Nyheter

Svenske jøder stenger foreningslokaler etter nazitrusler

Hitlerbilder, knuste ruter og trusselbrev gjør at Judiska föreningen i Umeå i Sverige nå stenger lokalene. – De er livredde og orker ikke mer, sier kulturarbeider.

Denne uka ble det klart at Judiska föreningen i Umeå stenger lokalene inntil videre, etter en rekke grove trusler og trakassering fra nynazister.

Verdens nordligste jødiske forsamling har de siste to årene holdt til i et gammelt banklokale. Her tilbyr de jødiske studiesirkler, kulturprogram og andre jødiske arrangementer for medlemmene. Men nå er det slutt.

– Jødene orker ikke mer

Judiska föreningen i Umeå orker ikke mer. Medlemmene er livredde og de tør ikke ta med seg barna på arrangementer i foreningens lokaler, sier Petra Falk. Hun er konsulent i studieforbundet Bilda, som samarbeider med Judiska föreningen om det jødiske kulturtilbudet i Umeå.

LES OGSÅ: – Må ligge under radaren for å overleve 

Hitlerbilder, knuste ruter og trusselbrev

Siden januar har jøder i Umeå mottatt en rekke trusler, signert den nynazistiske og militante organisasjonen Nordfront:

Klistremerker med bilde av Hitler har blitt klistret på fasaden til foreningens lokaler.

Nordfront har truet med at de vet hvor foreningens medlemmer bor.

Et styremedlem har fått bilen sin vandalisert og bilruten knust.

Lederen i foreningen har mottatt trusselbrev til sin private postadresse.

LES OGSÅ:

– Minner om tysk 1930-tall

Vårt Land har ikke lykkes å komme i kontakt med jødene selv. Falk forteller at journalister verden over vil snakke med den lille foreningen som holder rundt 60 medlemmer.

Til den svenske avisen Dagen forteller leder i Judiska föreningen, Carinne Sjöberg, at medlemmene har sluttet å komme.

– Vi har informert kommunen om situasjonen i drøyt fire år, men uten å få noen respons som kan gjøre sitasjonen vår lettere. Vi vil ikke være stille og redde. Dette er en påminnelse om tysk 1930-tall. Nå må kommunen støtte oss. Vi ønsker oss en plass der vi kan kjenne oss trygge, sier Sjöberg.

LES OGSÅ: Trump får skylden for bølge av jødehat

Antidemokratiske krefter

– Politiet har ansvaret for sikkerheten. Vi kan støtte ved å drive informasjonsarbeid, sier internasjonal sjef i Umeå kommune, Cathrin Alenskär.

Hun forteller at kommunen jobber forebyggende mot kriminalitet. Nå setter de sammen en arbeidsgruppe som skal se om de kan finne et annet lokale til foreningen nærmere sentrum, der de kan føle seg tryggere.

– Hva gjør dere for å bekjempe antisemittisme i Umeå kommune?

– De antidemokratiske strømningene i Vesten er sterke, det gjelder ikke bare Umeå. Er du jøde, er du mindre utsatt om du bor i Umeå enn i Malmö eller Stockholm, sier Alenskär.

Økning i nazistisk virksomhet

Malin Axroth, pressekontakt ved det svenske politiet i Västerbotten, forteller at politiet har sett en viss økning i nazistisk virksomhet i regionen den siste tiden.

– De sprer informasjon om seg selv ved å dele ut flyveblader og klistre opp klistremerker, sier hun.

Axroth vil ikke gå nærmere inn på hvordan politiet bekjemper nazisme og antisemittisme i Umeå, men beskriver dialogen med Judiska föreningen som «god og nær».

– Vi fortsetter sikkerhetsarbeidet vårt som før, sier hun.

LES OGSÅ: Utforsker hvordan sorg kan gå i arv

– Et europeisk problem

Leder i Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), Svante Weyler, tror ikke antisemittisme i Nord-Sverige er et økende problem. Derimot ser han truslene mot jødene i Umeå som en del av et større, europeisk bilde.

– Jødiske institusjoner i hele Europa må ha sikkerhetsvakter. Mange forteller at de ikke tør å gå med kippa eller bære Davidsstjernen, sier Weyler.

Han mener man må konstatere at antisemittismen lever.

– Vi ser den aggressive antisemittismen blant nazister, men også mer skjulte former både på venstre- og høyresiden, sier han.

Nå oppfordrer han til solidaritet:

– I slike stunder er vi alle jøder. Samfunnet må vise at det ikke finner seg i dette.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter