Nyheter

Sveitsisk misjonær kidnappet i Mali – norsk misjonær bodde i samme bydel

En kvinnelig sveitsisk misjonær er bortført av væpnede menn i Timbuktu i Mali. Misjonær Tommy Aanstad forlot landet for tre år siden av hensyn til familiens sikkerhet.

Natt til fredag banket væpnede menn på døren hennes og tok henne med seg da hun åpnet, opplyser en regjeringskilde i Mali.

Franske styrker har drevet militante islamistgrupper ut av de store byene i Mali, men opprøret blusset opp igjen i en serie angrep og bombinger i fjor, skriver Reuters.

LES OGSÅ: Norske styrker og fly på plass i Mali

Vanskelig by å sikre

Timbuktu er en vanskelig by å sikre mot raid fra ulike grupperinger, forteller Tommy Aanstad.

Han bodde fram til frebruar 2012 i byen sammen med familien sin. Han var der som misjonær for Ungdom i oppdrag.

– Der hvor vi bodde, i ytterkanten av byen, var det nesten bare ørken rett utenfor døra, så du har ingen kontroll. De kommer bare i full fart med en rask firehjulstrekker og så drar de igjen, sier Aanstad.

Han hadde «litt kontakt» med Beatrice Stockley, men beskriver henne som en misjonær som holdt seg litt for seg selv.

– Vi bodde i samme bydel som henne, sier Aanstad.

LES OGSÅ: Islamister i Mali misliker at Frankrike har 2.000 soldater i landet

Andre gang

Beatrice Stockley har bodd i Timbuktu i flere år og ble bortført også i 2012, men slapp fra det med livet i behold etter ni dager i fangenskap.

Den gang var det den militante islamistgruppen Ansar al Dine (Troens forsvarere) i Mali som stod bak. Foreløpig er det ukjent hvem gjerningsmennene er denne gangen.

Ansar al Dine kjemper for å innføre sharia-lovgiving i Mali og ledes av Iyad Ag Ghaly, en av de mest framtredende lederne fra tuaregopprøret nord i landet på 1990-tallet.

LES OGSÅ: «Den perfekte sandstorm» truer Sahel

Måtte flykte

For Tommy Aanstad og familien ble byen til slutt for farlig – særlig av hensyn til barna. Ledere i misjonsorganisasjonen ba dem etter hvert inntrengende om å reise.

– Militæret i Mali hadde begynt å stille seg opp med tanks rundt byen, og vi fikk høre at opprørerne bare var 15 kilometer unna. Vi fikk med oss våre mest verdifulle eiendeler, men islamistene tok etter hvert over huset vårt, sier han.

Aanstad har ikke så god kjennskap til situasjonen på bakken lenger, men tror motivene bak slike kidnappinger kan være rent økonomiske for noen og mer ideologiske for andre.

De fem årene før Frankrike i 2013 grep inn militært for å stagge opprøret nord i Mali, ble flere dusin vestlige borgere kidnappet, ifølge Reuters. Siden da har det roet seg, men to vestlige gisler ble drept av al-Quaida-tilknyttede krigere i 2011.

LES OGSÅ: Terroråret 2015: Da Paris ble skrevet med blodskrift

Kristen og hvit

Tommy Aanstad forteller at det å være hvit eller kristen kunne gjøre deg til et mål for militante islamistiske grupperinger da han bodde i Timbuktu.

– Det er ikke så lenge siden noen gutter som drev en kristelig nærradio ble drept da de satt ute på gata i Timbuktu. Så det er jo ikke helt trygt, sier han.

Reuters har også omtalt disse drapene. Gjerningspersonen er ikke identifisert.

Det er stor oppmerksomhet om forfølgelse av kristne om dagen. Et utall organisasjoner, som man ofte aldri har hørt om, rapporterer om slike hendelser. Informasjonen er tidkrevende og vanskelig å ettergå. Hvordan var situasjonen i Timbuktu da du var der?

– Det jeg fikk vite den gangen var at islamistene hadde laget seg en hel liste over de lokale kristne i byen. Vi reiste mens de lokale kristne kom seg unna litt senere. Når opprørerne kom ble det nok vanskelig for dem som var igjen.

Følg Edens hage på Facebook!

Opprøret i Mali

Opprøret nord i Mali startet tidlig i 2012, da bevegelsen for frigjørelsen av Azawad (MNLA) tok til våpen for å å gjøre området til tuaregenes hjemland.

På senvåren samme år hadde opprørerne kontroll over store områder i nord – deriblant Timbuktu.

MNLA ble støttet av militante islamistgrupper som Ansar al Dine. Disse gruppene begynte så å innføre streng sharia-lovgivning i områdene de kontrollerte, ifølge Wikipedia.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter