Religion

SV vil sette grenser for religion

SV-leder Audun Lysbakken godtar ikke at det skal være galt at politikerne blander seg inn i religiøse lederes makt.

Saken ble først publisert 20. juni.

– SV skal slåss både for trosfrihet og for en sekulær stat. Men vi aksepterer ikke et grunnsyn der det er galt i seg selv at politikerne blander seg inn, forklarer Lysbakken.

At SV forrige uke fikk flertall for å utrede muligheten til å trekke tilbake økonomisk støtte til trossamfunn, var ett av seierspunktene da partiledelsen oppsummerte stortingsåret på en pressekonferanse.

Lysbakken sier til Vårt Land at forslaget «er i pakt med SVs tradisjon». I første omgang handler det om å trekke støtten til trossamfunn som oppfordrer til lovbrudd og tar imot finansiering fra stater som bryter menneskerettigheter.

LES OGSÅ: Islam Net Audun Lysbakken: 1-0

«Dyp respekt»

Men SV fikk til slutt også vedtatt å utrede støttekutt for «andre alvorlige forhold» – med Frps avgjørende stemmer. I flere intervjuer unngikk Lysbakken etterpå å forklare hva slags interne forhold som bør utløse støttekutt.

– Er SV nå blitt selve religionspolitiet i norsk politikk?

– SV er et parti med mange troende mennesker og en sterk, kristensosialistisk tendens. Dessuten er stadig flere muslimer med i partiet. Vår respekt for tro er dyp og vi er varme tilhengere av et raust støttesystem. Men det må gå noen grenser, forklarer Lysbakken.

Straffe hijab-nekt

I programmene for de siste stortingsperiodene har SV vedtatt flere punkter der man åpner for å regulere i trosvirksomhet. I gjeldende program heter det at SV «arbeider for full tros- og religionsfrihet i en trosnøytral stat».

• Partiet stiller krav om å følge norsk likestillings- og diskrimineringslov for å kunne få statsstøtte. Dette er en gjenganger.

• SV har også «et mål på sikt å begrense antallet religiøse private skoler som mottar statsstøtte».

• Men SV ønsker også å straffe arbeidsgivere som diskriminerer arbeidstakere som bærer religiøse hodeplagg gjennom «effektive sanksjoner».

LES OGSÅ: Stortinget vil strupe «intolerante» trossamfunn

Reguleringsprofil

– Det er altså en reguleringsprofil i SVs religionspolitikk?

– Det er nok ulike syn innad i SV om holdningen til diskrimineringslovgivningen. Men det er helt riktig at vi er villige til å gå lenger enn andre partier i å sette grenser: At det også er forhold i trossamfunn som vi må være villige til å blande oss inn i, svarer Lysbakken.

SV-lederen mener partiet opptrer konsekvent i å forsvare trosfriheten.

– Det gjelder for eksempel retten til å bære kors på TV eller bruke hijab i politiet. Det er en helhet her. Derfor er SV på ingen måte noe religionsfiendtlig parti. Men akkurat som SV kjemper mot undertrykking ellers, må også undertrykking bekjempes når den inngår i religiøse sammenhenger, påpeker Lysbakken.

LES OGSÅ: Vil friste sentrumspartiene inn i en grønn allianse

Nytt program

Tirsdag ettermiddag lanserer SV førsteutkastet til nytt stortingsprogram. Men en større debatt om livssynsdelen av programmet kommer først til høsten.

Da lanseres nemlig en delutredning med tematikk religion og det sekulære samfunn. Det arbeidet ledes av tidligere SU-leder Andreas Halse.

SV-leder Lysbakken er i praksis nå også partiets livssynstalsmann, etter at han overtok partiets plass i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

– Det er etterlyst svar fra SV på spørsmålet om det er norske, kristne samfunn som opptrer så ekstremt at støtte må trekkes. Hvilke dreier det seg om?

– Det har vært enkelte tilfeller opp igjennom årene. Men jeg har ikke lyst til å peke på én menighet eller ett trosamfunn. For da blir selve utgangspunktet for utredningen feil og arbeidet sporer av, svarer SV-lederen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion