Nyheter

Svartkledd i protest mot kvinnevold

Norske kirkeledere kler seg i svart hver torsdag i protest mot at kvinner opplever seksualisert vold. Dette er ikke kirkenes #metoo-kampanje, sier Elisabeth Torp i Kirkelig ressurssenter.

Ledere i kirker og kristne organisasjoner vet hva de skal kle seg i på torsdager. De har svart ja på oppfordringen fra Norges Kristne Råd om kle seg i svart på denne ukedagen som en stille protest mot vold, overgrep og trakassering av kvinner.

Et svar

Kirkelige arbeidsgivere har vært altfor lite opptatt av seksuell trakassering i det kirkelige arbeidsmiljøet, mente Elisabeth Torp, daglig leder i Kirkelig Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep, da Vårt Land snakket med henne for noen uker siden.

#torsdagerisvart er en viktig solidaritetskampanje, og det er viktig at kirkens ledere er tydelige på nulltoleranse.

– Men det er ikke en kirkelig #metoo-aksjon, understreker hun.

– Hvor starter da #metoo i kirkene?

– Det må komme fra grasrota. Det er ikke noe kirkens lederskap kan ta initiativ til, men det er bra at kirkeledere forteller om sine erfaringer og viser til eksisterende ordninger for å fortelle, sier Elisabeth Torp.

LES OGSÅ: Vil ha kirkelig #metoo-aksjon

Møre-biskopen

Hun sikter til Møre-biskop Ingeborg Mittømme som til NRK forteller at hun har opplevd seksuell trakassering, både fra prestekolleger og menn utenfra kirken. Hun har fått seksualiserte tekstmeldinger og bilder fra fremmede menn.

Også kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum har skrevet emneknaggen #metoo på Facebook.

Nå forteller bispekollega Helga Haugland Byfuglien at hun for mange år siden opplevde å bli «invadert på en måte som gjenkjennes i mye av det andre har fortalt».

– Når noen uten foranledning legger hånden på låret, invaderes mine intimgrenser. Det er særlig ubehagelig når det er umulig å komme ut av situasjonen, forteller hun til Vårt Land.

Hun kjenner ikke til hvor mange kvinner i rollen som prester utsettes for trakassering, men vil tro at de i sin maktposisjon ikke er mest utsatt.

LES OGSÅ: Grumsete grenser

For tidlig.

Når kvinnelige kirkeledere er åpne med sine erfaringer, oppleves det av andre som en støtte, mener Elisabeth Torp.

– Vi kan regne med at mange kvinner er på vent med sine historier. Kirkelig Ressurssenter har noen tanker om hvordan en kirkelig #metoo kan skje, men det er for tidlig å si noe nå. Når det legges til rette for det, vil noen fortelle, men det skal ikke oppleves som noe press, sier Torp.

Svart for sorg

Preses i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, er blant dem som skal gå i svart på torsdager. For henne er svart en farge for styrke og mot, men også et sterkt utrykk for sorg. Hun tenker på dem som har fått sine liv ødelagt på grunn av overgrep, også i krig.

At #torsdagerisvart lanseres dagen før Black Friday, et av de tydeligste utslagene av bruk-og-kast, er tilfeldig, ifølge Knut Refsdal. Lanseringsdatoen er imidletid ikke tilfeldig: Perioden 25. november til 10. desember er perioden der FN oppfordrer til å jobbe for avskaffelse av vold. I første rekke er det sentrale kirkeledere som er bedt om å delta. Kampanjen har ingen sluttdato.

LES OGSÅ: Flere menn forteller om overgrep

Legitimerer makt

Berit Hagen Agøy vet ikke hvor mye #metookampanjen har slått inn i kirker rundt om i verden. I store økumeniske fora som Kirkenes Verdensråd og Det lutherske verdensforbund snakkes det om seksuell trakassering og vold mot kvinner. Men hun tror det er langt igjen i mannsdominerte kirker.

– Religionen legitimerer ikke vold, men den kan brukes til å legitimere maktforhold mellom mann og kvinne slik at man er mer utsatt for vold, sier hun.

– Kan man da gjøre noe med hverdagsvolden uten å gjøre noe med maktforholdene?

– Nei, det tror jeg ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter