en mer moderat profil så etablert og polert at det er blitt vanskeligere å skremme med partiet.

Da Frp bygde seg opp her hjemme på 80-tallet, handlet om dem – mot resten. Samt terping på pensjonistpolitikk. Slike teknikker har også SD satset på over tid. Det gir en tilleggspakke til velgere.

I et intervju med Vårt Land i 2010 forklarte Åkesson at budskapet var å bevare «det gamle Sverige». I stedet for å rakke ned på alt som ikke virker, skulle de benytte teknikken å snakke varmt om det gamle, sosialdemokratiske begrepet «Folkhemmet».

LES OGSÅ: Kristne velgere vendte Sverigedemokraterna ryggen

«Åpne hjerter»

Skulle tendensene på gallupene forsterkes, kan det bli krevende og kaotisk å danne regjering i Sverige etter valget. Skal SD isoleres som til nå, må det nærmest en storkoalisjon til.

Posisjonen til partiene i midten er svekket. Det hjelper ikke om de bytter side for å stoppe SD. En av de liberale motstemmene i den nye og hardere svenske asyldebatten er Centern – søsterpartiet til norske Venstre og Sp.

Partileder Annie Lööf er den politikeren som tydeligst holder fast ved appellen som Moderaterna-statsminister Frederik Reinfeldt kom med før forrige valg: Svenskene må «åpne sine hjerter». Men også Centern synker og har tapt fire prosentpoeng det siste året. Årets valgkamp står i krass kontrast til Reinfeldts appell.

Nestor-appell

Nestoren i det nå nedslitte Kristdemokraterna, Alf Svensson, meldte seg i forrige uke på i debatten om svensk valgretorikk. I en kronikk i den svenske avisen Dagen poengterte han at motsatsen til å åpne sine hjerter er jo å stenge sine hjerter. Men hvem vil da det?

Uansett var oppfordringen fra KD-nestoren at «også i 2018 bør det gjelde: Det er saligere å åpne enn å stenge». Men også hans eget parti er nå opptatt av å hevde seg i den nye, tøffere valgtonen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter