Nyheter

Svenske myndigheter sier nei til «djevelnavn»

Et foreldrepar i Uppsala som ville kalle sin ett år gamle sønn Lucifer, har fått tvert nei fra svenske myndigheter.

Både det svenske Skatteverket og forvaltningsretten har satt ned foten for navnevalget, skriver Upsala Nya Tidning.

Lucifer forbindes med Satan, og den som får dette navnet kan få problemer senere i livet, lyder forvaltningsrettens kjennelse.

Foreldrene til gutten stiller seg helt uforstående og mener at navnet har en helt annen betydning.

Ville hete Beelsebul

Flere personer i Sverige heter Lucifer, men navneloven ble endret i 2017 og er nå mer restriktiv enn tidligere, skriver avisen.

En mann i 40-årsalderen som ønsket å bytte navn til Beelsebul har også fått nei fra Skatteverket, som påpekte at det betyr Satan.

Mannen anket og fastholdt at Beelsebul betyr herren over tempelet, men forvaltningsretten ga Skatteverket medhold.

Hvert år får Folkeregisteret mellom 50-100 underlige navneforslag. Rundt halvparten av disse avslås.

Kan ikke bruke banneord som navn i Norge

Banneord, titler (som Konge eller Prinsesse), medisin- og sykdomsnavn, eller fornavn som etternavn og etternavn som fornavn er ikke lov.

Man kan sammenfatte det på en veldig enkel måte: Det er ikke lov med navn som kan gi negative assosiasjoner, skriver Nettavisen.

– Det er navn som er til vesentlig ulempe for bæreren eller av hensyn til samfunnet eller folk rundt personen, sier navneforsker Ivar Utne til Nettavisen.

Ordning och reda

En kar i Uppsala som søkte om å få endre fornavn til Kaos, fikk også nei. Ikke forenlig med svensk navneskikk, slo forvaltningsretten fast.

Mange har gjennom årene ønsket seg helt spesielle navn til barna sine. I 2006 kalte en britisk kvinne barnet sitt Ikea - etter den svenske møbelkjeden. Et svensk par var også i rettten for å kjempe for å få kalle ungen sin Metallica. I Frankrike tapte et foreldrepar retten til å kalle ungen sin Nutella (som er et sjokoladepålegg). Da foreldrene til lille Martin ville kalle ham Messaiah Martin, ble det også mye styr i delstaten Tennessee. Lu Ann Ballew endret det tilbake til Maritn fordi «Messiah er det bare Jesus som kan kalle seg». I avslaget fra dommeren het det at sette merkelappen Messiah på en gutt, er mer en han, som et menneske, kan bære. Hun mente også at navnevalget ville støte mange innbyggere i Coke County, hvor det bor mange kristne. Hun mistet jobben, og gutten heter Messiah.

(©NTB)

Les flere saker i Vårt Land:

---

Navneloven

  • Lovteksten kan oppsummeres slik:
  • Fornavn: Kan ikke velge guttenavn for jente eller omvendt, men en god del fornavn er i bruk både for gutter og jenter.
  • Etternavn: Frie etternavn: Etternavn som er i bruk av over 200 personer i riket, er frie etternavn. Det vil si at hvem som helst kan velge dette som etternavn. Typisk Hansen, Olsen, Johansen etc.
  • Beskyttede etternavn: Hvis det er under 200 brukere av et etternavn her i riket, er navnet beskyttet. Det vil si at du må ha en tilknytning til navnet før du kan bruke det. Flere muligheter for tilknytning, men typisk å ta navn etter mor/far eller rett oppadgående tidligere slektsledd. Maks tilbake til tippoldeforeldre.
  • Generelt finnes det unntak fra hovedreglene. Navn godtas ikke dersom det kan bli til vesentlig ulempe for vedkommende eller andre sterke grunner tilsier det. Dette beror på en konkret vurdering av saksbehandler.
  • Navneloven finner du her

---

---

Lucifer

  • • Navnet har blitt brukt om «Morgenstjerna», det vil si planeten Venus; i romersk mytologi ble guddommen Lucifer ofte framstilt som en ung gutt eller morgenstjerna som kan sees før daggry. På latin betyr Lucifer «lysbærer». I følge SSBs navnesøk er det 14 som heter Lucifer i Norge.
  • • Det er ett av flere navn på den onde i kristen tradisjon. Navnet forutsetter forestillingen om at den onde var en fallen engel. Selve navnet er hentet fra den latinske oversettelsen av Jesaja 14,12 som ble tolket i lys av denne myten. Navnet Lucifer brukes gjerne om Den onde når han viser seg forkledd i skjønnhet.
  • Kilder: Wikipedia og Store Norske Leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter