Nyheter

Svarteper om makten

Kaoset om hvem som skal bli svensk statsminister handler om fremtiden for blokkpolitikken og hvem som skal ha skylden om Sverigedemokraterna får makt.

Tiden tikker mot maktdrama i nabolandet, med start mandag. Bak lukkede dører forbereder både borgerlige og sosialdemokrater seg på langt svarteperspill. Det handler om statsministerjobben, Sverigedemokraternas rolle og om borgerlige partier klarer å holde sammen som allianse.

Etter riksdagsvalget sa både rødgrønne og borgerlige: Det er vi som har vunnet – og skal ha statsministeren. Selv om de rødgrønne vant med ett mandat, pågår fortsatt krangelen om hvem som egentlig er seierherren.

Men mandag er det alvor. Da skal svensk «stortingspresident» velges. Dagen etter åpner Riksdagen, og der kan det bli en snarlig statsministeravstemning som Socialdemokraternas Stefan Löfven står i fare for å tape.

LES OGSÅ: Kristendemokraternas Ebba Busch Thor er blitt valgkampens overraskelse

«Begravelse»

Löfven startet motoffensiven like før midnatt valgnatten. I talen i valgvaken sa han at kvelden burde bli «blokkpolitikkens begravelse». For «blokkpolitikken fordummer, svekker og ødelegger». Og den gir Sverigedemokraterna maktsjanser de ikke burde ha.

Nettopp å ødelegge blokkpolitikk er Löfvens mål akkurat nå. Han vil lokke Centerpartiet og Liberalerna til en form for blokkoverskridende samarbeid.

Poenget er å skape et flertall som isolerer Sverigedemokraterna (SD) og ikke minst: Holde erkefienden Moderaterna, svenske Høyre, unna regjeringsmakt og splitte de borgerlige.

Fingerspisser

Derfor blir mandagens «ufarlige» runde om valg av talmann i Riksdagen – altså «stortingspresidenten» – til et viktig spill. Talmannen har nemlig i oppgave å foreslå ny statsminister. I dagens kaotiske situasjon kan faktisk fingerspissfølelse og sjakktrekk fra en talmann bety noe for å lande en vanskelig regjeringsløsning.

I debatten om ny talmann anklages Löfven for å ville splitte alliansen og gjøre runden til en test på om samarbeid over blokkene er mulig. Rivalen – Moderaternas Ulf Kristersson er steil og mener Löfven burde gått av alt valgnatten.

LES OGSÅ: Åkesson økte hos kristenvelgerne

Kaospiloten SD. Kampen om regjeringsmakten bør være avklart innen 15. november, som er frist for å legge frem et statsbudsjett. Hvem som blir statsminister, må i motsetning til i Norge stemmes over. For å vinne må man unngå at motstemmene får flertall. Om alt havarerer, er siste utvei et nyvalg.

Grunnen til kaoset er at høyrepopulistiske Sverigedemokraterna havnet i akkurat samme vippeposisjon som i forrige fireårsperiode. SD godtar ikke samme isolasjonen i fire nye år. Partileder Jimmie Åkesson krever innflytelse – og trykket øker nedenfra.

En fløy i partiet vil stemme i mot alle regjeringer som ikke gir dem innflytelse. En annen mener at Moderaterna tross alt er å foretrekke. Derfor er alle regjeringsløsninger utsikre. SD avgjør til slutt, om ikke etablerte partier bryter blokkgrenser og fratar SD vipperollen.

LES OGSÅ: Jubelvalg for Ebba og Kristdemokraterna

Borgerlig sprik

Nettopp et slikt nytt flertall håper Löfven på. Får han Centerpartiet og Liberalerna fristilt fra Moderaterna og Kristdemokraterna (KD), vil det finnes et flertall som isolerer SD. Foreløpig står alliansen samlet, men den spriker politisk.

Om eksempelvis skattepolitikk, familiegjenforening for flyktninger, religiøse friskoler, euro, dieselskatt og ikke minst synet på SD er partier uenige. Centerpartiet og Liberalerna fraber seg dessuten passiv støtte fra SD.

Derfor snakkes det om at Löfven til slutt kan bli seierherren med en slags sentrumsløsning, når alt annet er prøvd. Det er også teoretiske spekulasjoner om Centerpartiets Annie Lööf kan bli kompromiss-statsminister. Men hun er selve motpolen til SD, som da kan utnytte polariseringen og vokse enda mer.

LES OGSÅ: Åkesson blir historisk sterk – skal presse alle andre

Borgerlig brudd?

Om borgerlig løsning butter, kan Moderaterna ha sin plan B: Styre alene eller sammen med KrFs søsterparti. Disse to er de eneste som ikke avviser passiv støtte fra SD. Men en regjering med bare Moderaterna og KD alene vil være historisk svak. Den borgerlige Alliansen da vil være sprengt for lang tid – og muren mot sosialdemokratisk makt sprekker. Og seierherren i et langt løp? Det kan fort være Socialdemokraterna og Stefan Löfven.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter